Dmoz Nedir?

Açılımı; The Open Directory Project olan ve Türkçe karşılığı “açık dizin projesi” olan Dmoz bir listeleme sitesi olarak tanımlanabilir. Dünyanın en önemli arama motorlarından en küçük arama motorlarına dek geniş bir yelpazesi olan DMOZ; AltaVista, A9, AOL, Clusty, Gigablast, Google, Lycos, MSN, Teoma, Yahoo gibi arama motorları bu dizin sisteminden yararlanmakta, Chache (önbellekleme) ve Scriptleri (böcekleri) bu internet üzerinden çalıştırmaktadır. Dünyanın en büyük ve en nitelikli listesine sahip web arşivi Dmoz kullanıldığında, PageRank’ten de faydalanmış olursunuz. Böylelikle, web sayfalarınıza daha fazla ziyaretçi çekebilirsiniz.

Çalışma sistemi şu şekilde özetlenebilir; arama motorları Dmoz’un verilerine bağlanmaktadır ve böylelikle bilgi alışverişi yapılır. Dolayısı ile Dmoz’a kayıt yaptırdığınız zaman çoğu dünyanın önemli arama motorları arasında yer alan arama motorlarına da kayıt olmanızı sağlamaktadır. Doğru bilgilere ulaşmanın bir hayli güçleştiği internet ortamında Dmoz, bilgilerin en temiz halini sunmaktadır.

Dmoz’a Nasıl Kayıt Olunur?

SEO değerleri bir hayli yüksek olan Dmoz’a kayıt olmak için sitenizin bir takım özelliklere sahip olması gerekmektedir. Düzenli aralıklarla güncelleştirdiğiniz ve kendine özgün içerikler barındıran internet sitenizi Dmoz’a kayıt ettirmek için aşağıdaki adımları takip ediniz.

1) http://www.dmoz.org/ adresine giriniz.

2) Sitenize uygun bir kategori bulmak için ilgili kelimeyi yazarak “Search’e tıklayınız.

3) İlgili kategoriye tıklayarak “Adres Öner”e tıklayınız ve açılan sayfadan aşağıdaki bilgileri giriniz.

a) Site Adresi:
Bu bölüme internet sitenizin web adresini eklemelisiniz.

b) Site Başlığı:
Site başlıkları arama düzeninde oldukça büyük öneme sahiptir, buna uygun seçimler yapmalı ve sözcüklerin yalnızca ilk harflerini büyük olarak kaydetmelisiniz.

c) Site Açıklaması:
Dmoz’a kayıt yaptırırken, internet sitenizin açıklamasını da girmelisiniz. İnternet sitenizin tanımı, amacı gibi bilgilerin yer alacağı açıklamada herhangi bir yazım, noktalama yanlışı olmamalıdır.

d) E-posta Adresi:
Son olarak Dmoz ile bağlantı kurabileceğiniz ve sürekli kullandığınız mail adresinizi yazıyorsunuz.

Bu başvuru sonucunda, tamamı gönüllü olan editörler tarafından siteniz, en ince ayrıntılarına dek incelenmektedir. Dmoz’un kriterlerine uygun olup olmadığına karar verildikten sonra Dmoz’da uygun görüldüğü takdirde siteniz yer almaktadır.

Dmoz’a Kaydolmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Kaliteli bilgilere, kaliteli internet siteleri aracılığıyla ulaşmamızı sağlayan Dmoz’a kayıt yaptırmak için internet sayfanızın bir akım özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu doğrultuda, öncelikle sitenizde yer alan her unsurun özgün olması oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra internet sayfanızın tasarımı da oldukça büyük önem arz etmektedir. Sürekli olarak güncellenmesi, daha çok ziyaretçi çekmenize yardımcı olacak olan Dmoz için oldukça önemlidir. Dmoz’a kayıt olduktan sonra yine belirlenmiş olan kriterleri sürdürmeniz gerekmektedir. Dmoz editörleri, sürekli olarak kayıtlı web adreslerini de kontrol etmektedir.

Bunların yanı sıra,
Kayıt esnasında sitenizi tanımlayan yazı içerikleri, başlıklar da oldukça büyük öneme sahiptir. Bu açıklamalarda yer alan yazım yanlışları, noktalama işaretleri eksikliği, devrik ve anlamsız cümleler Dmoz kayıtları için engel oluşturmaktadır.

Dmoz’un Avantajları Nelerdir?

Gün geçtikçe bilgi çöplüğü haline dönüşen internet dünyasının en seçkin ve en doğru bilgileri sunan Dmoz, aynı zamanda kayıtlı sitelerine bir takım avantajlar sağlamaktadır. Özellikle arama motorları ile yakından ilişkiye sahip olan Dmoz, yüksek SEO değerleri taşımaktadır. Dolayısıyla internet sitenizin arama motorlarında ilk sıralarda yer almasını sağlarken, daha fazla ziyaretçinin dikkatini çeker hale gelmektedir. Tamamen gönüllülerden oluşmuş yönetici ve editör kadrosuyla internet sitelerini, bloglarını yakından takip eden Dmoz, özellikle özgünlüğe büyük önem vermektedir.
Dmoz’un ayrıştırdığı çöpler sayesinde, çok daha nitelikli bilgilere ulaşabilmekteyiz. Bu aynı zamanda internet sitenizin PageRank’ine katkı sağlamakta ve daha fazla ziyaretçi çekmektedir. En büyük arama motorlarından, en küçük arama motorları Dmoz’un dizinlerine göre sıralama yapmaktadır. En doğru bilgi, en doğru yoldan, en nitelikli şekilde evrensel olarak paylaşılmalıdır ilkesi ile yola çıkan Dmoz bilhassa SEO çalışmaları gerçekleştiren webmasterlar tarafından önemsenmektedir.

Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/dmoz