Mfa
WM Aracı
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
29 / E
-
Meslek
Mezun
-
-
Ad Soyad
M** A**
-
-
-
Ticaret
1, (%100)
Selamun aleyküm, yıllardır hayalim bu. Defalarca konu açtım ama hep bir yerde tıkanıyor. Yerli açık kaynak kodlu bir wordpress tema yapılsa harika olmaz mı?
Geliştirici değilim maalesef. 15 yıldır yazılım, web, tasarım vb bir çok alanda amatörce kendimi yetiştirmeye çalıştım. Az buçuk anladığım şeyler var ama sıfırdan yazacak kadar değil. Ama böyle bir proje olursa elimden gelen desteği fazlasıyla veririm inşallah.
Sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak bir çok özellik yok temalarda. Ücretli temalar da binlerce gereksiz kodla çöp haline gelmiş durumda. Açık kaynak temalar da daha çok portfölyo, tek sayfa şeklinde tasarlanmış durumda. Aslında temalardaki kültürel izleri de çoğu kişi farketmiyor. Mesela ingilizce haber sitelerinin çoğu aşırı sade hem de fazlasıyla. Ama bizimkiler daha cafcaflı oluyor. Tabi minimalizm ve sadelik önemli.
Amerikayı yeniden keşfetmek değil bu, sektördeki bazı boşlukları doldurmak. Genelde BAZI geliştiriciler "bedavaya iş yapmam" gözüyle bakıyor fakat büyük resmi göremiyor. Bu milli açık kaynak yazılımlar için güzel bir adım olacak. Bunun dışında kullanım arttıkça sağlam bir referans edinmiş olacaklar. "O temanın gelistiricileri arasındayım" gibi. Bu hizmetlerine de kalite ve güven olarak yansıyacak. Bunun dışında kişilerin özelleştirilme istekleri, ücretli modüller vb sunabilirler. Bu şekilde geliştiriciler de kazanır, kullanıcılar da.
Hızlı, kaliteli kodlu, performanslı, SEO dostu, hafif vb açık kaynak bir temaya ihtiyacımız var aslında. Çekirdeği Blog/haber tarzında yapılan bir tema çok tutacaktır zaten. Açık kaynak olması da hızlı ve kaliteli büyümesinde faydalı olur. Bir çok site sahibi kategori, konu ne olursa olsun haber/magazin stili tema kullanıyor. Bunu saf çekirdek tema yapmak sektöre yeni bir proje katacaktır. Özellikle stabil ve hafif bir üyelik sistemi sitelerin etkileşimini ciddi oranda artıracak bunun nedense kimse farkında değil. Mesela bu özellik için kullanılan eklentiler siteyi resmen çöpe çeviriyor.
Yani üstadlar böyle bir projeye el atsa bir çok kişi bu temayı kullanacaktır eminim. Github üzerinden de geliştirmeye her daim katkımız olur inşallah.
Yıl olmuş 2020 geçte olsa, hiç yapmamaktan iyidir. Lütfen bir düşünün
1 kişi bu mesajı beğendi.
dnaz
Back to Front End
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
41 / E
-
Meslek
Software
-
-
Ad Soyad
K** A**
-
-
-
Ticaret
34, (%100)
İnsanlar yabancı sitelerden bir şey alınca mutlu oluyor dedikleriniz yapılsa da pek ilgi görmez , bizim 10 liraya yaptığımız işleri yabancı sitelerde 50 liraya almak daha cazip geliyor. Biz altın taksak yine de tutmaz.
200 liraya alınan eklenti nin daha hızlı ve stabil olanını 50 liraya yapıyoruz kimse ilgilenmiyor. Tek dosya tek sorgu diyoruz duyulmuyor.
Çok mu karamsar oldu :)
Eğer sağlam.bir Hollywood filmi çekerseniz dedikleriniz olabilir yoksa kimse ilgi göstermez.
Mrtcn
PrismaCSI
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
32 / E
-
Meslek
Cyber Sec & Project Manager
-
-
Ad Soyad
M** G**
-
-
-
Ticaret
10, (%100)
Yazıp ortalığa atıp zerre destek verilmeyecek, ne gerek var. Adamlar daha parayla sattıkları çoğu ürüne destek vermiyor. Birde "açık değilmi kardeşim sen düzelt rö rö rö" modunda olanlar olacak, hiç uğraşılmaz.
Pek umudum yok, bizim milletin açık kaynağa bakış açısının değişmesi lazım.
-
-
Yaş/Cinsiyet
29 / E
-
Meslek
Freelancer
-
-
Ad Soyad
A** K**
-
-
-
Ticaret
20, (%100)
Sonuçta çoğu kişi tema&eklenti satın almıyor, aksine destek satın alıyor. Açıkcası SEO dostu, hızlı, temiz kodlanmış diyorsunuz, kısacası kusursuz bir tema. Hem bu düzeyde bilgi sahibi kişiler bir araya gelecek hem de komple ücretsiz olacak ve hatta düzenli destek verilecek. Yapan açısından pek mantıklı olmaz.
Zaten dediğiniz tarzda temalar var. WP Stackoverflow gibi platformlarda top kullanıcıların profilini incelediğinizde hem WordPress topluluğunda yer alan hem de dediğiniz türde temalar sunan pek çok kişi var. Bu temaların kötü yanı gelişimi yavaş olabiliyor veya bir yerden sonra geliştirilmiyor. Bu durum kimsenin paragöz olmasından dolayı değil, aksine insanlar bu işi geçim kaynağı olarak gördükleri için her şey bir yere kadar olabilir.
Ben genellikle popüler eklentileri kullanmaya çalışıyorum ki destek kesilmesin diye. Mesela sitelerimden birisinde bir eklenti var az kullanılan ve işlevsel bir eklenti fakat tamamen ücretsiz ve dediğiniz gibi kendini kanıtlama amacıyla sunulduğu için desteği son günlerde kesildi eklentinin. O eklentiyi silemiyorum ihtiyacım var, ama PHP sürümünü 7.4'e de taşıyamıyorum eklenti yüzünden.
Ya da dediğiniz ancak temanın ücretli ve ücretsiz kısıtlı versiyonu bir arada çıkacaksa mümkün. Türk teması - yabancı teması kıyasını artık rafa kaldırmak ve sadece ürüne odaklanmak lazım. 20kb - 30kb 'lık hafif temalar bile var mesela.
-
-
Yaş/Cinsiyet
32 / E
-
Meslek
WordPress Dev.
-
-
Ad Soyad
Y** A**
-
-
-
Ticaret
0, (%0)
"Aslında temalardaki kültürel izleri de çoğu kişi farketmiyor. Mesela ingilizce haber sitelerinin çoğu aşırı sade hem de fazlasıyla. Ama bizimkiler daha cafcaflı oluyor. Tabi minimalizm ve sadelik önemli."
Özellikle bu cümlen benim dikkatimi çekti. Yabancı tema yapımcılarının blog ve magazin temalarına göz attığımızda genelinin temiz bir tasarımla, daha basit bir görüntü ile ürünlerini oluşturulduğunu görüyoruz. Türk tema yapımcılarında ise sürekli sayfalara incik boncuk, heryerine haber kutuları, sliderlar vs eklediğini görüyoruz. Bunun yanında tipografi zaten bence yerlerde.
Hep merak etmişimdir Türk tema yapımcıları neden bukadar karmaşıklığı seviyor. Halbuki "Simplicity is the best" sloganı uzun süredir web tasarım dünyasında bir motto olarak kullanılırken.
-
-
Yaş/Cinsiyet
34 / E
-
Meslek
PHP Coder
-
-
Ad Soyad
M** Y**
-
-
-
Ticaret
5, (%80)
Ben kodlamayı düşünüyorum yani %60 bilgim var tema kodlama da yakında Hikmet Anıl Öztekinin de dediği gibi minimalizm az çoktur felsefe ile kodlayacağım İnşAllah.
Mfa
WM Aracı
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
29 / E
-
Meslek
Mezun
-
-
Ad Soyad
M** A**
-
-
-
Ticaret
1, (%100)
Arkadaşlar, böyle bir projenin hem geliştiriciler hem kullanıcılar için çok çok fazla yarar taşıdığını göremiyor olamazsınız diye düşünüyorum. Sıfırdan kodlama yapacak kadar bilgim olsaydı yapacağım ilk işlerden birisi bu olurdu.
Tamam geliştiriciler kendisini düşünüyor olabilir ama burada bir zarar olmadığını farkedemiyorlar. Aksine çok fazla menfaat elde etmiş olacaklar, aynı zamanda ülke için bir adım ve kullanıcılar için güzel bir gelişme olacak. Yani kaybeden taraf yok. Eğer 'gelistirici olarak benim için ne yararı olacak' diyen varsa mesaj atsın açıklayım inşallah.
Yerli temalar neden satılmıyor sizce? Tonlarca sebep var, sorun var. İnsanlar yerli yazılımların temelinde dandik olduğunu düşünüyor çünkü bu tür kişiler ortalığı mahvetti. Peki yorumlara bakınca ne görüyorsunuz? Kendini kanıtlamış yerli bir tema gösterebilir misin? Yok. Peki böyle bir açık kaynak yapılsa kendini kanıtlar mi? Evet. O zaman yerliye bakış açısı değişecek mi? Yine evet.
Aynı zamanda gelişim sürecindeki incelemeler sayesinde yerli temaların kod kaliteleri de artacak mı? Yine evet. Çoğunluk ingilizce bilmiyor, bilse bile bu tür açık kaynaklara katkıda bulunacak kadar değil. Türkçe bir sistemde herkes katkıda bulunur mu? Yine evet. Tabiki globalleşebilir onu kastetmiyorum.
Bu sadece tema ile ilgili bir durum da değil. Bu millet olarak yazılıma atılan küçük bir adım.
Ücretsiz açık kaynak olması, geliştiricilerin para kazanamayacagi anlamına da gelmiyor. Çok fazla seçenek var. Özellikle yazılımcılar kazandırdığı referans ve güven puanının haddi hesabı olmayacak.
Hayalperest bir idea değil bunlar. 15 yıldır bir çok alanda kendimi yetiştirmeye çalıştım şükür. Ne yapılabilir, nasıl yapılabilir yeterli bilgim var. Eksiğim şu, sıfırdan yazacak kadar kod bilgim yok. Sadece düzenleme, anlama vb.
3-5 kişi belki daha fazla birleşip böyle bir proje yapsa, haklı olduğumu anlayacaksınız.
Underscores gibi bir çerçeve üzerine bina edilebilir. Hafifletilir, ihtiyaca göre şekillendirilir. Hosting firmalarının sponsor olacağından da adım gibi eminim. Yerli her zaman tutar. Özellikle kaliteliyse çok daha fazlası.
Daha önce açılan konularda yüzlerce kişi destek olma sözü verdi. Tasarımcı bulunamadı denilip iptal edildi. Ama site sahipleri mutlaka kullanacak bu temaları merak etmeyin.
Edit: yerli bir tema marketin tutma oranı nerdeyse hiç yok. Global firmalarla yarışılamaz. Yani bu gayeyle atilan adımlar sonuçsuz kalır çünkü bir altyapısı yok Türkiye'de. Ama dediğim gibi yerli açık kaynak bir tema olursa bu sektör için de bir temel atılmış olur. Standartlar belirlemekten bahsediyorum. Şuan Türkiye'de en iyi tema yapımcıları kimler? Bunu neye göre belirlicez? Sektör oluşması lazım. 80 milyon az bir sayı değil.
Aynı zamanda bir çok müşteri wp bilmiyor. Wordpress hizmeti alıp yaptırıyor. Sırf bunlara bile bu tema kurulsa ne kadar büyük bir kitleye ulaşır. Onun haricinde ücretsiz çok fonksiyonlu bir tema. Satılan sitelere de konulabilir. Hosting firmalarıyla anlaşmalar yapilabilir. Büyük düşünmek lazım. Bunların yapılma ihtimali yok demeyin, sektöre az biraz hakimseniz dediklerimi anlarsınız inşallah