KobraFighterTR adlı üyeden alıntı
Hocam diyelim ki bir siteden 3 aylık backlink(footer) aldık. Sonrasında ise o backlink kaldırıldı süresi bittiği için. Bu bizi google sıralamasında etkiler mi? Etkilerse çokmu(sayfalarca geriye gidermiyiz) etkileniriz az mı?
Sen yavaştan seo uzmanı oluyosun çaktırmadan, dikkatimi çekmiyor değil bak:)
Backlinklerin doğru kullanımı esastır. Doğal backlinkler ve yapay backlinkler vardır kabaca tarif etmek gerekirse. Doğal olanlar başkaları tarafından verilir, zamanla olur DEMİYORUM! Kalıplaşmış seo kavramlarını unut gtisin. Bu yüzden aslında açıkladığım halde bazı şeyleri öğrenememe durumu oluyor. Zamanla backlink diye birşey yok arkadaşım. Sıfır domaine backlink kasma yapılmaz gibi birşey yok.
Atv de bir dizide canlı yayında bir web sitesi açılışı oldu. O an. Forumlar, sosyal medya, bloglar hatta kanalın ve yapım şirketinin web sitelerine kadar sitenin linki dağıtıldı bunlar aynı 30 dakika içinde oldu. wikileaks dünyayı sarstı ve bir önceki domaini inanılmaz backlink aldı gizli belgeler sızınca tüm web aleminde patlama yaptı linkleri. peki ne oldu? Hiç.
Kısaca backlink bir sitenin aynı dakikada yüz bin adet aldığı durumda dahi siteye zarar getirmez. Önce backlink alımını doğal göstermen gerekiyor. Ben backlink kastım ve ceza yedim, bu nasıl olacak zararı olmaz demiştin? diye sorabilirsiniz. Yanıtları şu şekildedir,
Backlinki,
Ya aynı ip üzerinden bastınız
Ya basarken, bastığınız siteye chrome ile admin yönetici girişi yaptınız
Ya gmail, adsense, analytics hesabınız açık
Bakın yavaş yavaş jeton düşmeye başlıyor değil mi? Aslında ne kadar düz mantık. Öncelikle siteyle bir ilişkiniz olmadığını hissettirmek durumundasınız. Hani kemal sunal filmlerinde ayağı taşa takılırda ileri gitmek isteyip isteyip gidemez ve "Allah Allah gidemiyorum, olmuyo" der de güleriz ya hani. Genelde bu yönde hareket edenlerin durumuda böyle. Daha iyi anlamak için gel google gözünden bakalım.
A sitesi
Gözle görülür backlink artışı var. Dikkatimizi çekti hemen bakıyoruz,
Kullanıcının biri forumda profiline imza eklemiş dakikada on kaplan gücünde yorum yapıyor.
Backlink gönderen kişinin ip si 666.666.666.666
Art niyetli bir girişim gibi, hemen domaine ait havuzdan karşılaştıralım. (adsense, yönetici girişi yapmak çerezlerin aktif olması, gmail oturum açık tutulması ve zaten aslında chrome kullanıyorsanız heleki vs vs den site yazar veya yönetici girişi yapmış veya açıkta olan kişinin ip si yani)
Admin girişi yapan kişinin ip si 666.666.666.666
Vay çakal vay!
1-Kendini benden akıllı sanan arkadaşın sitesini geriye atıyoruz
2-yönetici, domain, adsense, istatistlik gibi kaynaklardan mailini çıkarıyoruz ve başka domaini var mı ona bakıyoruz. Çünkü buna çakallık yaptıysan sen böyle birisindir ve diğer domainlerinde de bunu tekrarlamaman için çok az sebep olabilir.
3-
4- gider öyle sayfalarca madde var.
bu, bu arada yahu a siteme birşey yaptım b sitemde çöküş oldu oysa o siteye hiçbirşey yapmadım nedir sebebi acaba nedir nedir diyenlerde bilmiş olsunlar sebeplerinden biride budur.
Anlamanızı istediğim için bu kadar okumak zorunda bırakıyorum kusura bakmayın uzun oluyor ama, iki kelimeyle zararı olur yada olmaz dersem, siz hep benim gibilere yada bilen tüm arkadaşlara eliniz mahkum bir şekilde kalırsınız. Ben istiyorum ki hepiniz zeki, parlak hevesli insanlarsınız tek sorun yeterli kaynağın olmaması, bu yüzden uzatıyorum daha iyi anlayın diye ki kimseye mahkum kalmayın.
Şimdi soruna gelebiliriz, backlink zararı konusunda önce gerçekten backlink mi? sorusunun hayır cevabı yukarıdaki örnekti. Gerçekten sizinle ilgisi olmayan bir domainden backlink aldın diyelim. Ve 3 ay sonra kalktı, anlaşman bitti. Ne olur?
1000 backlink için soruyorsan (siteler açık sadece backlinkin kalkmış ise) düşersin sıralamada
1000 backlink için soruyorsan (siteler kapanmış ise) çakılırsın en net tarifi ile.
100 backlink için soruyorsan (siteler açık backlink kalkmış ise) pr yi etkileyebilir link verenlerin kalitesine göre, ve hedef kelimende düşüş yaşarsın
100 backlink için yine (siteler kapanmış ise) hedef kelimende düşer, genel gösterimlerinde yarıya iner
10 backlink için soruyorsan her iki durumda da ortalama 15-30 günlük git gel yaşarsın.
1 backlink için soruyorsan : tırt. bişey olmaz.
(Tüm bunlar orta seviye backlinkler için geçerli. Pr 8 aynı sektör bir sitenin backlinki kaldırması başlı başına siteni etkiler onu zaten bilirsiniz)
Gelelim püf noktaya, paralı backlink neden alınır?
Paralı backlink, araba kelimesinde daha hızlı zamanda 1. olmak ve 1-2 ay 1. kalmak için alınır. Birinci olduktan sonra o konunun muhataplarından hit almaya başlarsınız. Bu noktada amacınız gelen ziyaretçiyi olabildiği kadar doyurmak memnun etmek olacaktır. İki hedefimiz var.
1-Gelen kişiyi sayfada tutmak ve sayfalara tıklamasını sağlamak
2-Sıralamada 2. olan sitenin o kelimedeki tık oranını en aza indirmeye çalışmak.
1. olan siteler eğer hemen çıkma oranı yükselirse tekrar aşağı çekilir. dolayısı ile böyle bir durum yaşamamak için gelen kişiyi doyurucu bir site olmalı ki tekrar çıkıp 2. siteye tıklamasın.
2-Hedef kelimemizde 1. sırada listelenen sitemizin başlık seçimidir. Sitenizin içeriği dünyanın en iyi içeriği de olsa, arama sonuççlarında kullanıcı bunu bilemez. Başlığınıza bakar. Bu yüzden başlık seçiminize çok özen göstermelisiniz anahtar kelimeniz için.
Örneğin forumlarda bir sorun çözüldüğünde başına yada sonuna çözüldü yazarlar. Bizde arama yaptığımızda o sorun hakkında, herkes aynı soruyu başlık yapmış ama 5. sıradaki çözüldü kelimesini eklemişse, hiç 1.-2.-3.4. ye bakmadan direk 5 e tıklarız. Sanırım Ziyaretçi çekme ve diğer rakibin yolunu başlıklarınızı tatmin edici koyarak o kelimeyi arayan herkesi sitenize çekme konusunda kafanızda şekillenmiştir bu durum.
Şimdi gelelim son noktaya, backlink bizi 1. yaptı, birinci kaldığımız süre içinde ziyaretçiyi memnun ederseniz, hemen çıkma oranını düşürürseniz, backlink silindiğinde de 1. kalmaya devam edersiniz. Nasıl ki işe girerken deneme süresi var 3 ay. Aynı şekilde 1. olana kadar değil, asıl 1. olduktan sonra çalışmalısınız en çok. 1. olmak sorun değil, 1. kalmak önemli olan. Uzun oldu ama yararlıdır yada zararlıdır deyip geçmeme göre en azından nasıl olduğunu biraz olsun anlayabilin diye gözünüz yoruldu okuya okuya kusura bakmayın tekrar.