Bu yazıda Digitalocean’da bir tık ile nasıl WordPress kurulumunun nasıl yapıldığını anlatmaya çalışacağım. Öncelikle neden Digitalocean tercih etmeniz gerektiğini anlatacağım. Digitalocean, VPS hizmeti veren ve fiyatlarıyla herkese hitap etmeyi sağlayan dünyada popüler olan bir firmadır. En büyük avantajı fiyat ve size sağlayacağı performanstır. Türk firmaları genelde VPS hizmetini oldukca yüksek fiyatlara vermektedir. Digitalocean’a denk bir fiyata sahip hizmet veren firmalar SSD kullanmamaktır. (Hatta ben Türkiye’de SSD kullanan bir firma henüz görmedim.) Peki bu SSD neden önemlidir? SSD, okuma/yazma performansı konusunda klasik HDD’lere göre çok hızlıdır. Çoğu kaynakta SSD’lerin HDD’lere göre okuma/yazma konusunda 100 kat daha hızlı olduğu söylenmekte. Özetle SSD, performans demektir.
Digitalocean’ın avantajları burada bitmiyor. Herhangi bir pakete giriş yaptıktan sonra istediğiniz zaman bu paketi bir tıkla yükseltebiliyorsunuz. Yedekleme konusunda da oldukca iyidir. Seçtiğiniz paketin fiyatının üzerine %20 daha vererek haftalık olarak otomatik sunucunuzun yedeklenmesini sağlıyorsunuz ve bu yedekleri bir tıkla geri yüklüyebiliyorsunuz. Bir diğer yedekleme yöntemi ise Snapshot. Bu yöntem için sizden herhangi bir ücret istenmiyor. İstediğiniz zaman elle sununuzu kompile yedekleyebiliyor, bir tıkla da geri yükleyebiliyorsunuz. Aslında Digitalocean için söylenecek daha fazla şey var. Ben konuyu daha fazla dağıtmayarak asıl konuya dönüyorum.
Digitalocean kayıt
Alttaki “Digitalocean kayıt ol” yazısına tıklayarak Digitalocean sitesine gidin. Alttaki butona tıklayarak kayıt olmaya giderseniz size 10 dolar hediye gelecektir ve bana da katkıda bulunmuş olursunuz.
Hemen üst tarafta bulunan “Sign up” butonuna tıklıyoruz.
Daha sonraki ekranda sizden eposta ve parola isteyecek. Onaylama işlemlerinizi gerçekleştikten sonra artık ilk damlacığımızı oluşturup bir tıkla WordPress kurulumumuzu gerçekleştiricez.
Damlacık oluşturma ve WordPress
Giriş yaptıktan sonra üstteki “Create Droplet” butonuna tıklıyoruz.
Droplet Hostname: Öncelikle bu damlacığa bir isim vereceğiz. Bu ismi daha sonra değiştirebiliyorsunuz. Bu damlacığa dilediğiniz bir ismi verin.
Choose a size: Ben aylık 10 dolar olan paketi kullanmanızı öneriyorum. WordPress için başlangıçta en ideal paket budur. 1 GB ram, 1 CPU, 30 GB SSD ve 2 TB trafik. Yani aslında bu paket size uzun bir süre sunucuyla ilgili bir şey düşündürtmeyecek. Bir başka deyişle kafanız rahat edecek.
Choose a datacenter region: Bu kısımda sizden sunucunuzun lokasyonunu seçmenizi istiyor. Türkiye’ye en yakın Amsterdam gözüküyor ve çok yüksek bir ping değeri olmuyor.
Bu kısımdan sunucumuzun tabanını seçiyoruz. Bu alanda Ubuntu 14.04 x64’ü seçiniz.
Daha sonra “One-click Apps” sekmesine tıklayın. Ve oradan “WordPress on 14.04” seçin.
Aşağı doğru iniyoruz ve orada “Backups” özelliğini açıyoruz. (Unutmadan belirteyim; Otomatik yedekleme özelliğini daha sonra açamıyorsunuz. Ancak yeni bir sunucu oluşturup (yedekleme özelliğini açarak), sunucunuzu oraya taşıyarak sağlayabiliyorsunuz.
ve “Create” diyoruz.
Damlacık 60 saniyede oluşuyor.
Sunucunuzun ip adresini adres çubuguna yazdığınızda “Please log into your droplet via SSH to enable your WordPress installation.” uyarısı alırsınız. Email adresinize oluşturduğunuz damlacığın SSH bilgileri gönderildi. Onlarla SSH olarak giriş yapmamız gerekiyor. SSH kullanabilmek için: Windows kullanıyorsanız; PuTTY kullanın. Eğer Mac kullanıyorsanız terminalden yapabilirsiniz.
PuTTY indirdik. Email adresimizdeki bilgilerle giriş yapacağız.
ssh root@droplet-ip-adresi
Şu şekilde giriş yapıyorum:
Giriş yaptığınızda bir uyarı çıkacak. Ona “Yes” deyin. Giriş yaptığınızda parolanızı girmenizi ister. Unutmayın parolayı yazarken ekranda herhangi bir şey hareket olmaz. Sanki yazmıyormuş hissine kapılabilirsiniz , yazıyorsunuz. Yazdıktan sonra “Enter” tıklayın. Giriş yaptıktan sonra UNIX password diye bir şey çıkacaktır. O alana parolayı tekrar girin.
Daha sonra “ENTER new UNIX password” gelecektir. Oraya yeni bir parola girin (güçlü olması önemli. Bu root parolanız olacak). Daha sonra bunu tekrar girmenizi isteyecek.
WordPress Kurulum
Şimdi sunucunuzun IP adresini adres çubuguna girip enter deyip kuruluma başlayın. (Bu ip adresi gelen mailde ve digitalocean panelinde yazar.)
İşlem bu kadar!
Domain Bağlama
Domaini nerden aldıysanız belli isim sunucularını digitalocean’a göre ayarlamanız gerekiyor.
nameservers: (Bu nameservers’ları domainize bağlayın) (Gerekli nameservers’ları domain’niniz ile bağladıktan sonra en az bir saat geçtiğinden emin olun)
ns1.digitalocean.com
ns2.digitalocean.com
ns3.digitalocean.com
Detaylı anlatım için
Damlacığınız ile domaininizi digitalocean üzerinden eşleştirin. (Bu kısımlar oldukca basit olduğu için anlatımına girmiyorum) Bunun için detaylı anlatım
Daha sonra “damlacık_ip_adresiniz/wp-admin/” gidip Ayarlar sekmesinin altında bulunan Genel sekmesinden “WordPress Adresi (URL)” ve “Site Adresi (URL)” alanlarını değiştirin.
Ek bilgiler
Mysql parolası gibi bilgiler SSH ile giriş yaptığınız vakit önünüzdeki bilgi notunda yazar. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi. Ek olarak belli lokasyonlarda bu alanda verilir. Örneğin WordPress dosyaları /var/www/html yolundadır. SSH olarak oraya gitmek için şu komutu girebilirsiniz. “cd /var/www/html” ve gittiğiniz bu yolda hangi dosyaların olduğu görmek istiyorsanız “ls” komutunu girin.
Mysql parolası “/etc/motd.tail” dosyasında bulunmaktadır.
Güvenlik önlemleri için:
iptables ile güvenlik önlemleri
htaccess güvenlik önlemleri
wp-config ile güvenlik ayarları
Hız için:
WordPress site hızlandırma ve CPU kullanımını azaltma yöntemleri
Bu kurulumun daha basiti için:
Digitalocean Wordpress Kurulumu (Basitleştirilmiş)
Kaynak:
1 Tıkla WordPress Kurulumu (Digitalocean)