lostyazilim

Türkiye'deki Oyun Sektörünü Tartışıyoruz.

34 Mesajlar 6.143 Okunma
lstbozum
wmaraci reklam

HellBoy05 HellBoy05 Patron Kullanıcı
  • Üyelik 25.11.2013
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Öğrenci / Ekonomist
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad S** A**
  • Mesajlar 412
  • Beğeniler 14 / 45
  • Ticaret 5, (%100)

mehmetcanhoroz adlı üyeden alıntı

hocam katılıyorum sanada ama tek bir yerde sıkıntı gördüm crysis'i türkler yapmadı. Ekipte türk vardı fakat senaryoyu Türk elemanlar yazdı.

Tamam ben yanlış biliyor olabilirim, düzelttiğiniz içinde teşekkür ederim. Bana göre CRYSİS pek bu konuya girmiyor sonuçta büük bir yapım o AAA kalitede bir yapım, ses getiren bir oyun.

Diğer yanda yine Dünya da rekorlar kırmş adını duyurmuş ama Türkiye de duyulmayan bir oyun Mount Blade var. Yani oynuyorum ben acayip yaa adamı çok bağlıyor, bazı kişilere göre oyun boş duruyor ama oynamasını bilene yani.
Yine diyorum 10-20 TL verip oyun satın alabiliriz ki mount blade 10 TL, korsan oyunda 10 TL bu arada hani en azından orjinal oyun olur

wmaraci
reklam

mehmetcanhoroz mehmetcanhoroz Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 31.10.2013
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Web tasarım
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** C**
  • Mesajlar 256
  • Beğeniler 21 / 27
  • Ticaret 1, (%100)

HellBoy05 adlı üyeden alıntı

Tamam ben yanlış biliyor olabilirim, düzelttiğiniz içinde teşekkür ederim. Bana göre CRYSİS pek bu konuya girmiyor sonuçta büük bir yapım o AAA kalitede bir yapım, ses getiren bir oyun.

Diğer yanda yine Dünya da rekorlar kırmş adını duyurmuş ama Türkiye de duyulmayan bir oyun Mount Blade var. Yani oynuyorum ben acayip yaa adamı çok bağlıyor, bazı kişilere göre oyun boş duruyor ama oynamasını bilene yani.
Yine diyorum 10-20 TL verip oyun satın alabiliriz ki mount blade 10 TL, korsan oyunda 10 TL bu arada hani en azından orjinal oyun olur

katılıyorum şahsen bende oynuyorum gerçekten güzel bir oyun fakat bizim zihniyetimiz cracklerde

3525 3525 WM Aracı Anonim Üyelik
  • Üyelik 27.01.2012
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 2967
  • Beğeniler 1073 / 440
  • Ticaret 0, (%0)

Crysis Türk firmasıdır, dediğiniz gibi Almaya da kurulan şirkettir ama doğma büyüme Almaya da olduklarından ki en büyük etken Türkiyede ki oyun sektörüdür bu yüzden orada kurulup Avrupaya açılma olayı vardır, yanlış hatırlamıyorsam İstanbul ofisi geçen yıl açıldı. Ama sonuçta size saydığım iki büyük Türk oyun firması var ve bana göre en önemli ve en iyis Talesworlds dür. Bir karı-koca yaa bakın olaya hobi olarak yaptıkları işi büyüttüler Dünya markası oldular, yayıncılar peşlerinde dolaşıyorlar. Ama oyunu orjinal almayıp hala korsan kullanıp oyun sektörüne laf edenler var. Dediğim gibi 10 TL ile mount blade alabilirsiin,z yaş kız- haftaiçi-haftasonu origin-steam,-gamestate,gog v.b. sitelerde indirimler oluyor alınabilir fiyata iniyorlar, çok para veremem diyenler için.

Yine almıyorsanız almayın ama sadece Türk yapımı oyunları alın bu sadece oyun sektörü için değil arkadaşlar, Dünya çağında uluslararası oyun turnuvaları yapılıyor bunlara katılma şansımızda olur kazanılırsa kazanmayı bırak katılmamız Türkiye politikası açısında önemli bir yer kaplıyor.

Son paragrafta çok haklısın, keşke katılabilsem derdim. Hangi oyunlar için var acaba öğrenmem mümkün mü?

Mehmet ARIK adlı üyeden alıntı

Oyunlar pahalı diyorsunuz. Oyunların pahalı olmasının sebebi yurtdışından gelmesidir. Yoksa Türk oyunları maksimum 22 TL'ye satıldı bu zamana kadar. Hanginiz gidipte Kabus 22 oyununu aldınız destek için?

Haklısın millet yine de pahalı der.

O oyun çıktığında ben çok ufaktım erişme şansım yoktu ama şu vakitte Türk yapımı oyunları satın alıyorum.
Pahalı olması ise tamam yurtdışından geliyor başka yerden gelemez ama ARAL GAME en büyük etken, karşısında kendileri gibi dağımtımcı olmadığı için izledikleri fiyat politikası var buda PS4 oyunu 250 PC oyunu 150, eski nesil konsollar 180 TL gibi uçuk rakamlar ortaya çıkıyor. Ama şu güzelliğide var, sevdiğiniz oyunları ön sipariş ile alabiliyorsunuz uygun fiyattan. Battlefield 4 ön sipariş ile 150 TL yerine 108 TL ye aldım bu bir örnek, ya asıl konu bu değil gerçekten Konumuz Türk yapımı oyunlar. Bunu ilerletmek için satın almalıyız, soruyorum bu konuya yorum atan arkadaşlar arasından kaç kişi orjinal oyun sahibi?

Bu taktik çok iyi, fakat sadece AAA kalitedeki oyunlar satılıyor. Mesela Mount & Blade'yi göremedim orada.

hocam katılıyorum sanada ama tek bir yerde sıkıntı gördüm crysis'i türkler yapmadı. Ekipte türk vardı fakat senaryoyu Türk elemanlar yazdı.

Hmm... Bunu da sayenizde öğrendim.

Haklısın, satın alınacak oyun listesi yapmak en azından yararlı olur.

katılıyorum şahsen bende oynuyorum gerçekten güzel bir oyun fakat bizim zihniyetimiz cracklerde

O konuda çok haklısın.

19aLi03 19aLi03 TeknoAtak Kullanıcı
  • Üyelik 30.10.2013
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Grafik Tasarım
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad A** Ö**
  • Mesajlar 178
  • Beğeniler 52 / 49
  • Ticaret 0, (%0)
Genelde hep korsan alan eleştirilmiş. Suç bunu alanda mı Yoksa onu o fiyata satanda mı.
Yani sinemada izlediğiniz bir filme 7 tl veriyorsunuz. Arkadaşlarımla da evde izleyeyim orijinal alıp dediğiniz zaman film oluyor 80 tl zaten bu filmi çıkartan sinemadan para kazanıyor cd den değil. Madem Cd yide 5 tl 10 tl ye satın korsan yerine orijinal alsın insan. Sonrada emeğe saygı diye bağır. Zaten Film siteleri de zaten sinemadaki filmi yayınlamıyorlar. Nesi emek hırsızlığı hala çözebilmiş değilim. Filmin izleyici sayısı mı paramı aman daha fazla kazanayım diye ellerinden geleni yapıyorlar zaten nereye götüreceklerse parayı.
Oyun dada aynı şey geçerli steam da oyun 9 $ yada indirimli vs indirebiliyorsunuz ama DVD sini alıyım dediğiniz zaman 100 tl 150 tl Zaten yapımcılar korsanı her şekilde önlüyorlar hiç bir şekilde online oynayamıyorsunuz. Zaten kazananda her şekil de kazanıyor
ee şimdi verginin %300 olduğu bir ülkede askeri ücretin 800 tl olduğu bir ülkede insanlar karnını zor doyururken kaç kişi orijinal alayımda destek vereyim diye kaç kişi düşünecek. :)

wmaraci
wmaraci

IBRA IBRA Nothing Kullanıcı
  • Üyelik 17.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad İ** S**
  • Mesajlar 716
  • Beğeniler 441 / 136
  • Ticaret 7, (%100)
Dolar ve euro bu kadar yüksekken iyi bi oyun ortalama 100 lira..
Orta gelirli biri bu parayı vermez...

• Üyelik 25.11.2013
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad S** A**
  • Mesajlar 412
  • Beğeniler 14 / 45
  • Ticaret 5, (%100)

IBRA adlı üyeden alıntı

Dolar ve euro bu kadar yüksekken iyi bi oyun ortalama 100 lira..
Orta gelirli biri bu parayı vermez...

İlk yorumumda bunu anlattım işte. Madem alamıyorsa başkalarının-benim hakkıma girmeyecek indirmeyecek.

bir oyun 100 TL ise ayda 8 TL biriktirse yılda 100 TL eder bir oyun parası, orta gelirli dediğin insan da yanlış anlamadıysam 1500-2000++ gibi maaşı olan insan. Ki oyunu oynayanlar öğrenci olduğunu düşünürsek haftalık,günlük artık nasılsa harçlık alıyor, aldığı harçklıkla biriktirebiliri her türlü. Benim yeri geliyorki 5 Tl harçlık aldığım oluyor haftalığım 20 Tldir içinde akbil parası dahil. bir simidin 1 TL lduğunu düşünsek yani alternatif çok almak isteyen her türlü alıyor ve bir süre sonra yılda alacağı oyun bir elin parmağını geçmiyor çünkü artık favorileri var beğendiği birkaç oyun var diğerlerini alıp oynamıyor ilgisini çekmiyor ;)

Yani imkansız yoktur farklı yolları deneme vardır....

Diğer arkadaşımda hangi oyunlar demiş. Örnek vereyim oynadığım oyun Battlefield 4, bu oyun için klanlar var Türkiye de bir tane büyük klan var 9 yıldır devam ediyor ve kadrosu sağlamdır, ESL de maçlara çıkıyorlar ve gözde klanlardan çünkü hep kazanıyorlar. Bende bu klan içindeyim. Ama uluslararası maçlar ise bunun için sponsor lazım, gidiş geliş konaklama, yeme içme v.b gibi ücretleri karşıalmak için para lazım buda bizde olmadığından uluslararası olmuyor. Bunu birçok oyun var. LOL mesela....

Ek Olarak: aklıma geldi PAPERS PLEASE isimli bir BAĞIMSIZ OYUN var geçen sene çıkış yaptı, oyun pixeller ile yapıan bir oyun yani AAA kalite değil ama kurgusu senaryosu bu oyunu BAĞIMSIZ OYUN FESTİVALİNDE büyük ödülün sahibi yaptı, bunu bir oyun daha var bizde MONOCHROMA BAkınız yani bu oyuna

Yavuz34 Yavuz34 Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 04.02.2014
  • Yaş/Cinsiyet 41 / E
  • Meslek Ticaret
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad Y** K**
  • Mesajlar 9
  • Beğeniler 0 / 1
  • Ticaret 0, (%0)
güzel şeyler olucak gibi

Drstop75 Drstop75 Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 06.04.2013
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad E** K**
  • Mesajlar 104
  • Beğeniler 22 / 13
  • Ticaret 0, (%0)
Arkadaşlar birkere Türk'leri böyle korsanla filan bağdaştırmak gerçekten ayıptır.Çünkü biz dünyadan korsanda ilk 5'te değiliz.Yani bir çin bir amerika değiliz.Ama bir amerikada birsürü yapımcı var ama korsancı çok ne iş?

Olay korsan filan değil ayrıca bir oyunun korsanı satılıyorsa başarıyı yakalamıştır demektir.Türk yapımı sayamayacağımız kadar oyun var.Fakat bunlara sahip çıkamıyoruz.En basitinden TaleWorlds yani M&B serisinin oyun yapımcısı.Oyunun ilk 2 serisini türk eli ile yapıldı.Bende kıydım paraya gidip aldım.Ama sonra oyunun senaryosu beğenilince ubisoft veya cryengine satın aldı diye biliyorum.Yani oyun firmalarımız elden gidiyor çünkü Türkiye'de böyle bir sektör yok :(

• Üyelik 25.11.2013
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad S** A**
  • Mesajlar 412
  • Beğeniler 14 / 45
  • Ticaret 5, (%100)

Drstop75 adlı üyeden alıntı

Arkadaşlar birkere Türk'leri böyle korsanla filan bağdaştırmak gerçekten ayıptır.Çünkü biz dünyadan korsanda ilk 5'te değiliz.Yani bir çin bir amerika değiliz.Ama bir amerikada birsürü yapımcı var ama korsancı çok ne iş?

Olay korsan filan değil ayrıca bir oyunun korsanı satılıyorsa başarıyı yakalamıştır demektir.Türk yapımı sayamayacağımız kadar oyun var.Fakat bunlara sahip çıkamıyoruz.En basitinden TaleWorlds yani M&B serisinin oyun yapımcısı.Oyunun ilk 2 serisini türk eli ile yapıldı.Bende kıydım paraya gidip aldım.Ama sonra oyunun senaryosu beğenilince ubisoft veya cryengine satın aldı diye biliyorum.Yani oyun firmalarımız elden gidiyor çünkü Türkiye'de böyle bir sektör yok :(

Yanlış bilgi sahibisiniz. Satılmadı. Talesworlds firmanın adı; firmanın yaptığı oyunu adı Mount Blade Dağıtıcısı Paradox Interactive... Yani halen Türk elleri ile yapılan ve Bannerlord adında yeni oyununu geliştiren Türk Oyun Firmasıdır...

Ayrıca öyle bir kıyaslama da yanlış oluyor, ilk 5 deyiz veya değiliz... Dediğin gibi amerikada rusya da bizden daha çok korsan varsa her çıkan oyun her çıkan AAA oyun çıkan İndie Oyun bu dillerde çıkıyor. Aralarında Türkçe dil var mı? Yok...

Sen Satın almazsan kimse o dili koymaz. Kendi yaptığımız M&B dahi diğer ülkelerde bizim ülkemizden çok sattı(yor)... Bu yüzden Satın alın ve oynayın, eğer satın alırsanız zevkiniz,çizginiz ortaya çıkacak, hangi oyuna yeteneğiniz var, hangi oyunu seviyorsunuz o zaman ortaya çıkar çünkü cebinizden para çıkıyor ;)...Örneğin; Ozaman korsan olarak yılda 10 oyunmu indirip oynuyorsunuz eğer satın alırsanız bu oran 2-3 inecek ve her yıl bu oyunları satın alacaksınız ;)

Çıkış fiyatı 120-150 TL olan oyun indirimlerde %50-75 indirme geliyor ki Steam her yıl belli günlerde %90 a varan indirimler yapıyor 100 Tl olan oyunu ben 10 Tl ye aldığımı biliyorum ;)

Drstop75 Drstop75 Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 06.04.2013
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad E** K**
  • Mesajlar 104
  • Beğeniler 22 / 13
  • Ticaret 0, (%0)
Hayır dostum satıldı eminim hatta inanmıyor isen mb ilk seriye gir full türk var ve türk yapımıdır yazıyor mb son seriye gir 3 tane filan türk var herşeyi ingilizce :)

wmaraci
Konuyu toplam 2 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 2 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al