-
-
Yaş/Cinsiyet
33 / E
-
Meslek
Freelance Wm
-
-
Ad Soyad
A** T**
-
-
-
Ticaret
0, (%0)
Sözleşme örneği olan var mı aranızda ne gibi maddeler olacak çok duydum sözleşme yapın felan diyeni ama hiç örneğine rast gelemedim.
-
-
Yaş/Cinsiyet
27 / E
-
Meslek
Öğrenci
-
-
Ad Soyad
H** Y**
-
-
-
Ticaret
22, (%100)
Bu konunun aslında toplumumuzda olan ''fırsatçılık'' ve ''iş ahlakı sorunları'' ile doğrudan etkisi var. Bizde ceza yoksa işte yok, kalite yine yok. Adam eğitimine başladığından beri ''ceza'' sistemi ile büyümüş. Yaptığı işlerin temelinde hep cezalar olmuş. Freelancer çalışmanın rahatlığına gelemiyor.
İlk olarak iş almaya doymuyor. İş almak freelancer çalışan biri için oldukça keyiflidir. İş alırsın, para alırsın bir türlü doymazsın. İşi alırken iş hakkında soru sormaz parasını bile sormaz hatta direk nakit alacaksa işi alsın yeter. Elbette bu kadar iş alınca hepsi birbirine giriyor ve verimsizlikten dolayı patlıyor.
Bununla beraber yaptığı işte gelişmeye çalışmıyor. Bazen birine iş veriyorsun sonra yapıyor getiriyor, insan şok oluyor. Diyorsun bu ne? Adam aklı başında bir insanın asla savunmayacağı bir işi sana savunabiliyor. Mermer kafalı çünkü. Yaptığı işin kullanıldığı anı asla düşünmez yaparken. Kumla bina dikmek gibi bu.
Bu tarz nedenler çoğaltılabilir sadece temelde yatan onlarca sebep bulunuyor. Bütün bunlarla beraber şunu söylemek istiyorum Türkiye'de freelancer çalışan kişilere iş verenlerin ahlaksızlığı, bilgisizliği ve fırsatçılığı ise kaliteli iş yapan adama bile çöp iş yaptırır. Bu çok net ve benim için tartışılmaz.
2 kişi bu mesajı beğendi.
cthax
@emileyt.vanlife
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
42 / E
-
Meslek
Freelancer
-
-
Ad Soyad
C** K**
-
-
-
Ticaret
130, (%100)
Konu benim çok muzdarip olduğum bir konu olduğu için uzun yazacağım.
Öncelikle belirteyim wmaracı,***,Bionluk,Fiverr ve Freelancer.com üzerinde k iş hacmim Toplam 150 K Yı geçmiştir. Gelelim tecrübelerime
Maalesef iş hacmine göre bakınıyorum
iş hacmi küçükten büyüğe olacak şekilde
Wmaracı
Bionluk
Fiverr
Freelancer şeklinde ilerliyor.
Wmaracında sürekl işini yapmayanlar çıkıyor
***'da daha az
Bionlukta Çok az
Fiverrda ayda yılda bir denk gelir işini yapamayan
Freelancer ise zaten Şampiyonlar ligi (doğru freelancer seçiminde başarılı iseniz tabi)
Şimdi iş hacmine göre bende sözleşme isterim sözleşmenin içeriği ise ne olmalı
1 Kesin ve açık bir dil ile (karşı tarafın insiyatif almayacağı bir şekilde) yoruma mal vermeyecek bir şekilde anlatılmalı ve üzerinde mutabık olunmalı
2 Revize isteğini ve adetini (3-5 ya da sınırsız) olmak üzere mutlaka anlaşın yazıya dökün
3 Kesinlikle işin bir bitiş tarihini belirtin burada Freelancer size ben 3 haftada bitiririm derse siz Freealancera 2 hafta da siz verin ve karşılıklı 5 haftada mutabık olun (3 haftada bitireceğim diyen 5 haftada hayli hayli bitirmeli)
4 İş teslim tarihi aşıldığında sözleşmenizde ki rakam üzerinden aşılan her gün için "x" tutar düşülecektir Örneğin iş 10K ise ve 5 hafta ise; 5 haftanın üzerinden geçecek olan her güne -100 TL sayın ve bunda mutabık olun (Freelancer hala sizin verdiğiniz ek 2 haftaya rağmen zaten süreyi aşacaksa bu maddeye yanaşmaz) ama kendine güvenen Freelancer "zaten ben 3 dedim adam da 2 hafta ekledi ben bunu 5 haftada kesin bitiririm ne olacak" der ve bu maddeye karşı çıkmaz.
5 Sözleşmeyi Freealncer başka şehirde de olsa yüyüze ıslak imza ile karşılıklı imzalayın.
Unutmayın ki Freelancer serbest çalışan demek olduğu gibi,aslında zamanını satan kişi demektir ve yapacağı işte sizinle sözleşmeyi yüzyüze imzalama süresinde ve masrafından kaçınmaz
Bunlar aklıma ilk gelenler ama maalsef bu kaliteden çok çok uzaktayız.
ama Fivver ve Freelancer'da adam ne diyorsan onu yapıyor ve anlaştığınız sürede.
1 kişi bu mesajı beğendi.
-
-
Yaş/Cinsiyet
27 / E
-
Meslek
Öğrenci
-
-
Ad Soyad
H** E**
-
-
-
Ticaret
10, (%100)
Bu konuda bu forumda 1 defa dolandırıldığımı da göz önüne alırsak bu durumda en iyi çözüm ülkemizde bana kalırsa Bionluk. Havuz sistemi ile çalışıyor ve iş sonrası komisyonunu alıyor. Böylece hem işi alan hem işi veren hemde sistem yani bionluk kazanıyor.
Bende uzun süredir forumda iş alıyor veya iş veriyordum fakat dediğiniz sorunlar çok fazla yaşanıyor bazen işi yapıyorsun müşteri yamuk yapıyor bazende tam tersi oluyor.
Kısa süre olmasına rağmen şuan için bionluktan memnunum çok yakında forumda açtığım konularda da bionluk üzerinden sadece ticaret yaparak herkesin işinin rahat olmasını sağlamak istiyorum.
Ayrıca reklam olmasın diye bionluk linkimi koymuyorum ama işiniz olursa özelden mesaj atın linkimi atarım :)
-
-
Yaş/Cinsiyet
27 / E
-
Meslek
Öğrenci
-
-
Ad Soyad
H** Y**
-
-
-
Ticaret
22, (%100)
Bionluk ve o tarz sitelerin aldığı komisyon oranların iş kalitesini ciddi anlamda etkilediğini düşünüyorum ben. Türkiye'de dijital anlamda katıldığım etkinliklerde iş veren ve iş alanlardan ise yine bu konuda oldukça şikayetçi olduğuna şahit oldum. Komisyon oranları hiç mantıklı seviyelerde değil.
1 kişi bu mesajı beğendi.
-
-
Yaş/Cinsiyet
42 / E
-
Meslek
satınalma/proje danışmanlık
-
-
Ad Soyad
E** Ç**
-
-
-
Ticaret
12, (%100)
sözleşme falan boş işler adamın cebinde parası yok neyini alacaksın hapise mi attıracaksın ?
adam olan aldığı işi tamamlar ve bitirir.
ama adam akıllı komplike bilgisi deneyimi olan yazılımcı çok az var onlarında bir çoğu boş hayaller peşind uğraşıyorlar.
yapma etme zamanını kaybetme diyorum sen karışma diyorlar desinler bakalım
wpuzman
WordPress Developer
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
33 / E
-
Meslek
Yazılım
-
-
Ad Soyad
B** M**
-
-
-
Ticaret
33, (%100)
Bu dediiğiniz genelde gerçekte 1000₺ lik işi 100₺ ye yapanlara verdiğinizde oluyor. Hata freelance çalışanlarda değil iş verenlerde. Bence çok iyi oluyor. Beter olsunlar. İşleri elinde patlasın.
2 kişi bu mesajı beğendi.