Arkadaşlar merhaba. Bugün sizlere download işlemiyle ilgili birkaç şey fısıldamak istiyorum. Bildiğiniz üzere son günlerde de televiyonlarda bangır bangır haberleri yapılan, Bakanlık bazında bir uygulama mevcut. Web ortamından gayri yasal yollarla film, müzik, oyun ya da yazılım indirenlere cezalar kapıda. Evet yanlış duymadınız efendim, önce e-postayla bir uyarı maili, peşi sıra adrese uyarı mektubu, ardından da cezalar doğrudan posta yoluyla Kültür Bakanlığı nezdinden kapımıza gönderilecek.
Peki ya Bizim de Evimize Cezalar Gelebilir mi ?
Fikir ve sanat eserleri bazında korsanla mücadele, tüm dünyanın ortak sorunu diyebiliriz. Ülkemiz bu konuda çağa ayak uyduran dünyanın biraz gerisinde kalmakla birlikte, işin gerçeği kabul etmek gerekir ki, bazı ülkeleri göz önüne aldığımızda ortalamanın üzerinde olduğumuzu söylemek olası. Neden mi ? Çünkü Rusya, Çin ve Doğu Asya ülkelerinde neredeyse lisanslı yazılım kullananların sayısı yok denecek durumda.
Türkiye' nin ise telif haklarını koruma konusunda bugüne kadar pek başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Sadece ticari yazılımların korunması ve denetlenmesi için kurulan örgütler, ticari kuruluşlara baskınlar yaparak orjinal yazılımların kullanılıp kullanılmadığını denetlemekteydiler. Tüm bunlar olup biterken benzer bir durum da müzik sektöründe yaşanmakta idi. Müzik yapıtlarının telif haklarını korumakla memur bazı avukatların restoran/kafe gezerek işletmelerde çalınan eserlerin orjinal olup olmadıklarını araştırmaları ve orjinaliteden uzak olan işletmelere ceza kesmeleri gibi garip bir durum söz konusu idi.
Korsana Hayır !!
Günümüzde ise Kültür Bakanlığı, Amerika ve Avrupa' daki gibi bir yapılanmaya yelken açıyor. Bu gayeden yola çıkarak internet siteleri trafiği takibe alınarak, yasal olmayan yollardan film, müzik ve yazılım indirenleri uyarı amaçlı bir e-maile müteakip ikinci korsan girişimde ilgilinin ev adresine uyarı mektubu gönderilecek, ancak halen gayri yasal işleme devam edilmesi durumunda ilgili kişilerin ev adreslerine posta yolu ile ceza ödeme emri gönderilecek.
Bu hususta iki aşamalı uyarı sistemi ile bilinçsizce yapmış olduğumuz korsan eylemlerin tekerrürüne meydan vermememiz açısından gerçekten güzel bir fırsat yaratıyor. Ne var ki internet ile haşır neşir olmayan ailelerin mail ve iletişimden bihaber olabilecekleri düşünülerek hazırlanmış olması güzel uygulamanın, bu ailelerin yaramaz çocuklarının tekrar surette korsan indirmelerine onay vermesiyle cezai işlem ile bir adım daha yakınlaşmaları içten değil.
Konu dışında bir ayrıntı, ancak söylemeden geçemeyeceğim. Günümüzde gerçekten her bir bireyin en azından e-posta yolu ile iletişimden haberdar olmaları sağlanmalı ve ebeveynlerin bilgisayara ve web dünyasına ufacık da olsa bir bağ kurmaları gerekmektedir diye düşünüyorum. En gereksiniminden çocuklarımızın sanal takibi açısından.
Konuya dönmemiz gerekirse olayı bir de şu açıdan ifade edeceğim. Bu zamana kadar internetten film izleyenlere değil, izletenlere ve dağıtanlara cezai işlem uygulanmaktaydı. Yeni uygulama ile son kullanıcılar da cezaya tabi tutulacaklar. Bu hususta da bilinçlenmemiz elzem bir mevzu.
Torrent de Ne ki ?
Birçok ailenin, yeni neslin çılgıncasına tutkunu olduğu Torrent ağından bihaber olduklarını, üstelik torrent kelimesinin ne anlama geldiğini bile bilmediklerini düşündüğümüzde kaderlerinin insafsızca haylaz çocuklarının ellerinde olduğunu fark edemeyeceklerdir. Bilinçli ailelerin de ne kadar konuya hakim olsalar da nasıl önlem alabileceklerini bilemediklerini düşündüğümüzde ortaya vahim bir manzara çıkmakla birlikte umarız ülkemiz ve milletimiz için en iyisi olacaktır.
Söz Sizde ;
Arkadaşlar siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ? Daha başka ne tür tedbirler alınabilir ki mağduriyetler yaşanmasın ? Değerli yorumlarınızı bekliyorum.
Ayrıntılı bilgi için lütfen http://cerezlerim.blogspot.com/2013/12/cezalar-kapimiza-kadar-gelecek.html adresli yazımı inceleyiniz.. Teşekkürler..