Merhabalar.
Sitemiz wordpress sistemini kullanmaktadır. Bunun dışında google analytics, yandex metrica ve sayyac sistemlerini de kullanmaktayız istatistikleri takip edebilmek adına.
Sitedeki yorumlar kısmından gelen spam yorumları engelledim, analytics üzerine gelen referer saldırıları da engelledim. Ancak yeni bir problem lüksetti.
Farkettim ki cpanel üzerinden "En son ziyaretçiler" kısmı diye bir yer var.
burada siteye gelen son IP'ler felan görünüyor. hangi sayfaya gelmiş, ne zaman gelmiş vs.
resimde görüldüğü üzere son giren IP'ler en son tarafta görülmekte, burada şuan görünen mesela google örümceklerinin IP'leri felan var, benim IP'm var ancak aralarda spam olduğunu düşündüğüm IP'ler var
bu spam IP'ler hiçbir sayaç sisteminde görünmüyor(analytcis, metrika,sayyac vb) görünmediği için de siteniz tertemizmiş gibi görünebilir sayaçlar üzerinden, neden görünmüyor onu da anlamadım.
şimdi sormak istediğim şeyler şunlar;
1) Buradaki IP'lerin hangilerinin spam hangilerinin normal IP olduğunu nasıl anlayabiliriz?
2) tespit edilen spam IP'ler toplu bir şekilde nasıl engellenir/banlanır? bu işin kolay bir çözüm yolu var mı?
3) toplu olarak banlasak bile bu adamlar sistemlerini geliştirmişler, sürekli IP değiştirip tekrar tekrar gelecekler, 1 IP engellesen 10 IP ile gelecekler, buna kökten bir çözüm yok mudur? (sunucu üzerinden firewall'ı en yüksek seviyeye getirdik hala geliyorlar, cloudflare'ye geçtim yine geliyorlar)
4) bu IP'ler siteye herhangi bir zarar verir mi (adsense, seo, sunucu trafiği, hack gibi olaylarda)
5) şuanda sıkıntı yok ama ileride 5-10k hit alacağımız zaman bu imkansız hale gelecek bunlara önlem alabilir miyiz, alamazsak neler olur fikirlerinize ihtiyacımız var.
son olarak wordpress sistemini kullanan webmaster arkadaşlar sizler bu duruma ne gibi önlemler aldınız acaba? (eklenti vs. veya başka bir şekilde eminim ki birçok kişi bu anlattıklarımı görmemiştir bile :) )