-
-
Yaş/Cinsiyet
37 / E
-
Meslek
öğrenci
-
-
Ad Soyad
F** D**
-
-
-
Ticaret
6, (%100)
değerli arkadaşlar, yerel haber sitem için hala bir haber ajansı aboneliği alamadım. Çünkü fiyatlar çok ucuk ve uzun vadeli yayın gerekiyor, ki ancak masrafları çıkartabilesin. Kara geçmek ise gerçekten zor.
Yerel haber paketi 500 lirayı buluyor. Üstelik basma kalıp binlerce sitede yer alan haber. Ne kadar fark yaratabilirsin ki.
Düşündüm de, bir üniversite öğrencisi ile anlaşsam. Örneğin iletişim fakültesi, gazetcilik bölümü öğrencisi gibi. Zaten akşama kadar gezen tozan, eğlenen, yiyen içen tayfa. Elinde bir kamera veya fotoğraf makinesi olsa dolaştığı yerde sağdan soldan haber üretebilse, şurda şu olmuş burda bu olmuş, resim çekip metin yazabilse.. Turistik mekanları ziyaret edip, resimler çekip, halkın içinden, esnafın kalbinden haberler çıkartabilse, hatta ufak tefek sokak röportajları yapıp malzeme üretebilse. Günde 3-5 haber çıkartıp sitede yayınlasa ve bu iş karşılığında biz ona para ödesek. Hani örümcek adam filminde ki peter parker gibi :) Bu daha mantıklı olmaz mı? Haber aboneliği olayından daha özgün konular yakalanmaz mı, siteninde bir farkı olur diye düşünüyorum. Tabii tuttuğumuz elemanın kalifiye ve bu işlere ilgisi olması gerekecek. Sonuçta üniversite öğrencisi ve paraya ihtiyacı var, hep gezip, hem tozup hem de haber üretebilecek, muhabir gibi. Ki zaten kendi okuduğu bölüm olduğu için zorlanmaz, eğlenir kendini geliştirir felan.. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?
-
-
Yaş/Cinsiyet
31 / E
-
Meslek
Youtube
-
-
Ad Soyad
B** M**
-
-
-
Ticaret
17, (%100)
Cihan medya abonelik alabilirsin bu ara kanpanya yapmış daha dün baktım 12 bin TL kdv dahil. :D
-
-
Yaş/Cinsiyet
46 / E
-
Meslek
Kamu
-
-
Ad Soyad
A** B**
-
-
-
Ticaret
4, (%100)
pek mantıklı gelmedi bana.
Elin öğrencisi yerel sitede napsın ki
1 kişi bu mesajı beğendi.
-
-
Yaş/Cinsiyet
31 / E
-
Meslek
programcı
-
-
Ad Soyad
A** B**
-
-
-
Ticaret
1, (%100)
bu kadar iş yapcak insana en az bir asgari ücret verirsin heralde yoksa yapmaz kimse
-
-
Yaş/Cinsiyet
40 / E
-
Meslek
Medya
-
-
Ad Soyad
N** K**
-
-
-
Ticaret
18, (%100)
Öncelikle bahsettiğiniz kişiye ödeyeceğiniz ücret, abonelik ücretinden fazla olur. 500 TL abonelik ücreti fazla geliyorsa muhabir tutmaya hiç bulaşmayın bence.
Size göre öğrenci hem gezip tozacak, hem de haber yapacak gibi geliyor olabilir ama bugün profosyonel bir muhabir bile günde 4-5 haber çıkartamaz. O işler zannettiğiniz kadar kolay değil maalesef. Bence siz mesela elinize bir makina alıp çıkın bakalım, ne kadar sürede kaç haber yapabiliyorsunuz. Empati yapmak açısından faydalı olur.
Hem kalifiye olacak, hem ilgisi olacak, hem günde 3-5 haber çıkartıp bunu sitede yayınlayacak... Valla aylık 2 bin lira verecekseniz çocuğa yapsın tabii.
Siz ucuza getirmek için adamın cebine 3-5 kuruş koyarsanız, adam da size 3-5 kuruşluk iş yapar. Ondan sonra bir de para veriyorum karşılığı bu mu dersiniz. Bu yaklaşım ne yazık ki sektörde de var olduğundan kolay da ortadan kalkacak değil anlaşılan. Yeni başlayan bile bu şekilde bakıyor işe.
Mukim
Ne yapalım meselâ?
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
32 / E
-
Meslek
E-Ticâret Yöneticisi
-
-
Ad Soyad
G** C**
-
-
-
Ticaret
101, (%100)
Haber yazmak, diğer içeriklere göre daha zordur. Teşbihte hata olmaz ama şiirden bile zor bir yazım diline hâkim olmanız gerekmektedir. Çünkü haberin süresi anlıktır. O an geçtiğinde haberin değeri de ortadan kalkmış olur. Dolayısıyla o bir anlık süreçte okuyucuyu haberi okumaya yöneltmelisiniz. Tabii bu tarz bilgiler teorik olarak gazetecilik fakültelerinde veriliyor. Ancak öğrencilerin konu hakkında ne kadar yetkin oldukları sizin sınamanız ile belli olacaktır.
Ücret meselesine gelince de, bahsettiğiniz tarzda muhabirlik görevi için en az yarım asgari ücreti gözden çıkarmalısınız. Ayrıca haberlerin oluşum süreci için gerekli olan yol, yemek, ekipman ve diğer argüman ücretlerini de muhabire tevdî etmeniz gerekir. Bunun dışında haber aboneliği almanızı önermem.