Facebook ile karşılaştırmak doğru olmaz ama daha iyi olabilirdi tabi ki, en azından kaç yüz bin sorgu geldiyse o trafiğe o sorguya dayanabilecek hale getirilmeli sunucular.
Yılda bir diyen arkadaslar olmuş. Yılda 20 defadan fazla karşılaşıyorum. Sadece e-devlet değil öss kpss ales ehliyet sınavı milli piyango ve aklınıza gelebilecek bilimum her olayda kilitleniyor. 110.000 bin sorgu ne ya 2 saatte. Hürriyet milliyet 2 saatte kaç sorgu alıyor kim bilir adamların siteye bişey olmuyor, koskoca devlet ya masraf olamasın demişler. Ne masraf olcak.
Sitenin haline bakar mısın benim wordpress sitemin responsive hali bunabin basar.
Devletimin bu web sitesini kim yaptı? Kimlere ihale ettiler? Bazen belediye sitelerinin ihalelerini görüyorum ekapta. Çok uçuk ücretlere alıyolar. Yok efendim gaziantep belediyesi logosuna 800bin tl ödemiş. Herşeye para buluyorşar hizmete gelince yok. Verdiğim vergilerim haram zıkkım olsun ihalelere fesat karıştırıp yandaşa pekşeş çekene. Dünyada top3 de olma potansiyeline sahip bir ülkeyiz ama afrika ülkeleri ile yarışıyoruz.
Oh be sinirimi attım.
Ayrıca bknz bu paraya kaç sunucu daha alınır;
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından I Maen it Creative Şirketi'ne 810 bin liraya yaptırılan LOGO nun ayrıntıları bir bir ortaya çıkarken ortaya konulan gerekçeler ise herkesi şaşkına çevirecek cinsten.
Facebook ile karşılaştırmak doğru olmaz ama daha iyi olabilirdi tabi ki, en azından kaç yüz bin sorgu geldiyse o trafiğe o sorguya dayanabilecek hale getirilmeli sunucular.
Hocam burada storage dan bahsediyor ayrı bir olay. Konu sunucunun gücü, depolama alanı değil. Ama konu dışı olarak oregon tesisleri çok güzel olmuş fb'un.
E-devlet sistemi sürekli olarak bu kadar yoğun olmadığı içindir. Zaten herkes bir ihtiyacı olmayıp sırf meraktan yoğunluk yarattı yoksa zaten bu kadar fazla trafik almıyorken neden yükseltilsin ki?
Yani sürekli yüksek trafik alınsa fazla maliyet, yılda kaç defa kullanılıyor sanki.
Tüm devlet bu sistemle işliyor, diyorsunuz ki masraf olmasın, kazanç yok ıvır zıvır. Devlet bu sistemle işliyor diyorum DEVLET! Bir zahmet biraz daha masraf etsinler.
Hocam burada storage dan bahsediyor ayrı bir olay. Konu sunucunun gücü, depolama alanı değil. Ama konu dışı olarak oregon tesisleri çok güzel olmuş fb'un.
Facebook ile resmi kuruluşları karşılaştırmak nasıl bir mantık anlamıyorum. Facebook senden, benden, ondan çatır çatır para kazanıyor. Bu yüzden hiç bir şekilde sistemi aksatmıyorlar. Çünkü biliyorlar ki en ufak kapanışta '' Yeaahhh bu nasıl sistem!!! '' tarzında tepkiler geleceğini biliyor. Devlet - resmi daireler ise sadece hizmet odaklı çalışıyorlar. Sadece Türkiye ye özgü değil bu işleyiş. O hackerlıkla övünen Rusların devlet siteleri şu anda dünyanın en zayıf siteleri arasında yer alıyor. Mantık biraz.
Hayret edici. Facebook ile bir devlet sitesinin karşılaştırılması ne alaka? Birinde milyarlık, milyonluk kullanıcı platformları ve altyapıları var birin de sistemin rutinde işleyip belirli girişler ile işlem yapılması için tasarlanan bir alt yapısı var. Bir anda yüklenmesinde bunları olması da muhtemel.
Bu arada bu 5-6 bin kişi değil. Eğer dikkatli okursanız :
"Alt-üst soy raporu kullanıma açıldığı dakikadan gece saat 02.00'ye kadar yaklaşık 200 bin belge üretildi. Vatandaşların ilgi gösterdiği hizmette asıl yoğunluk ise gece 02.00-04.00 arasında yaşandı. Bu saatler arasında yaklaşık 110 bin belge alındı." Milliyet
"e-Devlet’e dün eklenen ve ardından teknik çalışma nedeniyle askıya alınan soyağacı sorgulama sebebi büyük ilgi çekti ve e-Devlet Google’da 5 milyondan fazla kez aratıldı." Sözcü
Tüm bunları 5-6 bin kişinin yapması olası değil. Altyapısı belirli bir miktara göre ayarlanıp sorunların çıkması gayet olası.