lostyazilim

Türkiye'de Web Yazılımın Geleceği / Öğrenciler ne yapmalı?

11 Mesajlar 1.948 Okunma
lstbozum
wmaraci reklam

CezaLet CezaLet WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 15.01.2012
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Dil Öğrencisi
  • Konum Muğla
  • Ad Soyad Y** K**
  • Mesajlar 1268
  • Beğeniler 418 / 276
  • Ticaret 15, (%100)
Lütfen değerli yorumlarınızı esirgemeyiniz. Konu ciddidir.

1- Bir lise öğrencisi düşünün. 2. sınıfta TM TS Yabancı dil gibi bölümlerde seçimini yapması gerekiyor. Matematiği iyi değil ve sevmiyor. Yani pc programlama bölümler üniversitede hayal gibi duruyor. Ve bu öğrenci o yaşına kadar html css gibi dilleri çok iyi öğrenebilmiş durumda. Php gibi diller var sırada, böyle devam ederse iyi bir web yazılımcı olabilir. Buna rağmen, üniversitede o bölümü okuyamayacağı için kendine alternatif bir yol çiziyor ve yabancı dili iyi olduğu için yabancı dil bölümüne geçiyor. Zaman geçtikçe yazılımı unutmaya başlıyor...

Şimdi, bu öğrenci bir an önce geri dönüp yazılımdan kendini geliştirmeli mi yoksa yabancı dilden okumaya devam mı etmeli? (İngilizce öğretmenliği)

Canı her zaman yazılımla uğraşmak isteyen ve bu iş içinde kalmış biri....

---------

2- Kendini web yazılımdan freelance olarak geliştiren bir insanın geleceği bu ülkede nedir?

Öyle böyle. Şöyle şöyle.
wmaraci
reklam

bjlkl bjlkl WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 22.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Bilgisayar Mühendisi
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** C**
  • Mesajlar 1843
  • Beğeniler 269 / 263
  • Ticaret 1, (%100)
2sine de aynı anda vakit ayırabilirsin. sağlam bir ingilizceyle çok iyi web tasarım işleri yaparsın. sadece türkiyeyle sınırlı kalmazsın. bu işte yabancı dil bilmek bence çok önemli. ayrıca çeşitli makale çevirileri yaparsın ki senin için bu çocuk oyuncağı olur.

Webde benim kanaatimce para CMS de var diye düşünüyorum ama çok zahmetli bir iş ve güvenlikten çok iyi anlamak gerekiyor. Onun dışında sağlam bir kaç site yapıp adsense geliri de elde edebilirsin ama bu forumda bile aylık 1000tl yi geçen çok az kişi var. yani bu iş tek başına karın doyurmuyor. Özellikle İstanbulda mesela aylık en az 5bin tl kazanmalısın ki idare eder şekilde geçinebilesin. O yüzden freelance in yanında ek olarak bir şirkete girmek gerek ve bu şirketle birlikte projeler geliştirerek freelancetakinden daha fazla para kaznırsın diye düşünmekteyim.
CezaLet

kişi bu mesajı beğendi.

• Üyelik 15.01.2012
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Dil Öğrencisi
  • Konum Muğla
  • Ad Soyad Y** K**
  • Mesajlar 1268
  • Beğeniler 418 / 276
  • Ticaret 15, (%100)

bjlkl adlı üyeden alıntı

2sine de aynı anda vakit ayırabilirsin. sağlam bir ingilizceyle çok iyi web tasarım işleri yaparsın. sadece türkiyeyle sınırlı kalmazsın. bu işte yabancı dil bilmek bence çok önemli. ayrıca çeşitli makale çevirileri yaparsın ki senin için bu çocuk oyuncağı olur.

Webde benim kanaatimce para CMS de var diye düşünüyorum ama çok zahmetli bir iş ve güvenlikten çok iyi anlamak gerekiyor. Onun dışında sağlam bir kaç site yapıp adsense geliri de elde edebilirsin ama bu forumda bile aylık 1000tl yi geçen çok az kişi var. yani bu iş tek başına karın doyurmuyor. Özellikle İstanbulda mesela aylık en az 5bin tl kazanmalısın ki idare eder şekilde geçinebilesin. O yüzden freelance in yanında ek olarak bir şirkete girmek gerek ve bu şirketle birlikte projeler geliştirerek freelancetakinden daha fazla para kaznırsın diye düşünmekteyim.

Öncelikle teşekkür ederim zaman ayırdığınız için.

İngilizce öğretmenliği okuyup bir şey elde edeceğimi sanmıyorum. 4 yıl para yemiş olurum diye düşünüyorum. İngilizce üniversitesini okumadan da var olduğu için sorun yok o konuda. Şöyle düşünüyorum yaşadığım yer küçük. Bir kartvizit bastırsam ve dağıtsam yine iyi kazanırım. Büyük şehirlere gelince de kesinlikle bir şirkete girmek şart. Örneğin , webtekno'nun yazılımcıları herhangi bir yazılım bölümünden mezun değil. Kendi yetenekleri. Aslında şunu soruyorum: 1 sene daha bekleyip cebe yazılımı koyduktan sonra mı üniye gitmeli yoksa üniye gidip cebe yazılımı koymaya o zaman mı başlanmalı...

Öyle böyle. Şöyle şöyle.

NETEOR NETEOR neteor.com.tr Kullanıcı
  • Üyelik 30.01.2013
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Yazılımcı
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad A** D**
  • Mesajlar 1103
  • Beğeniler 630 / 380
  • Ticaret 14, (%100)
1) CezaLet , seninlede muhabbetimiz olmuştu bu konu hakkında. 9 yaşımda yazılıma ilgi duymaya başladım. zaten o zamandan bu yana matematikte toplama çıkarmadan ileriye gitmedim. birde bunun üstüne lisede matematik-fen okudum. bi umut bilgisayar mühendisliği yazarım diye. :D neyseki sorunsuzca bitti lisemiz. lakin şu yaşıma kadar büyük deneyimler yaşadım. benim bu alana olan ilgimi farketmeyenler utansın arkadaş, 18 yaşımda bilmem kaç yerden teklif geliyo, onlara lafım yok fakat benim isyanım devlet babaya. bir yere kapak atacağız diye askeriyeyi düşünüyorum artık. dediğim gibi iş konusunda sıkıntı yok fakat o lanet olasıca bilgisayar mühendisi sertifikasını alamıyorum!! ne yani sırf matematikten yapıp mf puanıda iyi geldi diye bilg. müh. yazan arkadaşlar mı işini hakkatten yapacak? HAYIR YAPMAYACAK, çünkü ilgisini bilgisayara üniversitede veren bir ton kişi tanıyorum, onun öncesinde hiç birşey yok bilgisayara dair! artık gelecek nesile bi el atsınlar. çocukların ilgisi neyse ona yönlendirsin aileler ve devlet.

2) bu sektörde ismini duyurduğu sürece çok iyi yerlere gelinebilir kesinlikle. portföy ne kadar geniş olursa isminde o kadar duyulur hesabı. kendi kendinin patronusun, değme keyfine.. :) lakin ofis ortamı daha iyi oluyor. fakat ona bişey diyemem tabi.

wmaraci
wmaraci

• Üyelik 15.01.2012
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Dil Öğrencisi
  • Konum Muğla
  • Ad Soyad Y** K**
  • Mesajlar 1268
  • Beğeniler 418 / 276
  • Ticaret 15, (%100)

D3M1R adlı üyeden alıntı

1) CezaLet , seninlede muhabbetimiz olmuştu bu konu hakkında. 9 yaşımda yazılıma ilgi duymaya başladım. zaten o zamandan bu yana matematikte toplama çıkarmadan ileriye gitmedim. birde bunun üstüne lisede matematik-fen okudum. bi umut bilgisayar mühendisliği yazarım diye. :D neyseki sorunsuzca bitti lisemiz. lakin şu yaşıma kadar büyük deneyimler yaşadım. benim bu alana olan ilgimi farketmeyenler utansın arkadaş, 18 yaşımda bilmem kaç yerden teklif geliyo, onlara lafım yok fakat benim isyanım devlet babaya. bir yere kapak atacağız diye askeriyeyi düşünüyorum artık. dediğim gibi iş konusunda sıkıntı yok fakat o lanet olasıca bilgisayar mühendisi sertifikasını alamıyorum!! ne yani sırf matematikten yapıp mf puanıda iyi geldi diye bilg. müh. yazan arkadaşlar mı işini hakkatten yapacak? HAYIR YAPMAYACAK, çünkü ilgisini bilgisayara üniversitede veren bir ton kişi tanıyorum, onun öncesinde hiç birşey yok bilgisayara dair! artık gelecek nesile bi el atsınlar. çocukların ilgisi neyse ona yönlendirsin aileler ve devlet.

2) bu sektörde ismini duyurduğu sürece çok iyi yerlere gelinebilir kesinlikle. portföy ne kadar geniş olursa isminde o kadar duyulur hesabı. kendi kendinin patronusun, değme keyfine.. :) lakin ofis ortamı daha iyi oluyor. fakat ona bişey diyemem tabi.

Ellerin dert görmesin. Tam olarak durumumuz bu. Adam gidiyor pc bölümüne üniversitede, kullanmayı daha oracıkta öğrenmeye başlıyor.Yazılımı öğrenmekte sıkıntı yok evet yetenekli insanlarız belki. Ama belge olmayınca insan bir eksik hissediyor. Yani yaşamı garanti altında değilmiş gibi... Bugün hasta olup yatağa düşsek, bir düzenli gelir yok. Yanlış mı? Yani iş kurmayanlar için konuşuyorum.

Şimdi, illa elde bir diploma olsun ve zaman çok geçmesin diye başka bir bölüm osla da okumak mı, yoksa yazılıma zaman ayırıp para kazanıcak konuma geldikten sonra okumak mı. İnsan çelişkiye düşüyor. Yaşta geçiyor.

Öyle böyle. Şöyle şöyle.

• Üyelik 30.01.2013
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Yazılımcı
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad A** D**
  • Mesajlar 1103
  • Beğeniler 630 / 380
  • Ticaret 14, (%100)
benim lafım kesinlikle kimseye değil fakat durum ortada. lise zamanlarımda "bilgisayarda ne buluyonuz anlamıyorumki, boş boş zaman geçiriyonuz anca" diyen arkadaşım şimdi bilgisayar mühendisliği okumakta ve bana her hafta düzenli olarak bu sektörde iş bulabilirmiyim gibi yazılar yazıyor. :) tabi bana zamanında öyle dediği için binpişman.

herşeyden öte o ünvanı kesinlikle almam lazım. bu sene öyle olacağını umuyorum bakalım. hayırlısı olsun. baştada dedim, şimdide diyorum benim kimseye birşey dediğim yok, üstüne alınmasın kimse.

• Üyelik 15.01.2012
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Dil Öğrencisi
  • Konum Muğla
  • Ad Soyad Y** K**
  • Mesajlar 1268
  • Beğeniler 418 / 276
  • Ticaret 15, (%100)

D3M1R adlı üyeden alıntı

benim lafım kesinlikle kimseye değil fakat durum ortada. lise zamanlarımda "bilgisayarda ne buluyonuz anlamıyorumki, boş boş zaman geçiriyonuz anca" diyen arkadaşım şimdi bilgisayar mühendisliği okumakta ve bana her hafta düzenli olarak bu sektörde iş bulabilirmiyim gibi yazılar yazıyor. :) tabi bana zamanında öyle dediği için binpişman.

herşeyden öte o ünvanı kesinlikle almam lazım. bu sene öyle olacağını umuyorum bakalım. hayırlısı olsun. baştada dedim, şimdide diyorum benim kimseye birşey dediğim yok, üstüne alınmasın kimse.

Kimsenin üstüne alınacağı bir şey yok ki. Samimi cevaplar lazım bu şekilde. Peki web yazılımın bilgisayar mühendisliğindeki yeri nedir? Web yazılımın bilgisayar programlama ile çok alakası olduğunu sanmıyorum. Yani neden kendi dalı yok diploma olarak?

Öyle böyle. Şöyle şöyle.

• Üyelik 30.01.2013
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Yazılımcı
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad A** D**
  • Mesajlar 1103
  • Beğeniler 630 / 380
  • Ticaret 14, (%100)
bildiğim kadarını söyleyim. yinede bu bölümleri okumuş etmiş arkadaşlarda cevap yazarsa sevinirim.

bilgisayar mühendisliği sadece yazılımdan ibaret değil. en basit haliyle donanım & yazılımdan oluşmakta. lakin ülkemizde bilgisayar programcılığı, yazılım müh. ve bilgisayar müh. arasında pek fark yok. iş hayatında her üçüde yazılımla uğraşıyor genel olarak. yine bildiğim kadarıyla yurtdışında bilg. müh. kavramı elektronik/donanıma kayıyor gibi. herneyse web yazılımcılığına dönelim. bence bilgisayar alanında yeterince bölüm açıldı ülkemizde. web yazılımcılığı diğer tüm bölümlerle alakalı kanımca. üniversitede yeterli bilgiyi alamıyoruz. öğrencinin ilgisine göre değişiyor açıkcası bu durum. bu işler birazda aşk ister demek lazım. sevmen lazım yaptığın işi. üniversite sana a'yı b'yi verir, sen z'ye kadar tamamlarsın. en azından ben öyle yapardım. :) kısacası web yazılımcılığını ayrı bir dal olarak görmeyin, bilg. programcılığına yada bilg. mühendisliğine bağlı bir dal olarak düşünülebilir kanımca.
benim görüşüm bu yönde.

• Üyelik 15.01.2012
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Dil Öğrencisi
  • Konum Muğla
  • Ad Soyad Y** K**
  • Mesajlar 1268
  • Beğeniler 418 / 276
  • Ticaret 15, (%100)

D3M1R adlı üyeden alıntı

bildiğim kadarını söyleyim. yinede bu bölümleri okumuş etmiş arkadaşlarda cevap yazarsa sevinirim.

bilgisayar mühendisliği sadece yazılımdan ibaret değil. en basit haliyle donanım & yazılımdan oluşmakta. lakin ülkemizde bilgisayar programcılığı, yazılım müh. ve bilgisayar müh. arasında pek fark yok. iş hayatında her üçüde yazılımla uğraşıyor genel olarak. yine bildiğim kadarıyla yurtdışında bilg. müh. kavramı elektronik/donanıma kayıyor gibi. herneyse web yazılımcılığına dönelim. bence bilgisayar alanında yeterince bölüm açıldı ülkemizde. web yazılımcılığı diğer tüm bölümlerle alakalı kanımca. üniversitede yeterli bilgiyi alamıyoruz. öğrencinin ilgisine göre değişiyor açıkcası bu durum. bu işler birazda aşk ister demek lazım. sevmen lazım yaptığın işi. üniversite sana a'yı b'yi verir, sen z'ye kadar tamamlarsın. en azından ben öyle yapardım. :) kısacası web yazılımcılığını ayrı bir dal olarak görmeyin, bilg. programcılığına yada bilg. mühendisliğine bağlı bir dal olarak düşünülebilir kanımca.
benim görüşüm bu yönde.

Aynı bölüm altında toplanmasında sıkıntı yok zaten, sadece bu bölüm tanınmıyor ülkede orası sorun. Anca böyle webmaster ve ticaret sitelerinde.

Öyle böyle. Şöyle şöyle.

arslanturk0687 arslanturk0687 Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 05.10.2015
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek Var.
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad T** Ç**
  • Mesajlar 691
  • Beğeniler 1 / 198
  • Ticaret 2, (%100)
İkisini bir arada yapabilirsin. İng. öğretmeni olup tercümanlığa da başvurabilirsin. Kitap çevirmelerde iyi para veriyorlar. Hem ing. öğretmenliği, hem tercümanlık arada bir de web işleri iyi gelir sağlar. Web işlerine orta seviyede ilgilen. Önemli olan mesleğin.
CezaLet

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al