!!!Not: Okumaya üşenenler blogumda paylaştığım bu yazının seslendirmesini dinleyebilir.

TTnet ve phorm arasında yapılan anlaşmayla fişleniyoruz ve internette her hareketimiz izleniyor. Bu anlamda harekete geçen bu oluşuma destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum. (her ne kadar uludağ sözlükten ve inci sözlüğün de zall’a boyun eğiş politikasından nefret etsem de)

!!! Şu konuda büyük bir çelişkiyi vurgulamadan geçemiycem. Bu hareketin en büyük destekçisi uludağ sözlüğün hem TTnet’e karşı yürütülen bu eyleme destek olması hem de sitede tam sayfa ve sol framede “öğrenci evi özgürlüğü” adındaki başlıkla TTnet reklamlarını yayınlaması büyük bir çelişki.

Sosyal ağlardan takip edebilirsiniz.
FacebookTwitter

15 Aralık 2012 TTnet’e mee-leme eylemi Fişlenmeyehayir.com tarafından şöyle anlatılmış:
Avrupa ve İngiltere’de internet kullanıcılarının isyan etmesi neticesinde piyasadan kaldırılan Phorm, *****’le anlaşarak Türkiye’yi fişliyor. Phroum‘la anlaşarak Türkiye’deki internet kullanıcılarını fişleyen *****’e tepkimizi göstermenin vakti gelmiştir. Türkiye, vatandaşlarının kendisine sorulmadan bilgilerinin toplanacağı bir pazar alanı değildir. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan bireyler, koyun yerine koyularak fişlenemez.
Phorm kimdir, ne yapar?
Phorm İngiltere’de kurulmuş ve gizliliği ihlal ettiği için avrupadan kovulmuş, türkiyede ***** ile anlaşma imzalayarak türkiye’ye giriş yapmış bir şirket. Şirketin kurucusu, 50 yaşlarında, Osmanlı Hanedanı üyelerinden Kent Thomas Ertuğrul. Bu şirket kendi ifadesiyle “internet deneyimlerini daha fazla kişiselleştirmeyi amaçlar”. Yani; izlediğiniz videolar, tıkladığınız reklamlar, gezindiğiniz siteleri filtreleyerek kişiye özel reklam profili çıkarır ve size uygun reklamları sürekli gözünüzün önüne getirir. Eğer bayansanız ve sürekli kadın giyimiyle ilgili sitelere giriyorsanız Phorm bunu algılıyor ve erkek giyim reklamlarını filtreleyerek sadece kadın giyimi ile ilgili siteleri gezindiğiniz sitelerin kenarlarına yerleştirir.

Peki neden zararlı?

Phorm bizi ilgilerimize göre tam anlamıyla ‘fişleyip’ ona göre reklamları görmemizi sağlıyor. Türkiye’deki hiçbir internet kullanıcısı bu şekilde fişlenerek bilgilerinin başkalarının eline geçmesini istemez. İlgilerinize göre oluşturulan profil ve akabinde gelen size uygun reklam uygulamasını facebook uzun yıllardır yapıyor. Peki Phorm’a neden karşı çıkıyoruz? Facebook’u istediğimiz zaman kapatıp bilgilerimizi kendi elimize alabiliyoruz.

Fakat phorm internet sağlayıcısı yani ***** ile anlaşmalı olduğu için ya internetimizi kapatmamız gerekiyor ya da *****’e başvuru yaptıktan sonra phorm kendini size kapatıyor.Şu anda bile faaliyette olan ‘Phorm’ meselesinden kimin haberi var? Ya da kaçımız *****’e “phorm bizim bilgilerimizi görmesin” diyerek başvuru yapıyoruz? Kurulduğu ülke İngiltere ve Avrupa’dan kovulan Phorm, neden “başvuru yaparsanız phorm sizi takip edecek ve ilginize beklentinize göre size reklam sunacaktır” demek yerine “ancak başvuru yaparsanız Phorm’u kapatabilirsiniz” ilkesini benimsemiyor? ***** neden bize sormadan bir çift göz gibi bizi izleyen Phorm’u evimize sokuyor? Bu bilgilerin daha sonra nerelerde nasıl kullanılacağını hiçbirimiz bilemeyiz. Phorm’u ve ***** bize sormadan hangi hakla bizi izlemektedir?

Avrupadan kovulan Phorm, kendisini bir Avrupa ülkesi sayan Türkiye’de nasıl faaliyet gösterebilmektedir?

Kimseye sorulmadan yapılan fişlemeyi engellemek için, kişisel bilgilerimizi toplayıp pazarlanmasını engellemek için

15 Aralık 2012 İstanbul Mecidiyeköy ***** binası önünde meeleme eylemine hepinizi bekliyoruz!