Merhaba arkadaşlar. Öncelikle size biraz internet serüvenimde bahsedeyim. İlk olarak bu işe lise 1.sınıfta ücretsiz forum açarak başladım. 3'ay gibi bir sürede 200 civarı üyeye ulaştım. (Hit konusunda bir şey söyleyemeyeceğim geçmiş zaman tam hatırlamıyorum.) Anadolu Teknik Lisesi Elektrik Elektronik bölümü mezunuyum. 2. Sınıftan itibaren haftada tam 47 saat ders görüyordum. (Lise sonda dershane ile beraber 80 saati buluyordu. Meslek liseleri ile ilgili anlatacak çok şeyim varda belki başka bahara…) bu yoğunluktan dolayı forumla ilgilenemedim ve forum uçtu gitti.

Üniversiteye başlamamla beraber bir blog sitesi açmaya karar verdim. Herhangi bir konu üzerine yoğunlaşmadım. Blog da 5-6 konu açtım. En çok hit alan konum tüm facebook oyunlarının hileleri isimliydi. leethax.net ‘ in reklamıydı denebilir :) 4000 Tekil hit almıştı. (Şimdi diyeceksiniz ki bu çocuk bunları neden yazıyor biraz daha sabrederseniz sadede geleceğim:) ) Blogum da yaklaşık 100 özgün yazıya ulaştım. Bu iş olacak derken vizeler başladı bir boşladım bloğu yaz tatiline kadar ilgilenemedim. (Bu sırada dikkate değer hit alan tek konusu facebook hileleri konusuymuş :) ) Bu hileler ve warez konusunda yazacak çok şey varda sıkmıyayım sizi kısa kesiyorum bloğu da patlattık.

Üniversiteden mezun olmadan önce bir işe daha giriştim. Küçük bir perakende ayakkabı satış mağazamız var. Bende internetten satış yapmak için bir site açtım. Bir yılı devireli 2 ay kadar oldu. Fakat onunla da mezun olana kadar ilgilenemedim. Yaklaşık bir ay kadar önce siteye yeni tema ile bir canlılık kattım ve ürünleri eklemeye başladım. Kısa sürede dönüş beklemiyorum. Forum ve blogdan öğrendim :) (Google adwords 'süz bu iş olmayacak gibi :)) Sanırım ürünleri eklemeyi 1 aya kadar bitiririm ve internete harcadığım emeklerin geri dönüşünü almaya başlarım. Birde yeni bir forum sitesi açtım. (forumkpss.net ) Bir serüvende buradan çıkarda kısa kesmeliyim sıkılmış olabilirsiniz :) İki projeyi birden götürme kararı aldım.
Size sorum şu gerçekten legal internet sitelerinize harcadığınız emeğin karşılığını alabiliyor musunuz ? Bunca şeyi bunu sormak için mi bize okuttun diyenler benim gibi bir çok genç bu aletin başında zamanını geçiriyor emek harcıyor sonuç elde var sıfır. Onlarda benim düştüğümü sanmak üzere olduğum hataya düşmesin diye bunca şeyi yazdım.
Sorumu topluyorum. Bir insan ömrü boyunca sadece internetten gelir elde ederek geçimini sağlayabilir mi? Blog forum vs ne kadar para kazandırır. Belli başlı konusunda uzman siteleri geçebilir mi? Yada onlar varken bizim tercih edilme ihtimalimiz nedir? İllaki internette bulunmayan bir proje ilemi bu işe başlanmalı? Verilen emeğin karşılığını almak için ne kadar beklenmeli? Reklamsız sadece kendi yaptığımız seo çalışmalarıyla sitemiz iyi yerlere gelebilir mi? Gelemez derseniz en az ne kadar reklam bütçemiz olmalı? İnternetten 25-250 TL arasında satılan senede 200.000 TL kazandırır denen e kitaplar bir işe yarıyor mu? (Bu tuzaklara düşenlerden değilim çok şükür). Geçiminizi standartların üzerinde karşılayacak kadar para kazanılabilir mi? Yani bu internetten para kazanma işi (grafik tasarım kod bilmeden) ütopik bir hayal mi? Yoksa gerçek mi? Son sorumda geçimimizi standartlar üzerinde sağlayabilecek kadar gelir elde edilebilir mi?

NOT: Sanırım bu işe yeni başlayacak olanları aklına gelebilecek bir soruyu sordum siz değerli abilerimden ve kardeşlerimden isteğin lütfen üç beş kelimelik cevaplar vermeyin. Bu soruların cevaplarını arayan birçok kişi var. Ve bu sorunların cevaplarını bulamayan birçok kişi deneme yanılma yöntemiyle öğreniyor ve asla geri kazanılamayan zamanını boşa harcıyor. Okuyan okumayan cavap veren vermeyen tüm arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Herkese teşekkür etmemin sebebi şu unutmayalım bu siteler biz ziyaret ettiğimiz sürece var ve biz ziyaret ettiğimiz sürece var olacak. (Burada hembir gerçeklikten bahsedilmiş hemde adult sitelere bir gönderme yapılmıştır :) ) Bu yazıyı okuma zahmetine katlanan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Elimden geldiğince Türkçemizi katletmemeye çalıştım beceremediysem affola.