mertus adlı üyeden alıntı
Herkes yandex yavaş indexlenmekten şikayetçi, belki farkında değilsiniz ama sizin seo diyerek yapdığınız çalışmaları google için yapıyorsunuz. Yani bir nevi google optimizasyonu yapıyorsunuz. Yandex ve google algoritması farklıdır. Şu an için yandexi ben bile tam olarak çözemedim ama aramarda birinci sirada sitelerden backlink etkili oluyor sanırım :)
Yandex algoritması için çok fazla ukalalık edemem ama şu kesin; kopya hatta benzer içerik konusunda yandex çok katı. Kopya içerik eğer sizin haricinizdeki siteler kapanmazsa hayatta hit almıyor hattı alıntı formatına alınmayan benzer paragraflar yada rastgele etiket değiştirilmeden kullanılan resimler dahi içeriği Yandex'in gözünde çöp yapıyor.
Bir de yandex hedef kelime / domain bağlantısına google'dan çok daha büyük bir prim veriyor.
Ayrıca Google'ın öne çıkarttığı sitelere google kadar hit yollamıyorlar kanımca. Yani aralarında ters bir bağlantı sözkonusu. Bu algoritma farklılığı mıdır yoksa satış/pazarlama stratejisi midir ondan emin değilim açıkçası.
Gene ilave olarak devrettiğim bir site google'dan ceza alıp tüm index'i silindiğinde yandex'den günlük aşamalı olarak 3k - 10 k ve 20 k'ya kadar hit almaya başlamıştı 45 gün içinde. Öncesinde günde 50 hit gelmiyordu yandexden.
Bunlar benim gözlemlerim. Şu an uğraştığım bir site için konuşursak; Google 125 bin indexli site yandex'de 12 bin index var ancak google'ın tam yüzde 1'i kadar hit alıyorum yandexden.
Yanılıyor da olabilirim ama sanki yandex kendi arama alışkanlıkları olan bir kitle yaratmaya çalışıyor gibi. Hem site sahiplerinden hem de kullanıcılardan.
Yazdıkça aklıma geliyor; Wordpress tabanlı sitelerde kullandığımız All in One Seo, Yoast gibi eklentilerle Yandex botları arasında bir sıkıntı var sanki. Bir bilen inceleyip açıklarsa hepimiz aydınlanırız.