Diğer arkadaşlar yeterince tavsiyede bulunmuş, ben de basitçe bir sistem kurdum kafamda, ondan bahsedeyim.

Sisteme kayıt olan kullanıcılara, bir kod verirsin. Kullanıcıdan bu kodu sitesine yerleştirmesini istersin ve kullanıcı kodu sayfaya koyduğunda sitesini dizine eklersin. Bu kod reklamağım.com/reklam.php dosyasından aldığı veriyi sayfada gösterir. Dönüşümlü reklam gösterimi istediğin için reklam.php içerisinden sistemde kayıtlı sitelerden birinin linki rastgele olarak (yada gelişmiş bir algoritma da yazabilirsin) döndürülür. Tabii sitesini dizine ekleten kişinin reklamını silmeyeceğinden emin olamazsın. Bunun için dizindeki siteleri kontrol etmen ve eğer dizindeki sitelerden birinde takas kodu yoksa bu siteyi veritabanından çıkararak haksız kazancın önüne geçersin. İstatistik olayını da benzer bir yolla yapabilirsin.

Ben böyle bir yapı düşündüm, ancak fark edeceğin üzere çok yüzeysel geçtim. Böyle bir sistem zor değil, ancak bu sistemin güvenliğini sağlamak biraz sıkıntılı olabilir. İyice kafa yorup dikkatli tasarlamak gerekiyor.

Ek Olarak: Google'da banner exchange script yada banner exchange system olarak aratırsan bir çok hazır scripte ulaşırsın fakat bu scriptlerin güvenliği biraz sallantılı olur. Sonuçta herkes inceleyebiliyor.