Detaylı olarak yazacağımız WordPress tema yapımı klavuzuna hoşgeldiniz.Tema yapmaya başlamadan önce neyin ne olduğunu ve nerede kullanmamız gerektiğini bir kavrayalım ki ileride sıkıntı yaşamayalım.

Tema yapmaya başlarken bize lazım olacak bir program mevcut.İlk önce lütfen Notepad programını indiriniz.Kodlarımızı yazarken herhangi bir dil sorunu olmaması için bu gereklidir.Ardından temalarımızın mantığına geçelim.Temanın olmazsa olmazlarından biri style dosyasıdır.Bunu style.css şeklinde tanımlayacağız.Style dosyası temamızın kıyafetleri gibidir bütün şekilleri burdan vereceğiz.Bir diğer olmazsa olmaz dosyalarımızdan biri olan functions.php dosyası ise temamızın işlevsel hale gelmesinde önemli rol oynamakta ve temamızın bel kemiğini oluşturmaktadır.Sitemizin görünüme kavuşması için gerekli olan dosyalar ise index.php,header.php,single.php,comments.php,footer.php gibi dosyalardır.Dosyaların ne işe yaradıklarını ilk önce açıklayalım.

İndex.php:Temamızın anasayfasıdır.Burada görünümleri farklılaştırabilir ve ziyaretçiyi tavlayabiliriz.
Header.php:Temamızın tanımlama dosyaları ve üst kısmı burada bulunur.
Footer.php:Temamızın alt kısmıdır.Genelde temamızla ilgili bilgileri ve link çıkışlarını burada yaparız.
Single.php:Temamızda konuları tıkladığımızda açılan sayfadır.
Comments.php:Temamızın yorum kısmını oluşturur.
Page.php:Sayfa şablonudur.
404.php:Temamızda arama yapıldıktan sonra açılacak bulunamadı sayfasıdır.


Evet genel olarak ne işe yaradıklarını açıkladık.Kodların bulunduğu bu php ve css dosyalarını bir klasörde toplayacağız. Örnek olarak Tozbulutu diye bir klasör oluşturduk diyelim.Bu klasörü daha sonra wp-content/themes yoluna atacağız ki temayı kurabilelim.Bu klasörün içine ayrıca resim ve js adında iki adet klasör daha oluşturacağız.Yani harikatasını çıkaracak olursak:

- Tozbululutu ( Kök Klasör )
.Resim : Temamız için görselleri atacağız.
.Js:Js dosylarımızı kullanacağız.
.İndex.php,header.php,footer.php,single.php,comments.php,functions.php,page.php,404.php,style.css dosylarımız da kök klasörümüzün altında olacak.

Ardından dosyalarımızın içine yerleştireceğimiz kodları tek tek bu bölümden paylaşıp bir wordpress teması oluşturacağız.

Kaynak:http://tozbulutu.org/wordpress-tema-yapimi-baslangic/