lostyazilim
tr.link

Fikrim var ama endişeleniyorum

13 Mesajlar 2.210 Okunma
lstbozum
tr.link

ttw ttw ... Kullanıcı
  • Üyelik 02.04.2014
  • Yaş/Cinsiyet 40 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum Aksaray
  • Ad Soyad B** H**
  • Mesajlar 536
  • Beğeniler 64 / 137
  • Ticaret 0, (%0)
Merhaba arkadaşlar,
Çok yakında bir site açacağım. Daha önce birkaç konu açmıştım bunun hakkında bazı arkadaşlar hatırlıyor olabilir. Domainleri regledim, sağlam bir sunucu aldım. (Radore sunucudan bulut sunucu) Şimdi site için kurulumları yapıyorum ama kullandığım sistem mybb olacak.

Şimdi hemen fikir dediğin bu muydu, forum tutmaz demeyin. Fikrim forum değil zaten ama forum tabanının üzerine düzenlemeler yaparak siteyi hazırlıyorum. Yani forumdan çok farklı bir şey olacak ama temel olarak kök yazılım mybb.

Endişelendiğim kısım güvenlik. Bu hususta da bir konu açmıştım ve bu tür yazılımlarda düşük bir ihtimal açık varsa da sürekli güncellendikleri için kapatılır demişti bir arkadaş. Mantıklı buldum ve cesaretlendim ama hala emin değilim.

Mybb üzerine yaptığım tüm değişiklikleri log olarak tutuyorum. Yeni sürümü çıktığında güncelleyeceğim ve yaptığım tüm değiiklikler kaybolacağı için baştan ekleyeceğim. Yani sürüm hep güncel mybb sürümü ve üzerinde benim düzenlemelerim olacak.

Sizce bu şekilde güvenlik önlemi sağlamış olabilir miyim? Dışarıdan herhangi bir tema almayacağım, kendi temamı kodluyorum. Herhangi bir eklenti vs. kullanmayacağım, kendi kodlarımı yazıyorum.

Ama yine de korkuyorum. Gerçekten büyük bir kitleye hitap edeceğini düşündüğüm online bir ortam olacak. Belki de günlük binlerce hit alacak. Ama güvenlik konusunda hep tedirgin olup diken üstünde bekleyeceğim.

Bu konu için önerebileceğiniz bir şeyler var mı? Ya da fazla mı büyütüyorum bu konuyu.

wmaraci
reklam

Dijiseo Dijiseo Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 04.07.2015
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Copywriter
  • Konum Çanakkale
  • Ad Soyad İ** B**
  • Mesajlar 1159
  • Beğeniler 394 / 299
  • Ticaret 17, (%94)
Forum yazılımı olarak hep MyBb kullandım, myBB destek forumlarımda arge görevi üstlendim, ancak sisteme tamamemen hasar verecek bir açık yada güvenlik sorunu ile karşılaşmadım.
ttw TolgaYilmaz

kişi bu mesajı beğendi.

ttw ttw ... Kullanıcı
  • Üyelik 02.04.2014
  • Yaş/Cinsiyet 40 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum Aksaray
  • Ad Soyad B** H**
  • Mesajlar 536
  • Beğeniler 64 / 137
  • Ticaret 0, (%0)
Dijiseo içim biraz daha rahatladı hocam teşekkür ederim. :)

sergennaslan sergennaslan Razer Gold %80 Kullanıcı
  • Üyelik 17.01.2016
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Girişimci
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad S** A**
  • Mesajlar 784
  • Beğeniler 251 / 253
  • Ticaret 102, (%100)
Bir scripti oynamanızdan dolayı telif hakkı yiyebilirsiniz, tabi eğer patlar giderseniz, küçük kitleleri kimse önemsenmez, Mark Zuckerberg facebook'un hiç bir kodu benzememesine rağmen, 600 milyon dolar para ödemiştir, sadece fikirlerin benzer olmasından dolayı.
ttw sovetski

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci

sovetski sovetski ♛ PHP ♛ Kimlik Onayı
  • Üyelik 03.08.2015
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Yazılımcı
  • Konum Fransa
  • Ad Soyad A** H**
  • Mesajlar 1205
  • Beğeniler 437 / 458
  • Ticaret 2, (%100)
Zaten %100 güvenli hiçbir yazılım olamaz. Hep %1 bile olsa açık olacaktır, o %1 yüzünden içinizi yemeyin zaten bir siteye saldırmak o kadar kolay ve suçsuz iş değil, hele hele günlük binlerce online hite sahip bir siteye saldıran olur ise zaten bedelinin ne olacağını biliyordur.
ttw sergennaslan

kişi bu mesajı beğendi.

ttw ttw ... Kullanıcı
  • Üyelik 02.04.2014
  • Yaş/Cinsiyet 40 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum Aksaray
  • Ad Soyad B** H**
  • Mesajlar 536
  • Beğeniler 64 / 137
  • Ticaret 0, (%0)

sergennaslan adlı üyeden alıntı

Bir scripti oynamanızdan dolayı telif hakkı yiyebilirsiniz, tabi eğer patlar giderseniz, küçük kitleleri kimse önemsenmez, Mark Zuckerberg facebook'un hiç bir kodu benzememesine rağmen, 600 milyon dolar para ödemiştir, sadece fikirlerin benzer olmasından dolayı.

Biliyorum hocam bu mybb kullanma sebebim de bu aslında. XenForo ya da vBulletin gibi ücretli sistemlere vereceğim parayı gözden çıkartmıştım ama değişiklik konusunda yeterince özgür olmadığımı gördüm. Mybb'de ise bu durum yok. Footer linkini silmek gibi basit işlemlerden çekirdek dosyalarda yapabileceğimiz pek çok büyük değişikliğe kadar izin veriliyor. Bu yüzden ücretsiz olan mybbyi seçtik aslında.

Ek Olarak:

sovetski adlı üyeden alıntı

Zaten %100 güvenli hiçbir yazılım olamaz. Hep %1 bile olsa açık olacaktır, o %1 yüzünden içinizi yemeyin zaten bir siteye saldırmak o kadar kolay ve suçsuz iş değil, hele hele günlük binlerce online hite sahip bir siteye saldıran olur ise zaten bedelinin ne olacağını biliyordur.

Ben de böyle düşündüm facebook güvenliği için bile çalışan onlarca kişi var. Hepsi alanında profesyonel kişiler ama tamam güvendeyiz deyip bırakmak yerine sürekli çalışıyorlar. Bu yüzden tedirgin oldum da diyebiliriz zaten. Mutlaka bir açık olacakmış gibi geliyor. :)

Ama söylediğiniz gibi yasal yaptırımlar biraz rahatlatıyor. Bunun yanında güvenliği elde tutmak için biz de elimizden geleni yapacağız.
sovetski sergennaslan

kişi bu mesajı beğendi.

BCanKARA BCanKARA Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 02.11.2015
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Mühendis
  • Konum -
  • Ad Soyad B** K**
  • Mesajlar 621
  • Beğeniler 168 / 255
  • Ticaret 2, (%100)
Bu projen binlerce hit aldıktan sonra daha güvenli orjinal sistemlerde yazdırılır. Yeter ki iş tutsun bence sen oralarını düşünme. Para olunca yemek her yerden getirilir. Para olmayınca dibinden alınmaz. Sen bir an önce çalışmaya başla. Kolay gelsin.
ttw

kişi bu mesajı beğendi.

ttw ttw ... Kullanıcı
  • Üyelik 02.04.2014
  • Yaş/Cinsiyet 40 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum Aksaray
  • Ad Soyad B** H**
  • Mesajlar 536
  • Beğeniler 64 / 137
  • Ticaret 0, (%0)
BCanKARA , haklısınız hocam. Eğer başarıya ulaşır da sitemizi büyütebilirsek bir şekilde zaten sorunları da çözebilecek hale geliriz. Sanırım yine en zor kısım tutturmakta. :) Teşekkür ederim cevabınız ve iyi dilekleriniz için.

BarisYILMAZ BarisYILMAZ WM Seo Tool Kullanıcı
  • Üyelik 09.04.2015
  • Yaş/Cinsiyet 41 / E
  • Meslek Bilgisayar Teknik Servis
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** Y**
  • Mesajlar 394
  • Beğeniler 207 / 132
  • Ticaret 5, (%100)

sergennaslan adlı üyeden alıntı

MYBB GNU Genel Kamu Lisansına tabidir

Ayrıca bknz Alıntı wiki

Özgürlük 1: Programın nasıl çalıştığını inceleme ve amaçlara uygun değiştirme özgürlüğü.
ttw

kişi bu mesajı beğendi.

Crewx Crewx Mr.Whale Kullanıcı
  • Üyelik 19.12.2013
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Software Developer
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad A** C**
  • Mesajlar 3706
  • Beğeniler 1310 / 1310
  • Ticaret 152, (%100)
Mybb'de güvenlik zaafı uğraşmamaktan oluyor yoksa mybb'de 1.8 geldikten sonra bir çok güvenlik açığı kapandı. Biraz okuyup araştıracaksın yapılması gereken ne varsa yapacaksın bu arada xFeyz tavsiye ediyorum 3 yıldır bu işlerin içindeyim ve mybb'de en deneyimlisi budur.

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al