-
-
Yaş/Cinsiyet
53 / E
-
Meslek
Web Tasarım
-
-
Ad Soyad
D** K**
-
-
-
Ticaret
12, (%100)
Kısacası, mantık yürüterek bir yere varılamaz. Kanunlar çerçevesinde belirli kriterler var, esas alınan budur.
Şu mantığıma ters, bu etik değil vs geçelim bunları. Kanunlara uyacağız, uymazsak bedellerine katlanacağız.
Ortada bir hak ihlali yok, aksine fırsatçılık vardır markalara ait domaini almak sureti ile. Madem kalıcı olmak istiyorsunuz, isminize sahip çıkmak için marka tescil işlemi yaptıracaksınız.
Tekrar belirteyim, bir marka sahibi domain almak zorunda değildir. İlla ki internette faaliyet gösteren bir yer olmak zorunda değildir çünkü her marka sahibi. Ama fırsatçının biri markanın gücünü bilerek ona ait bir domaini alırsa esas bu hak ihlalidir. Biraz empati yapmak gerekir, neden hep domain alanın tarafını tutuyoruz?
Markayı almak isteyen kişi domainin daha önceden alınmış olduğunu görünce markayı almasın mı? Biri markaya binlerce lira yatıracak, şirket vs masrafları personel hariç; ama biri domaini alacak bir kaç liraya ve marka sahibine şantaj yapacak? Ve sonra diyecek ki ben iyi niyetliyim, blog yayınlıyorum:) Yemezler maalesef..
İşin tabii ki sermaye durumu var. Bir projeye başlamadan önce ya tutmazsa, o zaman neden marka sahibi olayım ki? düşüncesi oluşabilir. Ama unutmayalım ki ticaret her zaman risktir. Beleşe bir şeylere sahip olma düşüncesini bırakmamız gerekiyor artık.
İyi forumlar.
1 kişi bu mesajı beğendi.
-
-
Yaş/Cinsiyet
39 / E
-
Meslek
Serbest
-
-
Ad Soyad
E** A**
-
-
-
Ticaret
1, (%100)
Alan adları tüm dünyada ICANN tarafından tahsis edilir ve ilk gelen ilk alır mantığındadır.
Tescil ettirdiğiniz örnek olsun diye söylüyorum bir fener ismi.
Yani siz diyorsunuz ki fener ismindeki domainleri benim dışımda kimse kullanamaz, veya ben o domaini aldım ama tescilli marka kullanamam mı ?
Hayır Böyle bir durum söz konusu değildir. Rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.
Marka ve domain ayrı bir kavram olduğundan fener ismindeki domaini ilk kim aldıysa o kullanır. Burada dikkat edilecek tek husus tescil edilen fener markasına ait logo benzer resim ve Metaryellerin aynı isimdeki sitede kullanılmasının yasak olması.
Kısaca tescilli markaya ait ürün vs gibi şeyleri kopyalama amaçlı kar gütmek kazanç sağlamak olduğu için sitede yayınlanmaması gerek ve hukikende suçtur.
Onun dışında kimse domain i de alamaz hak hukukta elde edemez.
1 kişi bu mesajı beğendi.
myk61
Üyeliği Durdurulmuş
Banlı Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
32 / E
-
Meslek
webmaster
-
-
Ad Soyad
M** Y**
-
-
-
Ticaret
2, (%100)
Oldu ki biri markayı tescil ettirdi. Ettirebilir zaten ancak siz hukuki olarak hakkınızı aradığınızda domaini onun marka tescilinden önce aldığınız tespit edilir. Marka tescili yapan kişinin bunu fırsatçılık ile yaptığı anlaşılır ve marka tescili ondan alınır size verilir. Tabi bu daha detaylı inceleniyor. Siz domaini aktif şekilde kullandınız mı v.s gibi konulara bakılıyor.
-
-
Yaş/Cinsiyet
39 / E
-
Meslek
Bilgisayar Mühendisi / Fotoğra
-
-
Ad Soyad
A** Y**
-
-
-
Ticaret
2, (%100)
Ben mantık yürüterek değil daha önce yaşanan bir davayı örnek göstererek cevap veriyorum. Evet kanunlar var fakat kanunlar sadece size yok, kanunlar herkese var. Domain'i alan adam için kanun yokda marka tescilini alan adam içinmi sadece kanunlar var? Bir markaya binlerce lira veriyorsa
o arkadaş ve domaini bu kadar önemsiyorsa lütfen bir zahmet alanadını da incelesin... Konuyu açan arkadaşın sorduğu örneğe dayanarak cevap verdim. Arkadaş ne sordu "Merhaba dostlar,
Atıyorum numanabi.org diye bir domain aldım, projemi gerçekleştirdim.Fakat sistemimi çok beğenen birisi numanabi diye marka tescilledi.Domain'imi elimden alabilir mi? " Daha önce benzer durum WIPO 2017-1585 no'lu sonuç davasında gerçekleşmiş. Bende buna göre cevap verdim.(Bahsettiğim dava bir veya iki önceki cevabımda etiketlediğim arkadaşın davasıdır.)
Ve evet her halukarda mantığıma ters. Kanun derseniz yaşanan dava da ektedir.
Logo konusunda bir bilgim olmadığı için sizin deyiminizle mantık yürüterek cevap vermiyim o halde, fakat logo kullanımında da tasarımı haksız bir şekilde kullanım ihlali olabileceğini düşünüyorum.