Burda SEO'cu hatayı kendinde aramalı.. Kaç tane seocu arkadaşa rastladıysam hepsi garantili, kesin, banko, %100 gibi uçuk iddaalarda bulunuyorlar. Müşteriye riski anlatacaksın ve ona göre ödeme planı yapacaksın, adam oturur düşünür referanslarına göz atar kararını verir.
Haklısın, olması gerekende bu zaten ve bende öyle yapıyorum. Google'ın kitabını okudum ve orada da Google'ın kurucu ortağı Larry Page "ben bile ilk sayfada olmanın garantisini vermem" diyor. Bunu benden SEO isteyenlere söylüyorum. Google'ın sahibi garanti veremiyorken kim hangi mantıkla garanti verebilir.
Fakat şimdi atıyorum oteli olan müşteriyle şöyle bir diyaloğa girelim;
"Öyle tatil, otel gibi kelimelerde ilk sayfaya ve ilk sıraya çıkartamayız. Fethiye Otel Rezarvasyonu gibi bir kelimede ilk sayfaya çıkarırım. Minimum 2 ay sürer. Kelime başına en az 500 TL alırım. Siteni ilk sayfaya çıkarırım fakat Google yarın öbür gün bir güncelleme yapar ve siten 3. sayfaya düşerse benim yapabileceğim bir şey yok. Hiç bir güncelleme yapmasa bile aşağı yukarı 1 yıl ilk sayfada kalırsın" desen kim SEO yaptırır ...
Olması gereken diyalogda aşağı yukarı böyle bir şey olması lazım. Adam da düşünür; "Ben 6 ay iş yapıyorum. Google'a ayda bin lira yatırsam istediğim kelimelerde, istediğim zaman risksiz bir şekilde ilk sayfada olurum" der.
Şimdi bu durumda SEO gereksizdir gibi bir hava ortaya çıkıyor ama öyle değil tabi. SEO aslında günümüzde bir kumar. Ortada çok sıkıntılı bir durum var. Yapılması gereken iş minimum 2 ay. 2 ay harcanacak için kimse 250-300 TL'nin altında kelime başı SEO yapmaz. Hiç bir müşteride bu kadar risk için kelime başı 250-300 TL vermez. Netice olarak Google abinin gelinmesini istediği noktaya geliyoruz: AdWords