Gerilim adlı üyeden alıntı

Artık fark ettiyseniz yapımcılar single player önem vermiyor. Onlarda farkında satılmadığının. Artık multiplayer, online oyunlara yöneldiler. Böylece online oynamak isteyen mecbur alıyor.


O şeyleri hala sevemedim ama emeğe saygı der geçerim.

roadscrat adlı üyeden alıntı

Öncelikle bu lafınıza şöyle söylemek istiyorum kişisel projelerimin sayısı heralde 100 ü geçer ve 2 harddisk i sırf bu projelerim kapsıyor, oyun yapan var fakat bu projeleri yayınlamak ve heba kimse etmek istemiyor.Türkiye oyun çıkaracağıma yurtdışında çıkarırırım en azından kar ederim.Türkiyede oyuna yatırım yapılmadığı sürece oyun sektörü gelişemeyecek herkes orjinal almadıkça call of duty, crysis tarzı oyunlar türkiyeden beklemeyin diyeceksiniz ki crysis yapımcısı türk bu adam türkiyede mi ? Bi araştırın şirketi nerde kurmuşlar ? Türkiyede sektör yok belki fakat yurtdışında büyük paralar uyandırabilecek bir sektör ve inanın türk game developer sayısı çok fazla fakat gerçek anlamda türkiyede olan developer sayısı çok az bu yüzden sektör gelişmedikçe türkiyeyede geleceklerini sanmıyorum.

En azından şöyle bir örnek vereyim ben hiç bir beklentim olmadan androide oyun çıkartıyorum veya projeler üretiyorum fakat sitemde yani projelerimi ve oyunlarımı yayınladığım bölmede bir adet bağış sayfası var neredeyse 2 yıl oluyor halen 1 krş bağış yapan yok haberiniz var mı ? Bana 1 tl bağış gelse bu bana belki yazılımsal ve donanımsal anlamda birşey katmayabilir fakat motive yani manevi anlamda nasıl bir katkı sağladığını size anlatamam bir dahaki projemde dahada çalışma azmi verir bana fakat bunu türkiyedeki oyunculara anlatmak neredeyse imkansız. O yüzden artık umudumu yitirmeye başladım girişim şirketleri olmasa heralde türkiyede hiç oyun firması kalmayacak bunada şükür :)

Yazım hatalarım varsa affola...


Mantıklı bana özelden kişisel bilgilerinizi gönderiniz, size gözüm tuttu:

khazadum adlı üyeden alıntı

Çok zor gibi görünüyor bazı şeyler, insanlar yanılmasın ve boşuna emek vermesinler derim.


Sadece biz sömürelim, millet yapsın. E, sonra diyorsunuz neden Türkler oyun yapmıyorlar diye.

JackkerL adlı üyeden alıntı

Oyun yapmak kolay, ama yapmayı bilen adam yapmıyor gözüyle bakıyorsunuz. Oyun yapmak kolay fakat sonrası zor. Dediğiniz gibi ülkede maaş düşük, onca kişinin emeği 10 TL ile çıkarılmaz. Mecburen fiyat yukarı çıkıyor. Aslında insanlar orjinali satın alsa fiyat düşer, çünkü adamlar biliyor, (atıyorum) istanbulda 10.000 satış yapılıyor, maliyet ne kadar 1.000.000 TL. Öyleyse satış 100 tl olacak. Çok kişi alsa, fiyatı düşürler. Bir nevi kısır döngü işte.

Bu yüzden de şuanda lider gözüyle bakılan joygame'in yaptığı iş: oyunların türkiye sunucularını yönetmek. Adamlar öteye gidemiyor ki ne yapsınlar?


Önce bu ülke masrafları düşmeli haklısınız, bu da çok önemli etkenlerden birisidir.

Merkur adlı üyeden alıntı

crysis oyunu ve cryengine oyun motoru şuan dünyada çok saygın bir yeri var. pc, ps4 ve xbox oyun yapımcıları yerli kardeşlerinin ağzından çıkacak kelimelere bakıyorlar. bence çok iyi mühandislerimiz var fakat yurt içi potansiyelimiz bu konuda sıfır. bu yüzden belkide çok iyi yerlere gelecek olan mühendislerimiz ya farklı bir işe yöneliyorlar ya da yurt dışını tercih ediyorlar.

ama yinede bir projeyi yapmak isteyen, amatör ruhlu biri her koşul ve ortamda bir şeyleri üretebileceğini düşünüyorum.


O konuda çok haklısınız, bizim milletimizin sorunlarından bir tanesi. Oyun yapma kanka, boş işler gibi cümleler sarfediyor. Adamın hevesi başlamadan bitiyor.


kelebek adlı üyeden alıntı

Oyun yapmak kolay bir iş değildir tabi ki Türkiye de oyun yapanlar var fakat özentilikten kurtulmada sorunumuz var biraz örnek verecek olursan minecraft çok iyi grafikleri mi var? Hayır çok özelliği de yok fakat fikir olarak çok güzel önemli olan da budur


Haklısınız fakat, önemli bir şeyi unuttunuz, Türkler oyunlardan fazla anlamıyor, sadece nasıl kırabilirim şeklinde düşünüyor, hal öyle olunca kimsenin yanaşmaya cesareti olamıyor.


tiwaly adlı üyeden alıntı

Oyun kelimesine sadece PC - Masaüstü oyunlar olarak bakıyorsunuz gibi. Halbuki o kadar çok oyun firması var ki Türkiyede şaşırırsınız :) Ve bunlar öyle aç açıkta değiller. Örn : Peak Games
Ama iş PC AAA kalite oyunlara gelince ne yazık ki Türkiyeden böyle birşey beklemek biraz zor. Biz yapı itibariyle bu tarz işler yapmaya uygun değiliz. Takım çalışması denen olay daha tam olarak oturmamış bizde. Az iş - çok para veya kolay yoldan köşeyi dönmeyi seviyoruz. O yüzden aaa kalite oyunumuz yok ama bol bol mobil-facebook ve java oyunlarımız var :)

Dip not: Her ne kadar 3 Türk kardeşin kurduğu doğru olsada Crytek türk oyun motoru değildir. Hatta türk yapımı olduğu da söylenemez. Sadece şirket 3 türk tarafından Almanya Coburg'da kurulmuştur. Kaldı ki adamlar Türkiye ofisini bile yıllar sonra binbir güçlük ile açabildiler.
http://en.wikipedia.org/wiki/CryEngine


Suç bizde değil, para isteyen kurumlar. Adamların gözü çok korktuğu için öyle, kimse bu işi babasının hayrına yapıyor değil. O internet oyunlarını katmama gerek yok, her iki tarafta oyun yapma yarışındalar. Sakın yanlış anlama benim fikrim bu.

HellBoy05 adlı üyeden alıntı

Arkadaşlar alınmayın ama bu konuda bilgiye sahip olan kişi benim aranızda yıllardır oyun onuyorum, yorumluyorum v.s. şimdi ise bir oyun sitem var. Şimdi PC-Konsol oyunculupu denilirse, askeri ücreti falan geçelim arkadaşlar. Askeri ücret ile PC alıp birde İnternet bağlatamaz bir insan durumu el vermez onu geçelim.
Normal maaş alan bir vatandaş ve orta-lise-üvi farketmeksizi okuyan bir öğreci aldığı harçlıklarla senede en azından 2 oyun satın alabilir nasılmı? haftalık 20 TL alıyorsa arkadaş 10 Tl sini yiyip 10 tlsini biriktirebilir(sadece oyun için diyorum+giyim v.b. ihtiyacı varsa onu o ayırdığı paradan kesebilir). Daha sonra ise istediği oyunu alıp oynar.

Bakın orjinal almamada şu var; sürekli korsan indirip oynadığı için ilgi alanında olmayan bir oyunu bile indirip oynar neden sonuçta bedava oynuyor. Ama para verip alırsa sadece fanı olduğu oyunlar, favorisi olanları alır onlarda bir elin parmaklarını geçmez bu konuda çok ciddiyim.

Her haftasonu steamde bazen haftaiçi indirimler var, yaz başlangıcı, kıç bitişi bunalr aralık ve haziran-ağustos gibi oluyor çok ciddi indirimler oluyor 50 Tl lik oyun 10 TL ye iniyor alanlar bilir zaten.

Sonra humble bundle var geçen yıl ekim-kasım gibi 5 dolara yanlış hatıralmıyorsam 9 oyun veriliyordu içinde medal of honor, battlefield 3 gibi büyük yapımlar vardı alın abi 10 TL eder.

Asıl konu TÜRK sektörü ise önümüzde çok çok büyük 2 örnek var.

-Crytek (CRYSİS Yapımcıs)

-TalesWorlds (Mount Blade Yapımcısı)

Heleki TalesWorlds oyunlarından kar elde etmek gibi bir amaçları yok bu yüzden o oyunuda 10 TL playstore dan alabiliyorsunuz. Sadece bölümasonucanavarına girip mount blade yazın 1 saatlik muhabbet var izleyin bakın adamlar bedava bile oyunlarını dağıttılar sdece Türkiye de tanınıp bu sektörede birşeyler yapmak ama destek vermiyorsunuz sonra oyun sektörü yok diyorsunuz. Ayıptır söylemesi bu adamlar nasıl ilerlesin ki şu bakımda kurucusu karı-koca olan talestworlds büyük ödüller valıp NFS-COD gibi büyük yapıtları geri de bıraktı bakın size basit gelebilir ama kitaplara dayanan, tarihi gerçek olayları da anlatıyor bu oyun.

CRYSİS zaten başlı başına şahaser.

Yani daha çok yazarım bu konu hakkında madem 150 TL oyuna veremiyorsanız 10-20 TL ile Türk yapımı oyunları alın bari hem bizim hakkımız yemeyin, hem sektöre faydanız olsun.

Yalnız, yanlış bilgi veriyorsun. Crysis Türk yapımı değil, Alman yapımı. Her dediğinize katılıyorum.