İnternette bulduğum bir bilgi üzerinden giderek blogcular için yararlı bir şeyler paylaşmaya çalışacağım arkadaşlar. Başlığa bakarsak Türkçe dersi şeklinde olacak gibi görünüyor. Ama tam olarak bilmiyorum. "Okuyucularınızın Rahata Ermesi İçin Öneriler" adlı bir başlık da konulabilirdi :D Takip ettiğim blogların yazım tarzı ile ilgili özelliklere değindim. Yani "Takip edilesi bir blog, yazı yazarken nelere dikkat etmelidir?" gibisinden :D Aslında şu an cümle sonuna nokta yerine gülücük koyan bir insandan yazım kuralları hakkında öğütler alıyorsunuz dikkat edin! :D

Neyse önce bilgiyi verelim:


    [*]Cümle büyük harfle başlar, nokta ile biter.
    [*]Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılır. (evet her zaman)
    [*]"gelcem, gitcem, gidiyom" denmez "geleceğim, gideceğim, gidiyorum" denir.
    [*]"Herkez" denmez "herkes" denir.
    [*]"Her İlk Harf Büyük Olacak Şekilde" yazmak sadece okuyanı yorar.
    [*]"Yanlız" değil "Yalnız" denir.
    [*]"her şey" ayrı yazılır.
    [*]"ğ" harfi "g" şeklinde yazılamaz.
    [*]"Bende, sende" denmez, "Ben de, sen de" denir.
    [*]"Dahi" anlamındaki "de" ayrı yazılır.
    [*]"Geldimi?" yazılmaz "Geldi mi?" yazılır.
    [*]Soru takıları ayrı yazılır.
    [*]"OK'mi?" değil, "Tamam mı?" denir.
    [*]"ahmet, belgin, duru" denmez. "Ahmet, Belgin, Duru" denir. Özel isimlerin, illerin, ülkelerin ilk harfleri büyük yazılır.
    [*]"ki" eki, bağlaç olarak kullanılıyorsa ayrı, iyelik eki olarak kullanıyorsa birleşik yazılır.
    [*]"v" yerine "w" yazılmaz… Ve bunun gibi bize ait olmayan harfleri kullanmayalım.


Şimdi de en çok dikkat çekenleri irdeleyeceğim:

Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılır. (evet her zaman)

Takip etmek için seçeceğim bloglarda en önemli özellik budur benim için. Teması göz yorsun, arkaplan kapkara ve boğucu olsun. Ne olursa olsun noktalama işaretinden sonra boşluk bırakılmayan bir yazıyı okumama isteği uyanır içimde. Yazılar bitiş bitiş ve sıkıcı görünür. Noktadan sonra boşluk olmadığı için tüm paragraf bir cümle olarak algılanır.

Örnek:

Takip etmek için seçeceğim bloglarda en önemli özellik budur benim için.Teması göz yorsun,arkaplan kapkara ve boğucu olsun.Ne olursa olsun noktalama işaretinden sonra boşluk bırakılmayan bir yazıyı okumama isteği uyanır içimde.Yazılar bitiş bitiş ve sıkıcı görünür.Noktadan sonra boşluk olmadığı için tüm paragraf bir cümle olarak algılanır.

"her şey" ayrı yazılır.

Eskiden "şey ayrı mı yazılır? nerede yarı yazılır?" diye kafam çok karışırdı. Fakat şu cümleyi kafanıza yerleştirirseniz bir sorun kalmaz. "Her şey ayrı yazılır!!!" bir şey, hiçbir şey, bu şey, şu şey... Hepsi :)

"gelcem, gitcem, gidiyom" denmez "geleceğim, gideceğim, gidiyorum" denir.

Kişisel günlüklerde buna çok dikkat edilmez. Çünkü fazlasıyla resmi bir anlatım vardır. Günlük tutanlar için önermem fakat ciddi makaleler yazan bir blogda kaliteli görünmek için vazgeçilmez özelliklerdendir.

"Herkez" denmez "herkes" denir. - "Yanlız" değil "Yalnız" denir.

Bunlar da çok sık karşılaşılan bir hata durumudur. Arada ben de yaparım fakat en ufak bir uyarı ya da fark etmem sonucunda düzenlerim.

"Bende, sende" denmez, "Ben de, sen de" denir. - "Dahi" anlamındaki "de" ayrı yazılır.

İlkokulda o kadar çok dil bilgisi ve türkçe dersleri görmemize rağmen bir türlü kafamıza sokamadıkları konu budur. Kimse bize "de şu şekilde ayrılır" demedi. Ya da ben o sırada uyuyordum :D "dahi anlamındaki de ayrı yazılır" cümlesinin internette duydum. "Dahi anlamın da mı kullanılmış, bir yerde veya bir kişide bulunma anlamında mı kullanılmış nasıl anlayacağım? :(" diye düşünmedim değil. Bunu da blog yazıp pratik yapa yapa, el alışkanlığı sonucun da öğrendim :)

Yukarıdaki paragrafta sonucun da sonucunda olmalıydı. Anlamın da ise anlamında şeklinde yazılmalıydı. Bunu da doğru bir kullanımdır.

"ki" eki, bağlaç olarak kullanılıyorsa ayrı, iyelik eki olarak kullanıyorsa birleşik yazılır.

o kadar masum bakıyordu ki suratına bir tane patlatasım geldi :D
seninki, benimki

yukarıdaki örneklerde belirttiğim gibi :)

Birkaç Kural:
TDK'nın yeni uygulamasıyla bazı kurallar da dilimizde yer etmeye başlamış. Sınavlarda Türkçe çözecek arkadaşlara da yararı olabilir. Mesela satır sonunda ilkokul kelimesini nasıl ayırırız? ilk ve okul kelimesi birleştiği için ilk- (aşağıdaki satıra) okul şeklinde. Ama artık sistem değişmiş ve birleşik kelimeler bile heceleyerek bölünüyor. Yani: il- (aşağıdaki satıra) kokul ya da ba- (aşağıdaki satıra) şöğretmen gibi... Çok saçma ve tuhaf. Alışacağız mecbur.
"Türkçe'nin güzelliği" bu kullanım yanlıştır. Türkçenin yazarken tırnak işareti kalkmış.

Bildiğiniz Türkçe dersi verdim. :D Şaka bir yana okuyucularınız için gerçekten önemli ayrıntılar.

İyi forumlar :)