Cok güzel anlatmissiniz hocam. Yani dediginiz degiskenler ile yapilabilir ama ben biraz daha zekali birsey olsun hani ben yapmayim o kendi dusunsun. Ben ona bugun hava nasil diye sordugumda bana hava durumunu gostersin. Bundan 10 yil once bugun ne oldu diye sordugumda bana bunu cevaplasin istiyorum. iPhone'un sirisi gibi dusunelim bunu. Bos zamandan daha fazla birseyim yok. O yuzden bunun üzerine yogunlasacagim.
O zaman size şöyle bir tavsiye vereyim, yazılımı çocuk yetiştirir gibi yetiştirin :)
Bildiğiniz gibi çocukları USB'den bilgisayara bağlayıp programla(ya)mıyoruz. Bir programın ne dediğinizi anlamasını (sahiden anlamasını) istiyorsanız önce kullandığınız dili ona öğretmelisiniz. Ona kelimeleri, bu kelimelerin ne anlama geldiğini öğretin. (Neyse ki bilgisayarlar harflere ve karakter setlerine, matematiğe aşina, bu kadar temelden girmek ömrünüzden ömür götürürdü :) ) Dil hakimiyetini sağladıktan sonra programı belki şu şekilde düşünmeye sevkedebilirsiniz:
Bu adam bana 'saat kaç' diye bir şey yazdı. 'saat'in şimdiki sistem saatini gösteren, zaman hakkında bilgi veren fonksiyonlarımdan biri demek olduğunu biliyorum. Bir de bana 'kaç' demiş. Sonunda soru işareti yok ama bu 'bir değerin miktarını öğrenmek için kullanılan bir kelime' anlamına gelen 'kaç' olmalı. Çünkü daha önceden kaçmamı gerektirecek (nereye kaçacaksam :P) hiçbir şey konuşmadık, e bir sayı da sormadım cevabını bekleyeyim. Neyse, bu adam saati öğrenmek istiyor sanırım. Halbuki sağ alt köşede eşek kadar yazıyor, niye soruyorsa artık. Neyse şuna saati göstereyim de kurtulayım, sinirlenip donanımıma yumruk atmasın.
Eğlenceli görünüyor ama meşakatli iş. Başarılar :)