🏞️ İç Anadolu’nun ortasında, tarihiyle sessizce konuşan bir şehir: Çankırı
Kimi şehirler vardır, adını çok duymuşuzdur ama hikâyesini neredeyse hiç bilmiyoruzdur. Çankırı da işte tam öyle bir şehir. Hep önünden geçmiş olabiliriz ama hiç durup dinlemedik bu toprakların ne anlattığını.
🔍 Mesela biliyor muydunuz?
-
Dünyanın en eski tuz mağaralarından biri Çankırı’da yer alıyor ve içinde yüzlerce yıllık doğal tuz heykelleri, fosiller ve daha fazlası var.
-
Çankırı Kalesi, geçmişi milattan önceye dayanan ve birçok medeniyetin izini taşıyan bir yapı. Ama sadece kaleyle sınırlı değil…
-
Taş Mescit, Selçuklular döneminden kalma, mimarisiyle ve hikâyesiyle göreni büyüleyen bir eser.
-
Buğday pazarı Medresesi ve Çivitçioğlu Medresesi gibi yapılar hâlâ ayakta, hâlâ ziyaretçilerine bir şeyler fısıldıyor.
-
Ve belki de en ilginç detaylardan biri: Tuz mağarasındaki doğal mumyalanmış hayvan fosilleri.
🍽️ Lezzet kısmına gelirsek…
Yöresel mutfağıyla da sürprizler sunan Çankırı’da “yaren geceleri” eşliğinde sunulan keşkek, höşmerim, yoka (ince yufka) böreği, damakları şenlendiriyor.
📚 Tüm bunlar sadece bir kısmı.
Ben şehirleri sadece isimleriyle değil, ruhlarıyla tanımayı seviyorum. Eğer sen de Çankırı’nın sakladığı detayları, tarihi mirasını, doğasını ve kültürel zenginliğini daha yakından keşfetmek istersen, detaylı bir yazıyı buraya bıraktım:
👉 https://tatilyapiyorum.com/cankiri-18/
Okuyunca “Ben burayı hiç böyle bilmezdim” diyeceğine eminim.