Kesinlikle katılıyorum. Geçen akrabamın düğününde çekilen fotoğrafların CD'sini almaya gittim fotoğrafçıya. Benden CD'deki her fotoğraf için 5 TL istedi. Bende kalsın madem deyip çıktım dükkandan. Ayıptır, günahtır.
Ticaret odası bir kanun koymuş fotoğraf çekenin dir. Bizim fotoğrafçılar da çok iyi bişey sanıp fotoğrafların arşivlerini müşteriye vermiyor. İstenildiğinde de fahiş fiyatlarda bulunuyorlar. Kendim bu mesleğin içindeyim ama böyle birşey hiç yapmadım müşterime fotoğrafların tamamını veriyorum. İstanbul çevresinde böyle bir fotoğrafçı ile sorununuz varsa ben size yardımcı olabilirim.
Ek Olarak:
Rekabet olması iyidir, bu kulvara devlet girerse özel sektör biraz daha fiyat bakımından rahatlar.
Öyleyse halk ekmek bayiileri çıktığında bakkalları korumamız gerekirdi. Hocam fotoğrafçıların tek işi vesikalık çekmek mi?
Bu türden şeyler çıktığında gülüyorum aslında; o köşeyi, şu partiyi veya bu grubu tutmam, ama devletin her sosyal yaklaşımında özel sektörden garip serzenişler duymak sadece komik geliyor.
Devletin bugüne kadar destek göstermediği veya alt yapısının bulunmadığı alanlarda pazarın büyük bir çoğunluğuna sahip olan kısım yine özel sektör değil mi? İstediği fiyatı kafasına göre belirlemek yerine, bu tarz hoş rekabetler halkın işine gelir. Nerede gerçek rekabet varsa, orada gerçek hizmet uygun fiyata sunulur.
Yani sadece bu durumdan öte, devletin yaklaşımına karşı özel sektör tarafından görüşlerimi belirttim. Konu siyasi açıdan değerlendirmediği sürece açık kalabilir.
Öyleyse halk ekmek bayiileri çıktığında bakkalları korumamız gerekirdi. Hocam fotoğrafçıların tek işi vesikalık çekmek mi?
Bu türden şeyler çıktığında gülüyorum aslında; o köşeyi, şu partiyi veya bu grubu tutmam, ama devletin her sosyal yaklaşımında özel sektörden garip serzenişler duymak sadece komik geliyor.
Devletin bugüne kadar destek göstermediği veya alt yapısının bulunmadığı alanlarda pazarın büyük bir çoğunluğuna sahip olan kısım yine özel sektör değil mi? İstediği fiyatı kafasına göre belirlemek yerine, bu tarz hoş rekabetler halkın işine gelir. Nerede gerçek rekabet varsa, orada gerçek hizmet uygun fiyata sunulur.
Yani sadece bu durumdan öte, devletin yaklaşımına karşı özel sektör tarafından görüşlerimi belirttim. Konu siyasi açıdan değerlendirmediği sürece açık kalabilir.
Genel olarak baktığımızda fotoğrafçılık mesleği son 5 yıldır artık bitme noktasında. Teknoloji geliştiği için herkeste fotoğraf makinası var diyebiliriz. fotoğraf bastırma ihtiyacı artık yok. Paranın kazanıldığı en iyi dönemler o zamandı. uygun fiyata da çıktı alınabiliyordu. şuan yapılan işlere baktığımızda sadece yaz mevsimlerinde düğün fotoğrafı çekimleri var oda müşteri tutturabilirsen piyasada aşırı bir rekabet var. Onuda pek yapamıyorlar. tek kazanç genel olarak bakıldığında vesikalık çekmek oluyor :) oda nakit para demek.
Ek Olarak:
androidsistem adlı üyeden alıntı
Devlet fotoğrafların direk olarak bilgisayar üzerinden kimliğe işlenmesi için böyle bir düzenleme yapmasına rağmen fotoğrafçıların nasıl bunu abartsak demesini anlayamıyorum. Örnek: Samsung fotoğraf basabilen yazıcıHadi gelelim bizde Samsung, Canon vs firmalara karşı eylem edelim baksanıza adamlar makine yapmışlar fotoğrafçılara yazık değil mi?
Son olarak sizin orda çekilmiş olduğunuz bir fotoğraf sadece o iş için kullanılacak 6-12 vs kaç tane çıkarıp size para ile satacak değiller.
Özür dilerim bi konuyu unuttum o linkini verdiğiniz makina ile kaç fotoğraf basabilirsin ve adet bazında sana maaliyeti ne olur bunun hesabını lütfen yaparmısın