Titan skandalını hatırlatan yeni nesil saadet zinciri

TÜRKİYE’de ‘Mega Holding’ çatısı altında kurulan yeni nesil saadet zinciri, ‘web’ sitesi satarak piramit pazarlama sistemini uyguluyor. Son 6 ayda 35 bin kişiye 70 milyon liralık satış yapılan bu zincir için hukukçular ‘**************lık’ yorumu yaparken, şirket yetkilileri ise web sitesi sattıklarını vurguluyor.
TÜRKİYE’nin 90’lı yıllarda Kenan Şeranoğlu’nun kurduğu ‘Titan’ ile tanıştığı ‘saadet zinciri’ bu kez internet üzerinden ortaya çıktı. Hong Kong merkezli bir şirketin en güçlü ağı Türkiye’de faaliyete geçti. Ortada ‘ürün’ olarak satılan bir web sitesi var. Ancak piyasanın dört katı bir fiyata. Ağa dahil olan kişiye, web sitesinden çok, kuracağı pazarlama ağı sayesinde nasıl para kazanacağı anlatılıyor. Ürün, yeni müşterilere satıldıkça yukarıdan aşağıya herkes para kazanıyor. Son 6 ayda 35 bin kişiye 70 milyon liralık ürün satıldı.

DÖRT KAT PAHALI

HUKUKTA YERİ YOK

YENİ Türk Ticaret Kanunu’nun mimarlarından Prof. Dr. Ünal Tekinalp ise, uygulanan sistem için “Bu hileli bir pratik ve bir uygulama… Ticaret Hukuku’nda bunun hiçbir yeri yok. Bu bir çeşit **************lık” yorumunda bulundu. Av. Çağrı Çetin ise, ürün olarak gösterilen web sitesi satışının ticari maske oluşturma amacı taşıdığı iddiasında bulunarak “Piramit bir sistem şeklinde, saadet zinciri faaliyeti içerisinde olanlar nitelikli **************lık suçu işliyor. Piramit satış sisteminde belli bir ürün satışı söz konusuyken saadet zincirleri ise işleyişlerini sadece para akışıyla sağlıyor. Bu işleyiş **************lık suçunun unsurlarını oluşmasına zemin hazırlıyor. Bilişim sistemlerini kullanmak suretiyle suçun gerçekleşmesi **************lık suçunun nitelikli halinin oluşturur” dedi.

Kaynak : http://cep.hurriyet.com.tr/detay/25506601