Ülkemizdeki ergen veletlerin tek sorunu bu. Küçük olduklarından dolayı ne ceza ne de övgü alıyorlar. Yani dikkate alınmıyorlar büyükler tarafından. "Çocuktur, yapar!" sözleri nedeniyle aslında onları yanlış yönlendiriyorlar aileler.

Arkadaş burada çok önemli bir noktaya değinmiş. Ülkemizde ne yazıkki çocuklara doğru davranılmıyor. En ufak hatada dayak, eleştiri, küçümseme çocuklarda öz güvensizliğe ve iyiyle kötüyü ayırt edememeye neden oluyor. Çocuk iyi bir şey yaptığında en ufak bir ödül almıyor. Çocuk iyi bir şey yapmam bir işe yaramıyor deyip daha cazip gelene, kötülüğe yöneliyor.

Ben kültürlü bir toplumda yaşasak şikayet edilmesinden yana olurdum. Şimdi arkadaş şikayet etse çocuk yüksek ihtimalle eşek sudan gelinceye kadar dayak yiyecektir. Kültürlü bir toplumda bulunsak, çocuklarımızla arada birde olsa yetişkin gibi konuşsak bu tür durumlar ortaya çıkmaz. Her şeyde sen küçüksün, bacak kadar boyunla bunu mu yapmaya çalışıyorsun gibi cümleler hala 16-17 yaşındaki ergenin kendini çocuk zannetmesine neden oluyor.

Kültürlü bir toplumda bulunsak bu tür olaylar çok nadir yaşanırdı. Sokakta yürürken daha 8-15 yaş arası çocukların elinde sigara, alkol gibi maddeler görünce, küfür ettiklerini duyunca ben utanıyorum. Avrupa ülkelerinde sigara kullananlar ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyor. Ülkemizde ise insanlar elinde sigarayla kabara kabara yürüyorlar.

Çocuklar en ufak şeyde eleştiri, küçümseme duyunca çocukluklarını yaşayamıyor, hırslarını internette ve sokakta çıkartıyorlar. Bence bu seferlik çocuğu veya arkadaşı kibarca uyarın, eğer devam ederse gerekini yapın. Kibarca diyorum, tehdit etmeyeceksiniz.

Bir de şu var, İnternet konusunda da çocuklarımıza gereken bilgiyi vermiyoruz. Kalk şu bilgisayarın başından diyerek doğruyu yaptığımızı zannediyoruz. Önemli olan bilgisayarın başında geçirilen vakit değil, ne yapıldığıdır. Obama ülkenin geleceği için programlama öğrenin diyor, bizim ulaştırma bakanımız ise bu bilgisayarla uğraşırsan kafayı tırlatırsın diyor. Yabancı ülkelerdeki haberlere bakıyorum, yabancı ülkede yaşayan 9 yaşındaki çocuk oyun yapmış. Ülkemizdeki haberlere bakıyorum, şu siteye erişim engellenmiş, bilmem kaç yaşındaki çocuk metin2 hesabı hacklediği için bıçaklanmış.

İcatları ve buluşları araştırın bakalım, kaç tanesi Türklerin elinden çıkmış? Türklerin icat ettiği hiçbir şey bulamazsınız çünkü bilimle uğraşmak ayıp bir şey gibi görülüyor. Bu şekilde devam edersek halimiz çok kötü olacak, söyleyeyim.