Olay mesaj tablosunda bitiyor aslına bakarsanız. Yardımcı olması açısından algoritma hakkında biraz bilgi verebilirim. Basit bir örnek üzerinden gidelim, daha iyi anlarsınız :)

Kullanıcı Mesaj Gönder sayfasına girdiğinde karşısına şöyle bir form çıksın:

Alıcı(lar): ______________
Mesajınız: ______________

Gönder

Gönder butonuna basıldıktan sonra Alıcı kısmına yazılmış kullanıcı isimlerinin kul_id değerini, kul_adi ile aratarak elde edin.
(Birden fazla alıcı yazılabilir olacağına göre, önce yazılan bu isimleri virgüle göre ayırıp her kullanıcı id'sini tek tek almak iyi olur.)


Daha sonra mesaj tablosuna bir kayıt ekleyin. mesaj_icerik kısmına Mesajınız kısmını, kul_id kısmına gönderen kullanıcının id'sini ve gon_kul_id kısmına mesajın gönderileceğii id'yi yazın. Bu kaydı veritabanına ekledikten sonra mesaj gönderme işiniz tamamlanmış oluyor.


Gelelim Mesajlar sayfasına. Burada yapıalcak işlem aslında oldukça basit. Hatırlarsanız mesajı gönderirken gon_kul_id kısmına mesajın gönderileceği kişilerin idlerini yazdırmıştık. Bu kullanıcımızı mesajlarını görmek isteyen bir vatandaş olarak düşünelim. Bu kullanıcıya kendisine gelen tüm mesajları göstermek istiyoruz. Bunun için bu kullanıcının id'sini (kul_id) gon_kul_id sütununda taratmamız gerekecek. Eğer bu kullanıcının idsi mesajlar tablosundaki bir kayıtın gon_kul_id bölümünde varsa bu mesaj bu kullanıcıya gönderilmiştir, dolayısıyla gösterilebilir.

Yani basitçe özetleyecek olursak Gelen Kutusu'nda gösterilecek kayıtlar, gon_kul_id kısmında kendi idsi bulunan kayıtlar olacak. Giden Kutusu'nda gösterilecek kayıtlarsa aynı şekilde kul_id değeri mesajlat tablosundaki kul_id kısmıyla eşleşen kayıtlar olacaktır.

Mesajlar tablosuna bir de okundu sütunu ekleyin. Kullanıcı mesajı okuduğunda ilgili kaydın okundu değerini true yapın. Daha sonra mesaj gönderen kullanıcıda sayfayı açarken bu değeri de çekin.



Birkaç görsel, diagram, şema, örnek üzerinden anlatmak isterdim ancak bu saatte ancak bu kadar oluyor :) Anlayabileceğiniz kadar net mi bilemiyorum ama faydası dokunacağını umuyorum.