Tam anlamıyla bir yapay zeka üretmek neredeyse imkansızdır. Zeka kendi kendine öğrenebilen, öğrediklerini kendi kendine kullanabilen, oluşan durumlara tepkiler geliştirebilen çok karmaşık, çok kompleks bir yapıdır. Bizler burada geliştiriciler olarak algoritmalar geliştiririz, bu algoritmalarla çalışan programlar yazar ve ihtiyaçlar doğrultusunda şekillendiririz. Bugün yapay zeka ismiyle duyurulan birçok yazılım, içerisinde binlerce, on binlerce, yüz binlerce olasılığın tek tek programlandığı bir yapıdan fazlası değildir. Aynı kendi zekamız gibi işleyen bir zeka, bugün ancak sinemada mevcuttur sanırım.

Bu gece normalden daha gevezeyim ancak yine de yukarıda değindiğim noktaların konumuzla yakından alakası var. Sizin örneğiniz üzerinden yola çıkacak olursak şöyle diyebilirim; eğer bir konuşmada seyredebilecek her durumu, her değişkeni ve her faktörü hesaba katarsanız sizinle konuşan, size asılan, uzun süre uğramadığınızda o anki hislerine göre trip atan yada çok fazla üstelemeyip muhabbeti kuran bir zeka geliştirebilirsiniz. Ancak bunun için yüz binlerce satır kod yazmalısınız. Bu kadar kodu normal bir zeka hızında işlemeye ne sizin işlem gücünüz yeter, ne sunucunun işlem gücü, ne bir binadaki tüm bilgisayarların işlem gücü. Tüm bu işin sonunda elinizde çok muazzam bir AI ürünü olur. Ancak bu programın ayrı servera çıkıp dünyayı ele geçirmesi oldukça ufak bir ihtimal. Hani "kodunda yok" derler ya, o hesap.

Öte yandan, küçük ve çok da karmaşık olmayan işler için yapay zekalar geliştirebilirsiniz. Bugün internetten bir satranç oyunu açtığınızda yapay zekaya karşı oynarsınız. Age of Empires'ta yapay zekayla yönetilen bir krala karşı savaşırsınız. Call of Duty oynarken yapay zeka tarafından yönetilen düşmanın kafasına sıkarsınız. Her yapay zeka gerçek bir yapay zeka olacak diye bir kaide yok :)

Bu örnekte bir değişken tutarsınız, kullanıcının son giriş yaotığı tarihi bu değişkene atar değişken değerini saklarsınız. Kullanıcı geri döndüğünde değeri çeker, aradaki fark 10 günü geçmişse "Nerde kaldın olm?!" mesajını yazdırırsınız. Uğraş işi, zevkli iş ama akli dengesi yerinde olan birinin girişeceği iş değil. Tecrübeyle sabittir :D