-
-
Yaş/Cinsiyet
36 / E
-
Meslek
Web
-
-
Ad Soyad
Ö** T**
-
-
-
Ticaret
5, (%100)
Sadece whatsapp yüklü. Onda da o kelimeler hiç yazılmadı.
-
-
Yaş/Cinsiyet
36 / E
-
Meslek
Web
-
-
Ad Soyad
Ö** T**
-
-
-
Ticaret
5, (%100)
Tamam wp yi silip bir kaç gün deneme yapayım bakalım karşıma konuştuklarımla ilgili reklam çıkartacakmı
2 kişi bu mesajı beğendi.
MRCBOX
<?echo "Hello wmaraci";?>
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
25 / E
-
Meslek
Webtasarim
-
-
Ad Soyad
B** K**
-
-
-
Ticaret
18, (%100)
Windows 10 un ayarlarına bakmadınız sanırım microsofta belirli aralıklarla kişisel verilerimizi gönderiyor sesimizi yazma şeklimizi konumumuzu kısaca çoğu şeyi yeni versiyonlarda format bitince artik soruyorlar erişime izin veriyormusunuz diye demek 1 2 kişi sıkıntı çıkardı zaten şöyle de bir söylenti var nasa tüm cihazların kamerasını ve mikrofonunu istediği zaman açıp dinleyebiliyor heryere erişimi var yani bunu eski nasa çalışanı soylemişti
82584
WM Aracı
Anonim Üyelik
-
-
Yaş/Cinsiyet
- /
-
Meslek
-
Ad Soyad
** **
-
-
-
Ticaret
0, (%0)
Google ve Facebook bunu çoktandır yapıyor.
27207
WM Aracı
Anonim Üyelik
-
-
Yaş/Cinsiyet
- /
-
Meslek
-
Ad Soyad
** **
-
-
-
Ticaret
5, (%100)
Zaten Google'de kişiselleştirilmiş reklamları aktif etmek bile 100 farklı kanaldan analiz ediliyorsun demek. Bunun daha birçok çeşidi var.
Ama asıl sorun şu ? Google bizi dinlese ne olacak, ben kaydadeğer birşey yapmıyorum, önemli bir kişi de değilim, dinlesin varsın ne bulacakki demek gaflete düşmektir.
Milyarlarca insanın kullandığı bir sistemin veri toplaması ve bunları analiz etmesi çok büyük bir iştir. Bu verilerle ülke batırılıp ülke bile çıkartılabilir.
ÖRNEK:
Sadece Facebook ve Google'ye verdiğin bilgilerden oluşturulabilecek basit analizler:
- Şehir şehir, köy köy, mahalle mahalle eğitim durumu analizi
- Yaş gruplarına göre ilgi alanları, yapılan alışverişler, oynanılan oyunlar, internette vakit geçirme oranları, okunulan kitaplar, sosyal ilişkiler, dini görüşler, siyasi fikirler, ekonomik durum, aile yapısı, cinsel durum, ilişki durumları, müzik, alışveriş, eğitim, mizah vs... anlayışları
- Kullanılan teknolojik cihazlar, işletim sistemleri, seyahat edilen yerler, indirdiğin uygulamalar
.....
Bu listeyi böyle yüzbinlerce maddeye çoğaltabilirsin. Ve bunları yaş grubuna göre, eğitim durumuna göre, şehre göre, saat dilimine göre, önemli günlere göre vs detaylandır da detaylandır, sınır yok. Bu analizlerin çoğunu da koskoca devletler bile yapamaz. Halkın nabzını bu denli tutamaz, özeline giremez.
Ama biz hergün kendi ellerimizle bunu veriyoruz. Bu bilgiler ticari amaçlarla, ekonomik amaçlarla, askeri amaçlarla Amerika tarafından kullanılıyor. (Yandex'e giriyorsan Rusya diyebiliriz veya bilgilerin satıldığı herhangi bir şirket)
Anne bugün pizza yiyelim mi ? diye sorman bile bu bütünün bir parçası. 60 milyon internet kullanıcısının ne yediği, pizza sevip sevmediği, pizzayı ne zaman yediği, hangi markayı tercih ettiği, avm mi yoksa caddede mi yediği vs gibi analizler bile Dominos Pizza veya Pizza Hut tarafından milyar dolarlık değere sahip. Hatta bu veriler satış stratejilerinin temelini bile oluşturabilir. Zaten bu verilerin ticari amaç için paylaşılmadığına dair birşey yok.
Ben şahsım adıma konuşayım. Bu verileri internet kullanmaya başladığımdan beri zaten veriyorum ve kullanmalarına izin veriyorum. Yıllardır istesem de istemesem de bu büyük istatistiğin bir parçasıyım. Devlet özel sistemler çıkarsın, yerli yatırımcılar yerli sosyal medya mecraları çıkarsın. Seve seve o tarafa kayarım. Başka ülkeler benim bilgilerimi bana karşı kullanacağına kendi ülkem kullansın, depolasın, analiz yapsın daha iyidir.
1 kişi bu mesajı beğendi.