lostyazilim

Süper bir fikire Takım arkadaşları.

15 Mesajlar 2.152 Okunma
lstbozum
wmaraci reklam

Habercibirlik Habercibirlik Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 24.03.2014
  • Yaş/Cinsiyet 39 / E
  • Meslek Reklamcı
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad Ö** T**
  • Mesajlar 132
  • Beğeniler 7 / 36
  • Ticaret 0, (%0)
Merhaba Arkadaşlar :

Daha önce burada 5 konu açtım.3 ünde yapılan ağır eleştirilerden dolayı konuyu tarafımdan silindi.Hiçbiride çıkar uğruna değildi.Açılan makalenin hiç birindede karşılık beklemedim ,ücret talep etmedim.Hepsinin kendi fikrim olduğunu beyan ettim,dile getirdim.

Bizim türk milleti nedense kişilerin kendi fikirleri olsada buna saygı göstermemekte yapıcı eleştirilerden çok,yıkıcı düşünceler ve söylemlerle heves kırmakta.

Eminim az sonra yazacağım Fikirime,düşünceler ve katılımlardan çok,değişik yorumlar ve konuyu farklı boyutlara çekecek arkadaşlar yazacaklardır.

%90 Bu konuyu yarın bana sildireceklerdir.

Sizden ricam saygı sevgi çerçevesinde olumlu olumsuz fikirinizi yazıp,katılım yapıp yapmayacağınız konusunda cevap vermenizdir.

Fikrimi ve Gerçekden yüksek bir kazanç elde edebileceğimiz bu konuyu açmadan önce biraz kendimden bahsetmek istiyorum.

Ben voip üzerine uzmanim.linksys ve bunun gibi voip cihazlarına toptancılığını yaptığım özel bir ******* şirketininden ses satın alıp,ödeme merkezi,cep telefonu işletmecileri ve bunun gibi yerlere callshop ,yani kontörlü telefon sistemi kuruyor yapılan her görüşmeden komisyon alıyorum.

Bu cihazların tüm konfirgasyonları konusunda bilgi sahibiyim.istediğim her şehire sabit telefon telefon numarası yada 0850 kurumsal numara verebilirim.Yani benim iletişim maliyetim bedava dencek kadar az.Çünkü bu benim İşim.Bir call center kursam yani çağrı merkezi 2 cihazla ve bir internet bağlantı masrafı ile başlayabilirim.Bunu açıkladım çünkü aklınızın bir köşesinde iletişim maliyetimin olmadığını tutmanızı isitiyorum.Ancak Düşündüğüm iş bu değil.

Ayrıca maatbaa konusunda , oto kiralama konusunda,kontörlü telefon konusunda,toptan ucuza ayakkabı konusunda,bilgi sahibi,en ucuzu kimden yapılır fiyat nasıl verilir,imalatından tutun üretimine kadar bilgi sahibi olduğum bir çok konu var.

Örnek vericek olursam matbaada minimum adetli ücret bazında 1.000 adet en az baskı olur tek renk çift renk dörtrenk ofset baskı,bu baskılar aydınger yardımı ile baskı parası dizgi parası kağıt maliyeti.Neyin ne kadara olucağını en ucuza nerden nasıl yaptıracağımı çok iyi biliyorum.

Aynı şey ayakkabı içinde geçerli.taban ücreti saya ücreti kalfa ücreti kutu kapak ücreti ford bombe maliyet gibi konularda bilgi sahibiyim.

bu durum oto kiralama için ve daha saymadığım birçok iş içinde geçerli.

İşin en güzel tarafı satmak isteyeceğim bu konularda HİÇ BİR ÜCRET VERMEDEN YAPIP YAPTIRABİLİYORUM.

Şimdi fikrime geçiyorum.

Malumunuz burdaki birçok arkadaş web master konusunda seo konusunda css,html tema,grafik konusunda uzman.Yani herkez kendi konusunda bilgi sahibi.

Düşündüğüm fikir şu örnek vericek olursak google da 0850 kurumsal numara
diye arattığınızda google reklamlarında bile sabit ******* operatörlerinin adwords a verdiği reklam çıkıyor.Demekki bu numaraya talep var ayrıca bir çok banka ve büyük firmaların 444 lü numaralardan çıkıp 0850 li numaraya geçtiğini biliyormusunuz.(Hcbc nin 444 lü numarasını arayın bakın ilk kurduğu cümle nedir ) Tüm bankaların numaralarına bakabilirsiniz.sahibinden.com un ve büyük ayrıca kurumsal birçok firmanın.

Dip not olarak belirtmek isterim Bilişim teknoloji kurumundan 2004 de Türk *******un özelleştirilmesinden sonra şuana kadar 250 nin üzerinden ******* firmasının açıldığını (Demekki burda bir pasta var )!..

Şimdi düşünün Ben teknik servisim benim kullandığım hali hazırda bir alt yapım var,ayrıca müşterilerimle iletişime girsem maliyetim yok dencek kadar az.

Ben bir aracıyım.Müşteriyi kendi bünyemde hizmet verip kendi ismimi kullanıp başkasının alt yapısından yararlanıyorum.Trafiği sağladığım firmayada cüzi bir miktar veriyorum.
( Süper online dışında,millenicom dsmart türknet vb birçok firmanında ************* alt yapısını kullanarak hizmet verdiğini biliyor olmalısınız.Benim bunlardan ne farkım var,yaptığımız hizmet aynı.)

Bu anlattığımı oto kiralama içinde ayakkabı sektörü içinde matbaa içinde ve sizin uzman olduğunuz bir iş içinde düşünebilirsiniz.

Fikir şu.Yapacağımız iş aracılık hizmeti.

Bunun için bir arkadaşın web sitesi tasarlayabilecek bilgisi,

Diğer bir arkadaşın bu web sitesine seo yapacak bilgisi,

Diğer bir arkadaşın kurulumunu yapacağımız voip cihazlarında telefonlara bakabilecek bilgisi,

Diğer bir arkadaşın sosyal paylaşım sitelerinde site tanıtımı ürün ve fikir geliştirme bilgisi,

gibi konularda katkı sağlayabilecek olması yeterli.

4-5 kişilik bir ortaklıkla.

hemen hemen çok komik rakamlarla çok gerçekten bir gelir edebiliriz diye düşünüyorum.

Son bir not Belirtim.Sadece daha net anlaşılsın diye.Örnek olarak istanbuldan bir bayan halılarını yıkatacak.(google den yazınca adwords reklamları görebilirsiniz.) Googleye halı yıkama yazıyor web tasarımını yaptığı arkadaşımızın seo çalışmasyla ilk 5 e getirdiği sitemize giriyor.gayette uygun fiyatlar buluyor.ve telefonlara bakan arkadaşımızı arıyor.arkadaşımız ona fiyat veriyor,müşteri kabul ediyor,ardından anlaşmalı olduğumuz halıyıkama fabrikasındaki personel adresden halıyı alıp yıkıyor ücretini firmaya ödüyor firmada komisyonumuzu gönderiyor.

Şimdi düşüncesi fikri katılmak ve katkıda bulunmak,sorusu olan arkadaşlar buyursun.

Çalışma arkadaşları bulundu ihtiyaç kalmadı
VipTema

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
reklam

webnetmaster webnetmaster Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 12.03.2012
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 40
  • Beğeniler 6 / 6
  • Ticaret 2, (%100)
Hocam Merhaba

1- Bunun için bir arkadaşın web sitesi tasarlayabilecek bilgisi,
2- Diğer bir arkadaşın sosyal paylaşım sitelerinde site tanıtımı ürün ve fikir geliştirme bilgisi,

Bu konularda ortaklık yapabilirim, parasal herhangi bir destek sağlayamam.

Siz bu sistemi oturttuktan sonra ortaklarınızı saf dışı etme olasılığınız % 95 sektörü bilen sizsiniz.

Detaylı görüşmek için pm ile skype ve mail adresinizi yollayın.

• Üyelik 24.03.2014
  • Yaş/Cinsiyet 39 / E
  • Meslek Reklamcı
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad Ö** T**
  • Mesajlar 132
  • Beğeniler 7 / 36
  • Ticaret 0, (%0)

webnetmaster adlı üyeden alıntı

Hocam Merhaba

1- Bunun için bir arkadaşın web sitesi tasarlayabilecek bilgisi,
2- Diğer bir arkadaşın sosyal paylaşım sitelerinde site tanıtımı ürün ve fikir geliştirme bilgisi,

Bu konularda ortaklık yapabilirim, parasal herhangi bir destek sağlayamam.

Siz bu sistemi oturttuktan sonra ortaklarınızı saf dışı etme olasılığınız % 95 sektörü bilen sizsiniz.

Detaylı görüşmek için pm ile skype ve mail adresinizi yollayın.

Ortakları saf dışı etme olasılığım yok diyemem.Burayada Ben mükemmelimde demiyorum.İnsanlar çiğ süt emmiştir.Bunun için zaten maliyet olmayacak denecek kadar az olacaktır.1 domain bir hosting 50 tl lik bir voip cihazı ücretini 4-5 kişi ödeyemeyeceksek zaten yapmayalım :)

2 büyük sorun var Birincisi güven ikincisi şehir farklılıkları bunları aşmalı.

atılmıştır.

daimon daimon Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 18.04.2014
  • Yaş/Cinsiyet 42 / E
  • Meslek Yazılım Mühendisliği
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad R** Ş**
  • Mesajlar 38
  • Beğeniler 0 / 4
  • Ticaret 5, (%60)
her türlü yazılım konusunda yardımcı olabilir hocam fakat, işi bizim de anlamamız gerekiyor takdir edersinizki. şehir farklılıklarının işleri geride bıraktığına inanıyorum. herşeyden önce çalışma ortamı kesinlikle çok önemli. fakat bana detaylı bilgileri iletirseniz projeyi değerlendirmek istiyorum. yapacağımız işi tam olarak anlamak istiyorum.

wmaraci
wmaraci

• Üyelik 12.03.2012
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 40
  • Beğeniler 6 / 6
  • Ticaret 2, (%100)

Habercibirlik adlı üyeden alıntı

Ortakları saf dışı etme olasılığım yok diyemem.Burayada Ben mükemmelimde demiyorum.İnsanlar çiğ süt emmiştir.Bunun için zaten maliyet olmayacak denecek kadar az olacaktır.1 domain bir hosting 50 tl lik bir voip cihazı ücretini 4-5 kişi ödeyemeyeceksek zaten yapmayalım :)

2 büyük sorun var Birincisi güven ikincisi şehir farklılıkları bunları aşmalı.

atılmıştır.

Güven sizin ile alakalı hocam direk kafadan bu şekilde açık sözlü olmanız başlamadan bitmesi ve boşa zaman harcamama açısından oldukça faydalı oldu.

Bkz1, saf dışı etme olasılığım yok diyemem.
Bkz2, insanlar çiğ süt emmiştir.

Şehir farklılığını aşmak için Konunuza extra belirtin ;

Örnek :
Ortağım olacaklar Ankara ilinin Kızılay semtinden olması gerekiyor gibi vb.

Yukarıda belirttiğiniz gibi maliyeti o kadar ise bence ortak aramayın tek başınıza yapın
50 -100 tl masraf için neden çok para kazanacak olan bir işe 4-5 ortak arıyorsunuzki ?

Tek başıma yapamam yürütemem ondan ortak arıyorum diyecekseniz eğer ;
Kankilerinizden akrabalarınızdan iş arkadaşlarınızdan bu şekilde bir ortaklığı çok rahat kurarsınız !
Forumlarda hiç tanımadığınız insanlarla neden böyle bir ortaklık işine giriyorsunuz ki?

Konu ve ortaklık ilgimi çekmişti, Lakin sizin bu zihniyette olmanızdan dolayı sizinle bu iş yapılmaz yürümez yürütülemez, bkz1 ve bkz2 ..!

Size kolay gelsin

• Üyelik 24.03.2014
  • Yaş/Cinsiyet 39 / E
  • Meslek Reklamcı
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad Ö** T**
  • Mesajlar 132
  • Beğeniler 7 / 36
  • Ticaret 0, (%0)

Güven sizin ile alakalı hocam direk kafadan bu şekilde açık sözlü olmanız başlamadan bitmesi ve boşa zaman harcamama açısından oldukça faydalı oldu.

Bkz1, saf dışı etme olasılığım yok diyemem.
Bkz2, insanlar çiğ süt emmiştir.

Şehir farklılığını aşmak için Konunuza extra belirtin ;

Örnek :
Ortağım olacaklar Ankara ilinin Kızılay semtinden olması gerekiyor gibi vb.

Yukarıda belirttiğiniz gibi maliyeti o kadar ise bence ortak aramayın tek başınıza yapın
50 -100 tl masraf için neden çok para kazanacak olan bir işe 4-5 ortak arıyorsunuzki ?

Tek başıma yapamam yürütemem ondan ortak arıyorum diyecekseniz eğer ;
Kankilerinizden akrabalarınızdan iş arkadaşlarınızdan bu şekilde bir ortaklığı çok rahat kurarsınız !
Forumlarda hiç tanımadığınız insanlarla neden böyle bir ortaklık işine giriyorsunuz ki?

Konu ve ortaklık ilgimi çekmişti, Lakin sizin bu zihniyette olmanızdan dolayı sizinle bu iş yapılmaz yürümez yürütülemez, bkz1 ve bkz2 ..!

Size kolay gelsin

Herşey insanların yanlış anlamaya meilli olmasından dolayı kaynaklanıyor.Ben size ortaklarımı saf dışı bırakmam diyemem derken.Ben bunu yapacak karakterde bir insan değilim yazdığımda ne kadar gerçekçi olur düşüncesiyle yazdım.Buna siz karar vericeksiniz.Bu güven sizin içinde geçerli diğer arkadaşlar içinde geçerli.

Sizin domaini hostingi üstünüze kaydettikden sonra ,sonrasında telefon numaralarını değiştirip potansiyel müşterilere kendinizin hizmet etmiceğinin garantisi varmı.

Ardından seo yu yapan arkadaşın işi öğrenip sadece kendisi bu işden para kazansın düşüncesiyle siteye anti seo yapmayacagının garantisi varmı.

Anlatmak istediğim karşılıklı güven zamanla olcak tanıcagız elbet birbirimizi.

ukarıda belirttiğiniz gibi maliyeti o kadar ise bence ortak aramayın tek başınıza yapın
50 -100 tl masraf için neden çok para kazanacak olan bir işe 4-5 ortak arıyorsunuzki ? Dermişssiniz.

web tasarım bilmem (1500 tl) Sitenin Seo maliyeti.Keza o kadar en az.Çağrı merkezi için personel ücreti.Firmaları bulmak,ürünleri korrdine etmek,teknik servise bakmak.Bunlar tek kişi için büyük külfet ve masraftır.

Çalışmak istemesseniz sizin taktiriniz.saygılar.

Ek Olarak:

daimon adlı üyeden alıntı

her türlü yazılım konusunda yardımcı olabilir hocam fakat, işi bizim de anlamamız gerekiyor takdir edersinizki. şehir farklılıklarının işleri geride bıraktığına inanıyorum. herşeyden önce çalışma ortamı kesinlikle çok önemli. fakat bana detaylı bilgileri iletirseniz projeyi değerlendirmek istiyorum. yapacağımız işi tam olarak anlamak istiyorum.

yukarıda ki örnekde bahsettim.

İşimiz aracılık hizmeti.Örnek olarak googleden biri oto kiralama yapmak istedi.sitene girdi araçları gördü seçti rezervasyon yaptı.bizde müşteriye kesin rezervasyon yapıp anlaşmalı olduğumuz rent a car firmasına müşterinin bilgilerini verdik araç teslim edildi ödeme yapıldı.komisyonumuz hesabımıza atıldı.

• Üyelik 12.03.2012
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 40
  • Beğeniler 6 / 6
  • Ticaret 2, (%100)
Siz daha en başından karşınızdaki kişiler için bu şekilde pinpirikli bir fikri taşıyor iseniz zaten bu ortaklı uzun sürmez, süre içerisinde siz ne yapar eder ortaklarınızı saf dışı bırakırsınız. (Bu düşünceleriniz ile)

Domaini + hostu siz alın kendi cebinizden, sizin adınıza olsun.
Tasarımıda ücret karşılığı yaptırın birine + dosyalarıda zip olarak teslim alın sizde dursun site dosyaları her daim.
Seo işlerinide kurumsal bir firma ile anlaşıp fatura karşılığı yaptırın.
50 tl lik birde cihaz alın size ait olsun.

sosyal medya twitter ve facebook
bu ikisinede beğeni ve takipçi çektirin bunlarıda siz yönetin işletin.

Tüm bunların maliyeti size 300 tl yi geçmez.

Belli bir plan çerçevesinde bu işleri planlı programlı olarak sıraya koyun ve uygulayın.

Hiç bir ortağa gerek kalmadan kendi işinizin patronu olun. Ne diye 4-5 ortak arıyorsunuz bunu halen anlamadım.

Nerden nasıl başlayacağınız konusunda yol haritası çizmekte zorlanıyor iseniz size ;

Ücretsiz bu konuda hizmet vereyim sorun danışın fikir alın yol haritası çizin.

Saygılarımla

daimon daimon Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 18.04.2014
  • Yaş/Cinsiyet 42 / E
  • Meslek Yazılım Mühendisliği
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad R** Ş**
  • Mesajlar 38
  • Beğeniler 0 / 4
  • Ticaret 5, (%60)

Habercibirlik adlı üyeden alıntı

yukarıda ki örnekde bahsettim.

İşimiz aracılık hizmeti.Örnek olarak googleden biri oto kiralama yapmak istedi.sitene girdi araçları gördü seçti rezervasyon yaptı.bizde müşteriye kesin rezervasyon yapıp anlaşmalı olduğumuz rent a car firmasına müşterinin bilgilerini verdik araç teslim edildi ödeme yapıldı.komisyonumuz hesabımıza atıldı.

böyle bir olayın yasal boyutu nedir bilmiyorum ama, zaten bu ve benzeri işleri yapan turizm bookinglerden tut, gittigidiyor sahibinden tarzı siteler var. rent a car firmaları zaten birsürü, ve gittikçe artıyor. bir ayda gelen yazılım işlerinden iki tanesi rent a car projeleriydi ve ciddi meblalara anlaştık. fakat bahsettiğiniz voip veya sağlayıcılıkla alakalı alternatif bir fikriniz olursa boş ve bilinmeyen bi sektöre girmiş olursunuz, doğru adımlarla kazanç sağlayabilirsiniz.

• Üyelik 24.03.2014
  • Yaş/Cinsiyet 39 / E
  • Meslek Reklamcı
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad Ö** T**
  • Mesajlar 132
  • Beğeniler 7 / 36
  • Ticaret 0, (%0)

Siz daha en başından karşınızdaki kişiler için bu şekilde pinpirikli bir fikri taşıyor iseniz zaten bu ortaklı uzun sürmez, süre içerisinde siz ne yapar eder ortaklarınızı saf dışı bırakırsınız. (Bu düşünceleriniz ile)

Domaini + hostu siz alın kendi cebinizden, sizin adınıza olsun.
Tasarımıda ücret karşılığı yaptırın birine + dosyalarıda zip olarak teslim alın sizde dursun site dosyaları her daim.
Seo işlerinide kurumsal bir firma ile anlaşıp fatura karşılığı yaptırın.
50 tl lik birde cihaz alın size ait olsun.

sosyal medya twitter ve facebook
bu ikisinede beğeni ve takipçi çektirin bunlarıda siz yönetin işletin.

Tüm bunların maliyeti size 300 tl yi geçmez.

Belli bir plan çerçevesinde bu işleri planlı programlı olarak sıraya koyun ve uygulayın.

Hiç bir ortağa gerek kalmadan kendi işinizin patronu olun. Ne diye 4-5 ortak arıyorsunuz bunu halen anlamadım.

Nerden nasıl başlayacağınız konusunda yol haritası çizmekte zorlanıyor iseniz size ;

Ücretsiz bu konuda hizmet vereyim sorun danışın fikir alın yol haritası çizin.

Saygılarımla

Site tasarımı seo çalışması 300 Tl yi geçmiyorsa siz neden web masterlık yapıyorsunuz açıklarmısınız ?

Bana özgün kaliteli bir siteyi seo çalışmasıyla 300 TLye google de ilk 5 e getiricek arkadaş sizseniz.1000 tl vereyim yapın.

Rekomedya Rekomedya Sms Onayı Gerekli Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 12.02.2012
  • Yaş/Cinsiyet 38 / E
  • Meslek Grafiker
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad C** Ş**
  • Mesajlar 1930
  • Beğeniler 1527 / 1150
  • Ticaret 25, (%100)
Öncelikle olabilirliğine inancım olarak + dışarıdan bakanlarında inanabilmesi açısından şunu bir anlatıyım herkesin kafasında birşeyler oturabilir diye düşünüyorum:

Askerden geldiğim sene 2007 daha bir kaç gün olmuştu ki eski bir hocam arkadaşlarımı falan toplayıp görüşmek istediğini söyledi görüştük , iş fikrinden bahsetti , sokaklara spam yapacaktık direklere duvarlara çöp tenekelerine kaldırımlara bina girişlerine ******* kutularına her yere afiş yapıştıracaktık afişte şu :

Boyacı
2+1 450 TL
3+1 600TL
Tel: xxxxxxxxxxx
Boyacı falan usta ....

üstelik bu adam boyacı değil ve toplayıp çağırdığı bizler de boyacı değildik :) onbinlerce afiş vardı başladık derken işler yağmaya başladı benim askerde biraz kireç yapmışlığım vardı 2 arkadaşım da çırağım oldular başladık işlere girişmeye , derken biz yetmez olduk , derken işlere yetişecek usta bulamaz olduk , derken telefonlara cevap veremez duruma gelindi , en son bir kaç sene önce bir sürü usta çalıştırdığını + usta yanında birde temizlikçi bayan yollayarak iş yapılan evin komşularından iş yağmuruna tutulduğunu duydum. Bütün bunlar olup biterken sermayesi 0 dı ortada dökülen ayakta zor duran kartaldan öte birşey de yoktu. Ama başardı ...

Biz işin ortasında anlaşmazlık yaşayıp bıraktık fakat fikrin sahibi sıfırdan hayatını seviyelerce üste taşıdı ve devam etti. İstanbulda özellikle anadolu yakasında gördüğünüz bölgesel olarak farklı alt metin içeren o ilanların %99 u aynı kişiye ait ve bu kişi bahsettiğim insan.

Daha öncede şöyle bir girişimimiz olmuştu : Sitelerden oluşan bir toplu konut bölgesinde her site için özel kartvizit bastırarak x site elektirikçisi , y site elekltirikçisi gibi her siteye özel kartvizitleri dağıtarak arızaların tek adresi olmuştuk. Boya işinden farkı elektrikçiydik anlıyorduk başkalarına ihtiyacımız yoktu ve başkasını çalıştırmayı düşünebilecek durumda da değildik ampül takılcak 2 lira vercez deseler koşacak durumdaydık bundan da uzun süre ekmek yendi ama potansiyel yetersiz olduğundan boya işine sıçranmış oldu boyada sınır yoktu potansiyel 15 milyon nüfuslu istanbul ;)
-----------------------------

Bahsettiğiniz şeylerin yapılabilir olduğuna inanıyorum fakat çok fazla dallanıp budaklandırmak yerine altından kalkabileceğiniz potansiyeli yüksek olan bir yada bir kaç alana saldırmanız oraları kapatmanızı önerebilirim. Çok fazla ürün/hizmet/alan da yapmaya çalışırsanız yüksek ihtimal başarısız olur ve aslında başarılı olacak bir fikri heba etmiş olursunuz. Sonra bu başarılı olabilecek fikri rafa kaldırıp bu olmuyormuş diye yanılgıya düşersiniz .

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al