Metin adlı üyeden alıntı

Burada biraz daha olayı somutlaştırırsak, siteler aynı veya benzer isimli olduğu için telif sahiplerine bırakılmıyor. Buradaki asıl amaç, haksız olarak pazara dahil olmak denebilir.

Şimdi A isminin marka telifi sizde olduğunu düşünelim.

Birinci aşamada sizin faaliyet gösterdiğiniz alanın ne olduğu önemli. Çünkü aynı ismi taşıyan ama faaliyet kolu farklı olan şirketler ve bu şirketlerin benzer markaları mevcut.

İkincisi ise, sizin A isminizin web sitesinin farklı bir uzantısına farklı bir alanda yayın yapan bir site çıktığını düşünelim. O kişi patent almamışsa bile oda kaydı bulunuyorsa (Türkiye şartlarında değerlendiriyorum) domain veya yayın tarihine dahi bakmaya gerek kalmaz. Çünkü hiçbir sıkıntı yoktur. Eğer siz patenti alınan markanın, patenti alınmadan önce domainini almışsanız ve sonrasında o marka oluşmuşsa, farklı alanda yayın yaptığınız sürece (ve sitedeki gelir modeli de o ismin gerçek sahibinin kullandığı bir alan olmadığı müddetçe) bir sıkıntı yaşamazsınız.

Buradaki incelik çok önemli ama atlanılan bir şey var. B markalı bir arama motoru sisteminin olduğunu varsayalım. B sitesinin bir uzantısı boş hemen bir arama motoru scripti kurayım dediğinizde, siz zaten sıfıra sıfır başlarsınız.

B sitesinin içeriği şu, bende reklamlarla ve SEO ile destekleyerek benzer içeriklerle aynı alanda yarışayım derseniz, haksız rekabet oluşturursunuz. O markanın gerçek sahibinin marka bilinirliğini zedeleyebileceğiniz için domain elinizden rahatlıkla alınabilir.

Yazdıklarımın yanında önemli bir nokta var ki, tüm maddeleri boşa çıkartıyor. Sizin elinizde host etmediğiniz bir domain var. Bugüne kadar hiç yayına almadığınızı varsayıyorum. Facebook.org şeklinde bilindik bir uzantıya sahipse ve Facebook markasının sahibi, ziyaretçilerin yanılıp bu adrese girebileceğini ciddi bir şekilde kurgulayabilirse, aynı şekilde marka bilinirliğini zedelemek ve aynı şekilde sistemin, logonun, ismin, teknolojinin kısacası telifi alınmış o markaya ait her ürünün haklarına tecavüz etmiş gibi görünebilirsiniz. Yani Facebook sisteminin çalışmadığına dair bir izlenim bırakmak bile aslında çok büyük suç. Bu son yazdığım şeyler tamamen marka sahibinin vicdanına kalmış şeylerdir. Yani almak isterlerse çok rahat alırlar. :)



Yazınız için çok teşekkürler hocam her şeyi açıklığa kavuşturdu ve aklımda ki tüm soru işaretlerini giderdi.