lostyazilim

haber editörü tutmak

12 Mesajlar 1.409 Okunma
lstbozum
wmaraci reklam

idm27 idm27 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 03.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum Gaziantep
  • Ad Soyad F** D**
  • Mesajlar 205
  • Beğeniler 50 / 66
  • Ticaret 6, (%100)
değerli arkadaşlar, yerel haber sitem için hala bir haber ajansı aboneliği alamadım. Çünkü fiyatlar çok ucuk ve uzun vadeli yayın gerekiyor, ki ancak masrafları çıkartabilesin. Kara geçmek ise gerçekten zor.

Yerel haber paketi 500 lirayı buluyor. Üstelik basma kalıp binlerce sitede yer alan haber. Ne kadar fark yaratabilirsin ki.

Düşündüm de, bir üniversite öğrencisi ile anlaşsam. Örneğin iletişim fakültesi, gazetcilik bölümü öğrencisi gibi. Zaten akşama kadar gezen tozan, eğlenen, yiyen içen tayfa. Elinde bir kamera veya fotoğraf makinesi olsa dolaştığı yerde sağdan soldan haber üretebilse, şurda şu olmuş burda bu olmuş, resim çekip metin yazabilse.. Turistik mekanları ziyaret edip, resimler çekip, halkın içinden, esnafın kalbinden haberler çıkartabilse, hatta ufak tefek sokak röportajları yapıp malzeme üretebilse. Günde 3-5 haber çıkartıp sitede yayınlasa ve bu iş karşılığında biz ona para ödesek. Hani örümcek adam filminde ki peter parker gibi :) Bu daha mantıklı olmaz mı? Haber aboneliği olayından daha özgün konular yakalanmaz mı, siteninde bir farkı olur diye düşünüyorum. Tabii tuttuğumuz elemanın kalifiye ve bu işlere ilgisi olması gerekecek. Sonuçta üniversite öğrencisi ve paraya ihtiyacı var, hep gezip, hem tozup hem de haber üretebilecek, muhabir gibi. Ki zaten kendi okuduğu bölüm olduğu için zorlanmaz, eğlenir kendini geliştirir felan.. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?

wmaraci
reklam

Sirius Sirius WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.09.2014
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Youtube
  • Konum ABD
  • Ad Soyad B** M**
  • Mesajlar 1332
  • Beğeniler 0 / 468
  • Ticaret 17, (%100)
Cihan medya abonelik alabilirsin bu ara kanpanya yapmış daha dün baktım 12 bin TL kdv dahil. :D

ULKEAJANS ULKEAJANS WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 01.05.2014
  • Yaş/Cinsiyet 46 / E
  • Meslek Kamu
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad A** B**
  • Mesajlar 215
  • Beğeniler 10 / 32
  • Ticaret 4, (%100)
pek mantıklı gelmedi bana.
Elin öğrencisi yerel sitede napsın ki
idm27

kişi bu mesajı beğendi.

• Üyelik 03.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum Gaziantep
  • Ad Soyad F** D**
  • Mesajlar 205
  • Beğeniler 50 / 66
  • Ticaret 6, (%100)

ÜLKE AJANS adlı üyeden alıntı

pek mantıklı gelmedi bana.
Elin öğrencisi yerel sitede napsın ki

Antepli öğrenci buluruz. Sonuçta para alacak bu işten.

wmaraci
wmaraci

sacmaliyoruz sacmaliyoruz Sms Onayı Gerekli Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 09.12.2013
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek programcı
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad A** B**
  • Mesajlar 832
  • Beğeniler 65 / 138
  • Ticaret 1, (%100)
bu kadar iş yapcak insana en az bir asgari ücret verirsin heralde yoksa yapmaz kimse

• Üyelik 03.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum Gaziantep
  • Ad Soyad F** D**
  • Mesajlar 205
  • Beğeniler 50 / 66
  • Ticaret 6, (%100)

sacmaliyoruz adlı üyeden alıntı

bu kadar iş yapcak insana en az bir asgari ücret verirsin heralde yoksa yapmaz kimse

Paraya ihtiyacı olan o kadar fazla üniversite öğrencisi var ki, Part-time çalışan, tam gün çalışamayan. Bir günde yapacağı haber 3-5 tane. Yarım gününü ya alır ya almaz, diye düşünüyorum. Birazda yeteneğine becerisine bağlı tabii.

NK1864 NK1864 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 23.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 40 / E
  • Meslek Medya
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad N** K**
  • Mesajlar 1309
  • Beğeniler 101 / 597
  • Ticaret 18, (%100)
Öncelikle bahsettiğiniz kişiye ödeyeceğiniz ücret, abonelik ücretinden fazla olur. 500 TL abonelik ücreti fazla geliyorsa muhabir tutmaya hiç bulaşmayın bence.

Size göre öğrenci hem gezip tozacak, hem de haber yapacak gibi geliyor olabilir ama bugün profosyonel bir muhabir bile günde 4-5 haber çıkartamaz. O işler zannettiğiniz kadar kolay değil maalesef. Bence siz mesela elinize bir makina alıp çıkın bakalım, ne kadar sürede kaç haber yapabiliyorsunuz. Empati yapmak açısından faydalı olur.

Hem kalifiye olacak, hem ilgisi olacak, hem günde 3-5 haber çıkartıp bunu sitede yayınlayacak... Valla aylık 2 bin lira verecekseniz çocuğa yapsın tabii.

Siz ucuza getirmek için adamın cebine 3-5 kuruş koyarsanız, adam da size 3-5 kuruşluk iş yapar. Ondan sonra bir de para veriyorum karşılığı bu mu dersiniz. Bu yaklaşım ne yazık ki sektörde de var olduğundan kolay da ortadan kalkacak değil anlaşılan. Yeni başlayan bile bu şekilde bakıyor işe.
sorueki

kişi bu mesajı beğendi.

• Üyelik 03.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum Gaziantep
  • Ad Soyad F** D**
  • Mesajlar 205
  • Beğeniler 50 / 66
  • Ticaret 6, (%100)

NK1864 adlı üyeden alıntı

Öncelikle bahsettiğiniz kişiye ödeyeceğiniz ücret, abonelik ücretinden fazla olur. 500 TL abonelik ücreti fazla geliyorsa muhabir tutmaya hiç bulaşmayın bence.

Size göre öğrenci hem gezip tozacak, hem de haber yapacak gibi geliyor olabilir ama bugün profosyonel bir muhabir bile günde 4-5 haber çıkartamaz. O işler zannettiğiniz kadar kolay değil maalesef. Bence siz mesela elinize bir makina alıp çıkın bakalım, ne kadar sürede kaç haber yapabiliyorsunuz. Empati yapmak açısından faydalı olur.

Hem kalifiye olacak, hem ilgisi olacak, hem günde 3-5 haber çıkartıp bunu sitede yayınlayacak... Valla aylık 2 bin lira verecekseniz çocuğa yapsın tabii.

Siz ucuza getirmek için adamın cebine 3-5 kuruş koyarsanız, adam da size 3-5 kuruşluk iş yapar. Ondan sonra bir de para veriyorum karşılığı bu mu dersiniz. Bu yaklaşım ne yazık ki sektörde de var olduğundan kolay da ortadan kalkacak değil anlaşılan. Yeni başlayan bile bu şekilde bakıyor işe.

Şuan bu işleri yürütüyorum zaten, önceden bir planlama yapıyorum. Haber konusu olabilecek birkaç mekana gidip, birkaç resim çekip dönüyorum. Metin ekleyip haber yapıyorum, bu şekilde yaptığım bi sürü haber var. Sadece birkaç saatimi ayırarak günde 3-4 haber yaptığım oldu. Sonuçta NTV muhabiri kalitesi beklemiyoruz, siyasi haber olayı olmayacak, daha kültürel şeyler. Amaç ucuza getirmekten ziyade daha özgün işler çıkartabilmek. Ayrıca ben sitemi yerel haber sitesi formatından ziyade, daha kültürel ve turizm amaçı bir site formatına büründürmek niyetindeyim, yerel haber paketi satın almak benim site için düşündüğüm anlayışın dışında kalıyor biraz o yüzden muhabir olayını düşünmek istedim.

Mukim Mukim Ne yapalım meselâ? Kullanıcı
  • Üyelik 21.07.2012
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek E-Ticâret Yöneticisi
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad G** C**
  • Mesajlar 503
  • Beğeniler 0 / 131
  • Ticaret 101, (%100)
Haber yazmak, diğer içeriklere göre daha zordur. Teşbihte hata olmaz ama şiirden bile zor bir yazım diline hâkim olmanız gerekmektedir. Çünkü haberin süresi anlıktır. O an geçtiğinde haberin değeri de ortadan kalkmış olur. Dolayısıyla o bir anlık süreçte okuyucuyu haberi okumaya yöneltmelisiniz. Tabii bu tarz bilgiler teorik olarak gazetecilik fakültelerinde veriliyor. Ancak öğrencilerin konu hakkında ne kadar yetkin oldukları sizin sınamanız ile belli olacaktır.

Ücret meselesine gelince de, bahsettiğiniz tarzda muhabirlik görevi için en az yarım asgari ücreti gözden çıkarmalısınız. Ayrıca haberlerin oluşum süreci için gerekli olan yol, yemek, ekipman ve diğer argüman ücretlerini de muhabire tevdî etmeniz gerekir. Bunun dışında haber aboneliği almanızı önermem.
sorueki

kişi bu mesajı beğendi.

• Üyelik 03.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum Gaziantep
  • Ad Soyad F** D**
  • Mesajlar 205
  • Beğeniler 50 / 66
  • Ticaret 6, (%100)

Mukim adlı üyeden alıntı

Haber yazmak, diğer içeriklere göre daha zordur. Teşbihte hata olmaz ama şiirden bile zor bir yazım diline hâkim olmanız gerekmektedir. Çünkü haberin süresi anlıktır. O an geçtiğinde haberin değeri de ortadan kalkmış olur. Dolayısıyla o bir anlık süreçte okuyucuyu haberi okumaya yöneltmelisiniz. Tabii bu tarz bilgiler teorik olarak gazetecilik fakültelerinde veriliyor. Ancak öğrencilerin konu hakkında ne kadar yetkin oldukları sizin sınamanız ile belli olacaktır.

Ücret meselesine gelince de, bahsettiğiniz tarzda muhabirlik görevi için en az yarım asgari ücreti gözden çıkarmalısınız. Ayrıca haberlerin oluşum süreci için gerekli olan yol, yemek, ekipman ve diğer argüman ücretlerini de muhabire tevdî etmeniz gerekir. Bunun dışında haber aboneliği almanızı önermem.

Oldu olacak Sigorta, daire felanda kiralayayım :)

Şaka bir yana, bayağı büyük bir iş gibi algılandı. Walla bana versin biri aylık 500 lira. Ben yarım günümü ayırır, elimde telefon, fotoğraf makinesi, hep gezip hemde sağdan soldan haber yaparım. İlla canlı yayın yapmama gerek yok, akşamüstü metne dökerim. Yani burda bahsettiğim TRT'nin canlı yayın aracı gibi sürekli güncelleme olayı değil, akşamda girilebilir haberler. Çünkü bahsettiğim haberler daha kültürel ve sosyal içerikli.

Ayrıca size şunuda belireteyim, şimdi ben bir iş ilanı versem ilgili sitelerde, desem ki, insanlarla iletişimi iyi, günlük en az 2 en fazla 5 haber arası yapabilecek, günlük en az 2 saatini bu işe ayırabilecek haberci öğrenci arıyorum, vereceğim ücret aylık 450 Lira desem en az 100 kişi iş ister. Bilmem yanılıyor muyum?

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al