Arkadaşlar uzun zamandır forumlarda veya çeşitli topluluklarda SEO hakkında birçok şey duydum, gördüm. Birçoğuna cevap vermek isteyip yazının yarısında başlığı kapattım. Malesef seo marketi işini bilmeyen, bilgisiz olduğunu da bilmeyen, teknik detaylarla ilgili sorulara cevap veremeyen, basit ve popüler yöntemlerin dışına çıkamayan bilgisiz insanlarla dolmuş. Hatta bu bilgisizlik değil çünkü bilgisizlik bir farkındalıktır, bu arkadaşlar bildiğin katıksız cahil veya nitelikli **************... Arkadaş bir hizmet veriyorsun veya birisinin sorusuna cevap veriyorsun, SEO'cuyum diye ortaya çıkıyorsun daha bir internet sitesinin hangi kurallarla yönetildiğinin farkında değilsin be birader. Google'nin makalelerine bu arkadaş hiç göz atmamıştır. Sadece kulaktan dolma uygulamalarla çıkıp kısa vadede ucuz faydalar sağlayıp uzun vadede hizmeti alan kişiyi mağdur etmekten başka bir iş yapmıyorsunuz. Hatta en basit çözümleri bile komplike duruma sokabiliyorsunuz. Arkadaşlar bu insanlar piyasanın o kadar büyük bir oranını teşkil ediyor ki bunları aşıp işini doğru yapan insanı bulmak oldukça zorlaşmış. Varsa yoksa backlink al, özgün içerik doldur, h tagları, anahtar kelime ve yanlış bilinen bold uygulaması. (Doğrusu strong etiketidir. Büyük bir ihtimal hiç duymamışsınızdır.)
Buradan SEO hizmeti alacak veya alan kişilere sesleniyorum! Ey biçare arkadaş, SEO hizmeti almadan önce şunları o SEO'cuya! bir sor...
1. Soru: Kodlama bilgin ne kadar?
Kimse kusura bakmasın, daha HTML gibi temel bir tasarım dilini bilmiyorsan SEO'cuyum dersen kesinlikle yalan söylersin. Ki html dediğim en temel seviyede ki bir dil. Google'nin SEO danışmanının tanımını yaptığı bir makalede SEO'cunun JavaScript bilmesi, siteye gerektiğinde buradan müdahale edebilmesi gerektiğini söylüyor. Hey yavrum heyy..
2. Soru: SEO'yu nereden öğrendin?
Buda kesinlikle sorulması gereken bir soru. YouTube'dan veya forumlardan veya fısıltılarla öğrendiğin parça parça bilgilerle SEO gibi bütünsel ele alınması gereken bir organizasyonu nasıl yöneteceksin birader?
3. Soru: Google makalelerini okur musun?
4. Soru: Daha önce hangi sitelerde hangi SEO skorlarını elde ettin?
5. Soru: Kullanıcı deneyimi hakkında neler sunabilirsin?
Evet. Bunu daha öncelikli olarak sormak gerek. Çünkü aşırı SEO, SEO değildir. Tamamen Google'nin istediği gibi hazırlanmış bir site yapmak her zaman kullanıcıların isteyeceği gibi birşey olmayabilir. Bugün ne yazık ki bizim yerli, pratik zekalı arkadaşlarımız günden güne akıllı zeka kullanılarak yazılan makale yazılımları geliştiriyor. Peki sitene giriş yapıldı, kullanıcı baktı ki saçma sapan okunaksız reçete gibi bir makale. Ve kaçınılmaz olarak sitenden çıkış yaptı. Sitende ki oturum süresi belki 30 saniye bile değil. Google bu sinyalleri aldıktan sonra senin sitenin SEO'suna bakacak mı?

Özetle: Arkadaşlar Google'nin sürekli algoritma geliştirmesi, ve bu algoritmaların tam olarak neyden hoşlandığını sır gibi gizlemesi bu şark kurnazı seocuların işin hilesine kaçmayıp organik içerikler oluşturması içindir. Google size sadece orjin çalışmalardan hoşlandığını söyler. Bir h tagının tam olarak nasıl kullanılması gerektiğini bile kesin olarak belirtmiyor. (Şimdi çoğunuz buna itiraz edecek ama kaynağım Google'nin orjinal ingilizce bir makalesini çevirerek bu bilgiyi elde ettim. İspatlayabilirim.) daha çok teknik detay var ama tekniğine girmeyeceğim.
Zaten reklamcılıkla ilgilenen uzmanlar, aslında SEO diye birşey olmadığını çok iyi bilirler. SEO sadece bir internet sitesinin www protokolleri ve mantığı göz önüne alınarak ona göre davranılmasıdır. Zaten hiçbir zaman Google adaletli davranmaz, kişinin deneyimlerine göre sonuç sayfaları çıkarır. Bunu sizin paylaşıyor olduğunuz! ipleriniz bile etkiliyor...
Belki SEO konusunda sizin kadar uzman değilim ama bu zamana kadar öğrendiklerim SEO'dan bahsedilen yerlerden uzak durulması gerektiğini söylüyor. Fakat eninde sonunda ortak keywordümüz bu değil mi :)