Selamun aleykum, optimizasyona ve performansa çok önem veriyorum. Sitelerde performansı kötü etkileyen en önemli şeylerden biri resimler. Onun için resim sıkıştırma, lazy load ve webp seçeneklerini kullanıyorum.
Bunun dışında wordpresste ek olarak farklı resim formatları oluşturduğunu biliyoruz. Bimber temasında 41 tane resim boyutu tanımlanmış! İnanılmaz. Dosyalara bakınca 1 resimden 22 farklı kırpılmış resim oluşturduğunu gördüm. Eğer benim gibi webp kullanıyorsanız bu sayıları 2 ile çarpın!
Önceleri bu kırpılmış resimlerin sadece sunucuda ek yer kapladığını düşünüyordum. Optimizasyon için kodları inceleyince bir şey farkettim. Html boyutu artmış, veritabanı boyutu artmış, dosya sayısından ötürü resimlerin işlenme süresi artmış, veritabanı sorguları artmış, html işlenme süresi artmış... Yani bu ek dosyalar sadece sunucuda yer kaplamıyor bütün betikleri etkiliyor.
Yapılması gereken, oluşturulan resim boyutlarını en aza indirmek. Bunun için de 3 format idealdir diye düşünüyorum. Sormak istediğim ise hangi resim boyutlarını kullanmalıyız? Wordpress için tablet, pc ve mobilde (responsive) en ideal resim boyutları nelerdir? Veya sitede en çok kullanılan resim boyutlarını gösteren bir eklenti var mı?
Resim sayısını azaltmak veritabanı sorgu ve yükünü, html boyutunu ve işlenme süresini azaltacak, sunucuda gereksiz yer kaplamadigi icin rahatlatacak. Sırf resim boyutlarını ayarlamak bile performansa ciddi anlamda etki ediyor. Fakat en ideal boyutlar nelerdir?