ismail03 adlı üyeden alıntı
Zamanızı alıyorum kusura bakmayın sadece bilgi almak için soruyorum psr 4 standartlarında composer kullanmadan yapsak daha iyi olmaz mı?(Proje proje değşir) hem öğrenmiş olur hemde mvc yapısını kavrarız. Hazır kod bir süre sonra alışkanlık yapıyo :)
MVC yapısıyla PSR-4'ün tam olarak bir alakası yok. PSR-4 bir kodlama standartıdır. Kod yazarken uymanız gereken kuralları belirtir. MVC ise Model (Database katmanı), View (Template katmanı), Controller (Kontrol işlemleri katmanı). Yani kodları katman katman ayırmakla aynı şey.
Popüler frameworkler autoload işlemleri için composer autoloader kullanır. Ayrıca bir projeyi production moduna soktuğunuzda artık psr-4 yerine, classmap kullanmak gerekir. Classmap uygulamadaki tüm sınıfların namespacelerini ve isimleri, dosya isimleri ile bir diziye kaydetme, o dizi içinden çağrıldığında uygulamaya dahil etmeye yarar.
Composer size bu olanağı da sağlıyor. Zira binlerce dosyanın olduğu bir projede, her bir dosyayı tek tek listeye eklemek veya listeden çıkarmak ölüm gibi gelir. Bir de atıyorum başka bir eklentiyi/paketi ekleyecekseniz bunları da tek tek classmap kısmına eklemeniz gerekir. Bu noktada da otomatik olarak composer ile güncelleme işlemi daha mantıklı gelir.
Elbette composer'a muhtaç değilsiniz. Composer'in autoloader dosyalarını incelerseniz, mantığı kavrar kendi autoloader fonksiyonunuzu yazabilirsiniz.
Ayrıca Symfony gibi frameworkleri kurmak için composer komutu kullandığınızda autoloader işlemi zaten otomatik composer tarafından gerçekleştiriliyor.