Arkadaşlar Genel olarak konuyu şöyle toparlamak gerekir;
Marka tescil koruması 10 yıl ve sonra yenileme ile devam etme durumu var
Tasarım Tescil koruması 5 yıl ve yenileme ile 25 yıla kadar korunuyor
Telif hakları isteğe bağlı tescil veya yazılım tescil olarak mümkün

Burada önemli olan nokta neyi korumak ve niçin korumak sorularını cevaplamalısınız. Uzun süreli ve kalıcı bir çözüm arıyorsanız maliyet olarak sizi etkilemeyecektir. Kısa süreli çözümler arıyorsanız sizin için bunlar tamamen masraf olarak değerlendirilebilir.

Başvuruyu kendiniz yapabilirsiniz. Buradaki sıkıntı hatalarınız ve beklediğiniz sonuca ulaşamamak olabilir. Örneklemek gerekirse sadece com.tr almak için yapılan marka başvurularında sınıflandırmayı doğru yapsanız bile marka analizi ve değerlendirme hataları yapıldığından markanın red olması ile ilk başta aldığınız com.tr adresinizide itiraz olması halinde kaybetmeniz olacaktır. Uzman bir destek almış olursanız bu riski en başta görebilir ve risk taşımayan ek bir sınıf ile enazından domaini kaybetme riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

Tasarım tescil de ve yazılım tescilde durum yine aynıdır. Konuya bir uzman kadar hakimseniz sıkıntı yok ama değilseniz hata yapmamanız veya istediğiniz sonuca ulaşamamanız muhtemeldir. Tıpkı bir Ahçı gibi yaptığı yemek çok lezzetli ve memnuniyet verici olur. Aynı malzemelerle yemeği siz yaptığınızda beklenenden daha uzak ve lezzetsiz bir durum ortaya çıkabilir.

Size para kazandırmayacak veya kısa dönemli işler için böyle bir başvuru yapmanızı tavsiye etmem. Korunması gereken, para kazandıracak ve uzun vadeli işler için klavuza ihtiyacınız varsa çekinmeden irtibata geçebilirsiniz. Selamlar,