saYRam adlı üyeden alıntı
Girişimci değiliz ve girişimcilik konusunda korkak yetişmemize neden olan bir kültürümüz var. Ailelerimizden garantici olmayı öğrendik. Risk almanın yanlış bir şey olduğuna ilişkin genel bir kanı var. Oysa ki; girişim demek, emek, sermaye ve doğal kaynakları bir araya getirip, insiyatif kullanmak ve risk almak demektir.
Türkiye'de risk almak çok akıllıca bir iş değil. öyle bile olsa liyakat sisteminin tamamen ortadan kalkmış olması, "adamınız yoksa girişmeyin" dedirten hale gelmiş.
Kıtlık zihniyeti hakim. Girişimci insanların bolluk zihniyetine (abundance mentality) sahip insanlar oldukları ile ilgili bir kaç yazı okumuştum.
İmkanlar mazeret değil ama gerçekten zorluklar var. Mesela ABD'de internet üzerinden (ABD'de yaşamıyor bile olsanız) şirket açabiliyorsunuz ama Türkiye'de şirket açmak için bir çok şeyle uğraşmanız gerekiyor. Ayrıca kazanmadığınız paranın vergisini veriyor olmanız da, "devlet gibi bir ortağınız varken girişmek cesaret ister" dedirtiyor.
Eğitim almıyoruz. Eğitim almanın önemini bilmiyoruz. Birisi şurda dese ki şu kadar paraya girişimcilik eğitimi verceğim zengin olma şansı tanıyacağım. İsterseniz deneyelim; forumun %95'i "kelin merhemi olsa kendi başına sürerdi" gibi saçma sapan laflar eder.
Oysa ki; dünyada insanlar girişimcilik eğitimlerine on binlerce dolar para harcıyor. Bizde, ne yazık ki; üretmek gibi bir refleks yerine zengin olup, kıçı devirip yatmak gibi bir refleks gelişmiş. Bir tür ölü toprağı.
Emin olun hindistan Pakistan falan bizden çok ileride teknolojiyi kullanmak, teknik eleman yetiştirmek konusunda.
Türkiye'yi ABD ile kıyaslamak gibi bir şeye girmiyorum tabii. ABD ayrı bir dünya. Orada insanlar gırla para harcıyorlar. Hesabını yapmadan. Çünkü devlet elindeki paraları almıyor bizdeki gibi. Girişimcilik görece kolay. bir de kapitalizmin kalbi ABD. Kapitalizm bir sistem, öğrendikleri şey haline gelmiş.
Şurda ham madde konusunda Çin'den bişey getirmeye kalkın yüz tane yasak ürünler maddesiyle karşılaşırsınız. ABD tüm ihtiyacınız Çin'den karşılıyor. Şunu almak yok bunu almak yok. Oraya girmek yok falan böyle saçma sapan şeylere takılmıyorlar.
Bizde bir sistem yok. Matematik yok. Biz ne kapitalistiz ne komünistiz ne bunların ortasıyız. Ne müslümanız ne ateistiz. Ne olduğumuz belli değil.
Sonuç olarak neden bizden bir Elon Musk çıkmıyor? Çünkü bizde herşeyden biraz var ama hiç birşeyden tam olarak yok.
Kaleminize, klavyenize, fikirlerinize sağlık Avukat bey.