Yeni çıkan ve medyada "Sansür Yasası" olarak adlandırılan yasa maalesef belirli çevreler tarafından topluma yanlış aktarılıyor.
Sansür yasasının esas hedefi biz son kullanıcılardan ziyade, internet üzerinden yayın yapan haber siteleri başta olmak üzere, basılı ve görsel yayın kuruluşlarıdır. Son günlerde sıklıkla gördüğümüz ses kayıtları vb. kaynağı belli olmayan haberlerin yayınlanmasının önüne geçebilmek ve yayınlandıkları takdirde internet kullanıcılarının onlara erişimi yasaklayabilmektir.
Bu yasanın son kullanıcıları yani halkı etkileyecek tarafı ise artık servis sağlayıcıların (*****, doping vs) bütün müşterilerinin iki yıllık loglarını (sistem kayıtları - girilen siteler vs.) tutmak ve istendiğinde TİB (*******ünikasyon İletişim Başkanlığı) e vermek zorunda olmalarıdır.
Tekrar etmek gerekirse ana hedef kaynağı belli olmadan ortaya çıkan ses kaseti, belge vb. dokümanların yayınlanmasını engellemek, yayınlananların da kimin tarafından nereden yayınlandığını bulabilmektir.
Bu yasayla birlikte kişilik haklarınızı tehdit eden durumlarda (internete düşen bir ses kaydınız, resminiz, uygunsuz videonuz) mahkemeye başvurarak 24 saat içerisinde ilgili kaydın yada resmin yayından kaldırılmasını sağlayabileceksiniz. Bu konuda aranan en önemli şart ise ortada özel hayatınızı etkileyen bir durum olması. ( Özellikle son yıllarda sayısı giderek artan seks kaseti vakaları için çözüm aranmış)
Daha güvenli bir özel hayatı bize sunan bu yasa aynı zamanda maalesef log kayıtlarımızın tutulmasıyla fişlenmemizi de sağlayacak.
Yasada ki en tartışılacak madde ise, bazı durumlarda yasaklanmanın mahkeme kararı olmaksızın, sadece TİB başkanının emriyle yapılabilecek olması.
Türkiye’de ilk kez kullanılacak olan URL tabanlı engelleme sistemi (Çin, İran, Suudi Arabistan’da kullanılıyor) nelere sebep olacak derseniz;
Şu an kullanmakta olduğumuz sistemde erişim engellense bile, yasaklar bir şekilde aşılıyordu ancak tasarıyla beraber gelen URL bazlı engellemeyle bu imkân da ortadan kalkacak.
En önemlisi kullanıcı ulaşmak istediği içeriğin engellendiğini bilmeyecek. Haberden hiçbir şekilde “haberdar” olamayacak.
Kullanıcı bir linke tıkladığı zaman, o içerik URL bazlı engellendiyse, ya sayfa hiç açılmayacak, ya başka bir sayfaya yönlendirilecek ya da yanlış bir bilgiye ulaşacak.
URL bazı engellemede, siteye girmeye çalışan kişiler, linke tıklayanlar takip edilebilecek.