lostyazilim
tr.link

Php Laravel vs codeigniter Hangisi Tercih edilir

16 Mesajlar 4.892 Okunma
lstbozum
tr.link

zeytin8899 zeytin8899 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 01.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 36 / E
  • Meslek öğretmen
  • Konum Rize
  • Ad Soyad Y** Ö**
  • Mesajlar 1015
  • Beğeniler 60 / 212
  • Ticaret 16, (%100)
Arkadaşlar ben php orta düzeyde bilen html,bootstrap,css,php ile iş çıkarabilen kendi halimde bir yazılımcıyım.

Bu aralar kendi gelişimime yöneldim ve php ile kullanabileceğim bir framework araştırıyordum. Laravel ve Codeigniter adında iki tane kütüphaneye rastladım.

Sizlere bu konuda sorularım var:

1-Sizce iki framework üde öğrenmeli miyim?

2- Ya da bu framework lerden tercih etmem gerekirse uzun vadeli düşünerek hangisine yönelmeliyim.

3-Laravel ve Codeigniter ın birbirinden üstün oldukları nokta nedir?

(Bu sorulara ek verebileceğiniz tüm bilgiler benim için çok değerlidir lütfen bildiklerinizi benimle ve diger merak eden arkadaşlarla paylaşın burda söyleyeceginiz bir söz belki de bizim tamamen rotamızı degiştirecek.)

https://discord.gg/S6mByw8
wmaraci
reklam

ResitCicek ResitCicek chilicodes.com Kullanıcı
  • Üyelik 13.08.2013
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Editör
  • Konum Hatay
  • Ad Soyad R** Ç**
  • Mesajlar 1310
  • Beğeniler 139 / 307
  • Ticaret 18, (%100)
1- İkisi de sektörde çokça kullanılan frameworkler. Laravel son zamanlarda daha çok tercih ediliyor ve uzmanları iyi para kazanıyor.
2- Codeigniter eski bir framework fakat güncellemeler alıyor, eski olduğu için sanıyorum dökümantasyonu, dersleri daha çok internette. Hemen hemen her sektöreden codeigniter altyapısına sahip bir yazılım bulabiliyorsun :)
3- Buna tam cevap veremeyeceğim codeigniter kullandım kullanımı basit, kolay anlaşılabilir bir framework. Diğeri için bir şey söyleyemeyeceğim.
zeytin8899

kişi bu mesajı beğendi.

Yeninesil44 Yeninesil44 Kullanıcı
  • Üyelik 28.02.2015
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek web programlama
  • Konum Malatya
  • Ad Soyad O** D**
  • Mesajlar 1033
  • Beğeniler 282 / 281
  • Ticaret 18, (%100)
2side gereksiz baş ağrısı, symfony önerebilirim.
zeytin8899

kişi bu mesajı beğendi.

MultiAnaliz.com

• Üyelik 01.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 36 / E
  • Meslek öğretmen
  • Konum Rize
  • Ad Soyad Y** Ö**
  • Mesajlar 1015
  • Beğeniler 60 / 212
  • Ticaret 16, (%100)
ReşitÇiçek teşekkür ederim Yeninesil44 hocam symfony de framework demi ?

wmaraci
wmaraci

• Üyelik 28.02.2015
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek web programlama
  • Konum Malatya
  • Ad Soyad O** D**
  • Mesajlar 1033
  • Beğeniler 282 / 281
  • Ticaret 18, (%100)
symfony daha çok eklenti kütüphanesi gibi laravelde ve diger framworklerde baya kullanılıyor, application olarakda kullanılabilir, hafif app olarak flex biliyorum. Laravel baya detaylı ve ilk başta çok vaktinizi alabilir öğrenmek. Onun yerine symfony app ile mvc yapısı kurup eklentileriyle sağlam sistem yapılabilir bence.

MultiAnaliz.com

• Üyelik 01.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 36 / E
  • Meslek öğretmen
  • Konum Rize
  • Ad Soyad Y** Ö**
  • Mesajlar 1015
  • Beğeniler 60 / 212
  • Ticaret 16, (%100)
sagolun hocam başka fikirleri olan arkadaşlar yok mu?

asinan asinan ... Kullanıcı
  • Üyelik 15.10.2014
  • Yaş/Cinsiyet 35 / E
  • Meslek Web
  • Konum Kayseri
  • Ad Soyad S** A**
  • Mesajlar 153
  • Beğeniler 14 / 51
  • Ticaret 0, (%0)
Bir kaç yıl önce aynı soruları soruyordum.

Sen codeigniter a ayırcağın zamanı laravele ayır, öğren daha iyi.

Laravel eloquent iyice öğren anla. Bu daha üretken ve hızlı proje bitirmeni sağlar. Projeyi belki de tek bir slq kodu yazmadan bitirirsin.

Bazı pro yazılımcı abilerimiz hergün bir facebook, twitter bitirip, bir yandan da milyonlarca kullanıcı için sistem yazdıklarından onlar pek sevmezler laravel filan.

Laravel halktır, laravel bizdendir. Yüksek siyaset yapmaz sonuca odaklanır. Dünyayı takip eder kendini yeniler. Bizim gibilerin önünü açar.

• Üyelik 01.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 36 / E
  • Meslek öğretmen
  • Konum Rize
  • Ad Soyad Y** Ö**
  • Mesajlar 1015
  • Beğeniler 60 / 212
  • Ticaret 16, (%100)
asinan hocam laraverlin ne gibi bir üstünlügü var codigniterden karşı

• Üyelik 28.02.2015
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek web programlama
  • Konum Malatya
  • Ad Soyad O** D**
  • Mesajlar 1033
  • Beğeniler 282 / 281
  • Ticaret 18, (%100)
asinan hocam popüler olabilir, ama facebook yazmicaksanız laravel gibi class bişeye gerek yok ayrıca eloquent kullanmak icin laravele ihtiyac yok, symfony de illuminate database kullanılabilir.

MultiAnaliz.com

asinan asinan ... Kullanıcı
  • Üyelik 15.10.2014
  • Yaş/Cinsiyet 35 / E
  • Meslek Web
  • Konum Kayseri
  • Ad Soyad S** A**
  • Mesajlar 153
  • Beğeniler 14 / 51
  • Ticaret 0, (%0)
Yeninesil44 kullanılır olur. İhtiyaç var denmedi ki. Laravel bu konuda kendi geliştirmeleri ile daha kolay yazmanızı sağlıyor. Burada benim anlatmak istediğim içine girdiği dünyanın ne kadar büyük olduğunu bilemiyor yeni/orta php öğrenenler. Daha hafif frameworkler var. Codeigniter, Slim, Phalcon vs vs gibi. Bunlar nispeten daha hızlı. Ancak yeni/orta phpci arkadaş bunlara başladığında tıkandığı noktalarda laravel dürtüyor ilerletiyor. Geniş ve kaliteli desteği internetten rahat buluyorlar. Youtube da web geliştirmenin her dalına dokunan laravel odaklı ücretsiz eğitim kaynıyor. Benim dikkat çektiğim nokta bu.

Sizin kullanılabilir dediğiniz şeyi işte bu yeni/orta seviye arkadaşımız kurana kadar, anlayana kadar 1 ay geçiyor. Biz önce ürünü bir üretebilelim daha sonra fabrikanın geliştirmesine kafa yorarız. Tabi bu söylediklerim yeni/orta seviye php bilenler için. Bir kaç projeyi tamamlamış neyin ne olduğunu anlayan adam zaten kendi araştırmasını yapar, ihtiyacına göre cevap bulur.

zeytin8899 üstünlük olayı çok fazla detaı olan bir konu. Ne yapmak istiyorsun diye sormak gerekiyor en başta. Bir basit blog sistemini her framework ile yaparsın. Aynı blog sistemine farklı özellikler eklemek istediğinde kullanılacak öğerleri yine laravel içerisinde bulabiliyorsun. Laraveli geliştirenler bunları düşünerek geliştiriyor. Diğer daha hızlı, küçük çaplı frameworkler bunlara dokunmuyor. (Dokunmuyor demek kötü demek değil. Tercih yapı meselesi.) Sen kendin paket/kütüphane ekleyerek aynı sonuca gitmeye çalışıyorsun. Yani kardeşim sen bu kolayı bizden almadın bedavasını da git satın aldığın yerden al demiyor. Örnek olarak mesela 100.000 adet mail göndermek istiyorsun. Bu mailleri https://laravel.com/docs/5.7/queues deki sistem ile sıraya koyarak gönderebilirsin. Her türlü açıklası da dökümantasyonda var. Ha bunu her sistem ile yapabilirsin. Codeigniter da ise mesela https://github.com/marsanla/Codeigniter-jobQueue paket ile yapabilirsin. E bu paketi kim yazmış, mahmut abi 4 yıl önce yazmış. Sen hata aldığında zaten php de yenisin mahmut abiye mesaj atacan da o cevap verecek de ölme eşşeğim ölme.

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al