-
-
Yaş/Cinsiyet
34 / E
-
Meslek
Graphic & Web Designer
-
-
Ad Soyad
E** A**
-
-
-
Ticaret
1, (%100)
mujdatsayar adlı üyeden alıntı
Aslında hazırcı değiliz arkadaşlar gerçekten, ama bize fırsat verilse çok güzel şeyler ortaya çıkarırız. Neden yabancıların tasarımı güzel size bir örnek vereyim.
Almanyada bir tanıdığım vardı tasarım üzerine bir ajansı var şimdi şöyle özetleyim o tanıdığım insan bana dedi ki türkiyede tasarım denen birşey yok dedi doğru diyorsun abi dedim oda yok doğru demiyorum aslında çünkü türkiyede her zaman geri kafalılar olmuştur olacaktır demişti, bende biraz açıklar mısın abi dedim oda dedi ki. Bak şimdi bizde müşteri gelir yaptıracağı tasarımı anlatır sevdiği olması gereken renkleri söyler tasarımı anlatır amacını söyle bu şekil birşey çağrıştırsın gibi gibi teknik bilgileri verir gider, bizde tasarımı yaparız, ama türkiyede böyle değil neden mi değil şu yüzden en büyük sebebi yine MÜŞTERİDİR. çünkü türkiyede herkes çoluktan çocuğa herkes tasarımcı ve müşteride tasarımcıdır türkiyede dedi ben yine biraz anlatır mısın dedim şöyle bir cevap verdi biz tasarım yaparken müşteriden teknik bilgileri alırız kendimiz tasarlarız ama sizde gelir müşteri yok şurası böyle olsun yok burda şu tür yazı fontu olsun yok şuraya biraz özen göster vs vs yani tükiyede tasarımcı olmak zor çünkü müşteride bir tasarımcıdır sözde gelir işine karışır şurayı şöyle yapıyorsan gelir sana burayı böyle yap der akıl ve işini öğretir sana dedi, Gerçektende haklıydı. Çünkü arkadaşlar gerçektende durum böyle müşteri denen yaratık bu mesleği her zaman yerin dibine sokuyor mesela senin kafanda süper bir tasarım var ama müşteri olacak İNSAN bunu begenmez çünkü bilmez renk nedir bilmez font nedir yaratıcılık hayal gücü nedir bilmez o yüzden işine karışır kendi hayalindekini yaptırmaya çalışır ortaya bok gibi iş çıkar mesela yildirim.bel.tr sitesinin tasarımını ben yaptım aslında ben yapmadım bana yaotırıldı kafama silah dayadılar işime her defa karıştırlar şurası şöyle olsun burası böyle olsun gibi gibi bende sinirlendim bok gibi tasarım yaptım şimdi kullanıyorlar. Ülkemizde bu yüzden kaliteli çalışmalar yok bu yüzden tasarımda yabancılardan gerideyiz çünkü arkadaş onlarda kalite var emek var emeğinin karşılığını almak var çünkü onlara müşteri işlerini öğretmiyor, paralarını fazlasıyla hak ederek alıyor. şimdi bu müşteri durumu birinci konumuz ikinci konumuzda ise kendisine grafik tasarımcıyım diyen minik minik insanlarımız var işte bu sebebten dolayıda ülkemizde grafik tasarım gelişkin değil şimdi bunca şey yazdım okursanız faydanıza okumazsanız canınız sağolsun eğer haksızsam haksızsın diyin bana ülkemizde bu tür müşteriler ve bu tür grafik tasarımcıyım diyenler varken biz bi b*k yiyemeyiz af edersinizde.
Son olarak şöyle birşeyde var mesela müşteri A firmasının tasarımını çok begenir gelir sana derki işte A firmasının tasarımının az çok değişiğini yap bana der al işte gelde fıttırma
Tamamen katılıyorum, biraz önce bir müşteri gelip kırmızı zemin üzerine yeşil renk koy dediğinde bu tam yerinde gelmiş oldu sanırım.
Tamamı müşteriden kaynaklı değil aslında yaratıcı olmayan
10 tl ye logo&banner vs. yapan bu gibi insanlar olduğu sürece tasarımcılar(kendine tasarımcı diyenler) çoğalacak ipini koparan tasarım yapacak ki haliyle piyasadaki tasarımcılarda uğraşmayıp standart şeyler yapacak.
Bence böyle yani.
1 kişi bu mesajı beğendi.
www.enesaktas.com - Tasarımcının Not Defteri
neler yapmışım? == www.be.net/ensaktas