lostyazilim

Wordpress sitem yavaş diyenler için rehber

60 Mesajlar 14.387 Okunma
lstbozum
wmaraci reklam

yilmaz70 yilmaz70 Güzel olacak Kullanıcı
  • Üyelik 03.02.2017
  • Yaş/Cinsiyet 53 / E
  • Meslek Web Tasarım
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad D** K**
  • Mesajlar 4766
  • Beğeniler 3157 / 3156
  • Ticaret 12, (%100)
vaveyla Plesk Panel kullanıyorsunuzdur diye düşünerek;

Apache ve Nginx Ayarları bölümünde

nginx önbelleğe almayı etkinleştir işaretli ise kaldırmalısınız. Bu kısımda Nginx ile kontrol edildiği için htaccess kuralları yok sayılır. Bu yüzden Gtmetrix gibi analiz sitelerinde puan yükselmez.

Ayrıca mutlaka Gzip etkin olmalıdır. Bunun için ise;

Ek nginx direktifleri alanına kod eklemeliyiz.

gzip on;
gzip_disable "MSIE [1-6]\\.(?!.*SV1)";
gzip_proxied any;
gzip_comp_level 5;
gzip_types text/plain text/css application/javascript application/x-javascript text/xml application/xml application/rss+xml text/javascript image/x-icon image/bmp image/svg+xml;
gzip_vary on;

location ~* .(js|jpg|jpeg|gif|png|css|tgz|gz|rar|bz2|doc|pdf|ppt|tar|wav|bmp|rtf|swf|ico|flv|txt|woff|woff2|svg)$ {
etag on;
if_modified_since exact;
add_header Pragma "public";
add_header Cache-Control "max-age=31536000, public";
}

Bu şekilde uyguladığımız zaman cache eklentileri nedeni ile puanlarda gözle görülür bir düzelme olacaktır.

wmaraci
reklam

• Üyelik 03.02.2017
  • Yaş/Cinsiyet 53 / E
  • Meslek Web Tasarım
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad D** K**
  • Mesajlar 4766
  • Beğeniler 3157 / 3156
  • Ticaret 12, (%100)

enerjiveguc adlı üyeden alıntı

Eline koluna yüreğine sağlık üstad... çok yerinde bir bilgiseli... umuyorum burada belirtilen işlemler yapıldıktan sonra sorun yaşayan arkadaşlar konu açarlar diyeceğim ama na'mümkün :)

Hiç olmazsa bir iki kişi faydalansa o da insanın yüzünü güldürmeye yetecek...

:Zafer el işareti: :Zafer el işareti:

:)

Açıkçası sürekli site yavaşlıkları hakkında konular açıldığı için burada bir konu altında toplanarak herkese yardımcı olmayı hedefledim.

Hem bu sayede konu biraz daha detaylı hale gelir diye ümit ediyorum.

Yeni başlayan arkadaşlar bu konuda gerekli fikirleri elde edeceği için zamanla daha kapsamlı bir rehber haline gelecektir bence.

O kadar ümitsiz olma dostum :)
enerjiveguc

kişi bu mesajı beğendi.

Mrtcn Mrtcn PrismaCSI Kullanıcı
  • Üyelik 06.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Cyber Sec & Project Manager
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** G**
  • Mesajlar 3356
  • Beğeniler 481 / 1987
  • Ticaret 10, (%100)
yilmaz70 abi ya benim site forumda yavaş diyenlerden daha iç karartıcı şekilde ama hızlandırayım diye bi derdim olmadı bi ara vardı hatırlarsan, geçti o heves de 😀

Kervanı yolda düzüyoz. Böylesi iyi gibi de değil gibide bilemedim.
sterk yilmaz70

kişi bu mesajı beğendi.

• Üyelik 03.02.2017
  • Yaş/Cinsiyet 53 / E
  • Meslek Web Tasarım
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad D** K**
  • Mesajlar 4766
  • Beğeniler 3157 / 3156
  • Ticaret 12, (%100)
Mrtcn Senin sunucuda panel yok, Plesk kur rahat edersin diyeceğim ama yanaşmazsın :)

Bence biraz itina göster siteye. Bazı konularda denk geliyorum sitene Google amcada :) Biraz daha itina gösterirsen daha iyi yerlere gelirsin diye düşünüyorum.

Karar senin :)
sterk

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci

sofu44 sofu44 Mumince.com Kullanıcı
  • Üyelik 13.06.2017
  • Yaş/Cinsiyet 35 / E
  • Meslek webmaster
  • Konum Malatya
  • Ad Soyad T** Ö**
  • Mesajlar 1149
  • Beğeniler 5 / 377
  • Ticaret 0, (%0)
peki yilmaz70 hocam sitelerimizin yavaş olmamasını isteyen google olmasına rağmen kendi reklam sisteminin sitelerimizi yavaşlatmasına ne diyeceksiniz. Google pagespeedde bana verdiği hataların geneli google servisleri ile alakalı. Reklamların site yüklendikten sonra yüklenmesi açık çok fazla etki etmiyor ama yinede uyarısını da veriyor.
yilmaz70

kişi bu mesajı beğendi.

Hayatı Mümince Yaşamak İsteyenlerin Mekanı
https://mumince.com

• Üyelik 03.02.2017
  • Yaş/Cinsiyet 53 / E
  • Meslek Web Tasarım
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad D** K**
  • Mesajlar 4766
  • Beğeniler 3157 / 3156
  • Ticaret 12, (%100)
sofu44 Dikkat ederseniz Google adsense tıklama başına çok az verir. Ben Google amcanın esasında yüksek hitli sitelerde kazanmaya odaklı olduklarını düşünüyorum.

Mesela haber sitelerinde bir çok kriter geçersizdir. Bunun esas nedeni ''faydalı kaynak'' olarak algılanmasıdır belirli bir kitle ve ziyaretçi sayısı bakımından. Ve hemen her haber sitesi yavaş açılır ama ziyaretçi bekler site açılırken. Pek aldırmazlar yani. Google da bunu bu şekilde algıladığı için görmezden gelir.

Bizler de ''faydalı kaynak'' kapsamına gelene kadar sitelerimizin site hızı iyi olsun diye çalışmamızın esas nedeni aslında kullanıcı odaklıdır.

Hatta ben yeni sitelerde hemen reklam yayınlanmasını hiç faydalı bulmuyorum. Site bir yerlere gelene kadar hiç reklam yayınlamamak bence çok daha iyi olur. Hem bu sayede bir kitle kazanılır ve artık reklam kazancının iyi olacağı kanaatine vardığımızda reklamların aktif edilmesi bana daha mantıklı geliyor.

Analizde uyarı kısmına gelecek olursak; zamanla analizlerin daha kapsamlı hale geleceğini düşünüyorum. Mesela Lighthouse sürekli güncellenmeye başladı ve Papespeed Insights kümülatif değer ekledi vs.

Siz sitem etmekte haklısınız, sonuna kadar hak veriyorum. Belki biraz uzun sürecektir ancak bu şekilde kalmayacağını düşünüyorum. Özellikle mobil indexe önem vermeye başlayan Google bunun formülünü de bulacaktır bence.

Ve ilk adımı da Site Kit ile attı bence. https://sitekit.withgoogle.com/

sofu44 sofu44 Mumince.com Kullanıcı
  • Üyelik 13.06.2017
  • Yaş/Cinsiyet 35 / E
  • Meslek webmaster
  • Konum Malatya
  • Ad Soyad T** Ö**
  • Mesajlar 1149
  • Beğeniler 5 / 377
  • Ticaret 0, (%0)
EVet@yilmaz70 hocam dediğiniz gibi site kit wordpress için güzel bir eklenti. Bende 10-15 gün önceye kadar kullanıyordum. Ancak eklentide açık oludğunu duyunca geri kaldırmak durumunda kaldım. Dediğiniz gibi yavaş olan sitelere ve yeni sitelere adsense kurmamak en ideal seçim olacaktır.
Ben açıkcası sitemin hızlı olduğunu düşünüyorum. Puanlarımda gayet iyi. Verdiği hatalar da genelde google sebepli hatalar. Varsın onlarda olsunlar.
yilmaz70

kişi bu mesajı beğendi.

Hayatı Mümince Yaşamak İsteyenlerin Mekanı
https://mumince.com

ciplakyazar ciplakyazar .com Kullanıcı
  • Üyelik 27.06.2017
  • Yaş/Cinsiyet 35 / E
  • Meslek Satın Alma
  • Konum Adana
  • Ad Soyad A** G**
  • Mesajlar 729
  • Beğeniler 318 / 317
  • Ticaret 0, (%0)
Birkaçını ben de uyguladım. Çok teşekkür ederim.

Bunun dışında gavatar iptal edilerek, default avatar seçilebilir.

Ayrıca Google font iptal edilerek, ftp alanına yüklenip oradan çağırılabilir.

Faydası oluyor.
yilmaz70

kişi bu mesajı beğendi.

Ciplakyazar.com | Kişisel Blog ve Öyküler

• Üyelik 03.02.2017
  • Yaş/Cinsiyet 53 / E
  • Meslek Web Tasarım
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad D** K**
  • Mesajlar 4766
  • Beğeniler 3157 / 3156
  • Ticaret 12, (%100)
Genelde site analizlerini Gtmetrix veya Pagespeed ile yapıyoruz. Ancak bu analizler ile sitelerin gerçek açılış hızlarını göremeyiz, sadece puanlar bize fikir verir.

Bu yüzden daima webpagetest.org ile İstanbul lokasyon seçilerek hız analizi yapmalıyız.

Bize sitenin gerçek yüklenme süresini şu an en iyi veren araç webpagetest sitesidir.

webpagetest analiz sitesinin en önemli verisi ise First Byte Time süresidir.

Sitede mevcut olan tüm dosyaların yüklenme sürelerini detaylı olarak bize verir. Detaylara girdiğimizde; yüklenme sürelerine göre hangi alanda çalışma yapmamız gerektiği hakkında çok güzel ipucu verir aslında.

Bir de bu sitenin güzel bir özelliği de resim analiz bölümüdür. Bunu neden söylüyorum; yanlış ebatlandırılmış olan resimleri de verir ve doğru ebatları belirterek düzenlemenizi tavsiye eder. Hatta optimize edilmiş hali ile sizin resmi yüklemenizi de sağlar. https://webspeedtest.cloudinary.com/ Cloudinary ile ortak yapılmış bir analizdir ve gerçekten faydasını görürsünüz.

Resim analizini özellikle mobil versiyon açısından önemli buluyorum. Mesela logo açılışta ilk önemli etkendir. 150 x 50 bir logo olması gerekirken 400 x 200 gibi ebatlandırılmış ise hem site daha geç açılacak hem de mobil versiyonda hata görünmesine neden olacaktır.

Kümülatif Düzen Kayması

Cumulative Layout Shift, görüntü alanı içindeki görünür öğelerin hareketini ölçer.

Bu Google tarafından yeni çıkan bir özelliktir; search console verilerinde karşınıza çıkacaktır.

Largest Contentful Paint

Largest Contentful Paint, en büyük metnin veya resmin ekranda belirdiği zamanı işaret eder.

Bu da Google tarafından önemsenmeye başladı ve webpagetest sitesinde yer aldı.

Önümüzdeki dönemlerde bunlarla çok sık karşılaşacağız o yüzden eklemek istedim.
Lejyoner goodestmedya

kişi bu mesajı beğendi.

vaveyla vaveyla WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 09.12.2018
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Konya
  • Ad Soyad R** C**
  • Mesajlar 338
  • Beğeniler 107 / 71
  • Ticaret 3, (%100)
gzip on;
gzip_disable "MSIE [1-6]\\.(?!.*SV1)";
gzip_proxied any;
gzip_comp_level 5;
gzip_types text/plain text/css application/javascript application/x-javascript text/xml application/xml application/rss+xml text/javascript image/x-icon image/bmp image/svg+xml;
gzip_vary on;

location ~* .(js|jpg|jpeg|gif|png|css|tgz|gz|rar|bz2|doc|pdf|ppt|tar|wav|bmp|rtf|swf|ico|flv|txt|woff|woff2|svg)$ {
etag on;
if_modified_since exact;
add_header Pragma "public";
add_header Cache-Control "max-age=31536000, public";
}

Bu şekilde uyguladığımız zaman cache eklentileri nedeni ile puanlarda gözle görülür bir düzelme olacaktır.

Arkadaşlar bu alıntıdaki yaptıklarımı şöyle yazmak istedim.
Öncelikle supercache kurdum ama onun js, css sıkıştırma vs özellikler yokmuş. Vazgeçip w3 total denedim ayarlarını internetten bulup yaptım. Daha sonra bir çakışma oluşmuş sağolsun bunu @yilmaz70 hocam söyledi. Daha sonra eski cachelerin kalıntılarını aradım (cache klasörü, htacces içinde) kalıntı yokmuş.

Vazgeçmiştim yine sonra tekrar yükleyip birşey aklıma geldi. Htacces de eski gzip sıkıştırma kodu varmış. Dolayısıyla alıntıdaki kodu ekleyince pleskte kod 2 oldu. Onu silince çakışma kalktı. Şimdi güzel

Not: Sunucu: Nginx Plesk Vds

TEŞEKKÜRLER yılmaz hocam
yilmaz70

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al