Elektronik Sigaraya henüz başlamamış ve araştırma aşamasında olan kişilere tecrübelerim;
Elektronik sigara zararlı değildir, ciğerde falan da su toplamaz. Bu hurafeler tamamiyle ülkemizde ki sigara baronları ve tapdk 'nın doktor ve sağlıkçılara dayatmasıyla yaygınlaşmıştır. Neden? Ülkemizde günde 14 milyon paket sigara satılmaktadır. Bu adedi toplam fiyata hesaplayıp, olası vergiyi hesapladığınızda kendi sorunuzun cevabını alacaksınız.
Ben elektronik sigaraya başlamadan önce araştırmalar yaparken, 90 liraya alabileceğimi sonradan öğrendiğim bir cihazı, elektronik sigara satışı yapan herhangi bir siteden 300 liraya aldım. Bu faktörü unutmayın... Sonrasında araştırıp öğrendikçe, bunu hobi haline getirdim. Bu denli tecrübeli olmamı sağlayan tek site,
http://www.esigaram.us/ forumudur. Israrla ve üstüne basa basa söylüyorum, elektronik sigara da alacaksanız, likitte alacaksanız, SADECE ama SADECE bu siteyi kullanın. Burada da aynı WM Aracında olduğu gibi ticari faaliyetler dönmekte ve güvenilir satıcılar bulunmaktadır. Aynı cihazlar, internet sitelerinde 300-500 tl bandında ilerlerken, esigaram.us forumunda gerçek fiyatlıdır.
Cahil cühela kesimin, "Bu zararlıymış." , "Bu patlıyormuş." , "Ciğerlerde su topluyormuş.", "Kanser yapıyormuş." gibi cümlelerine asla ve asla kulak asmayın. 2 yılda toplam 3 kez kontrole gittim ve raporlarımı halen elimde tutmaktayım. Vücudumda ki risk faktörü sıfır denecek kadar azdır. Hatta, sonuçlarımı düzenli olarak takip eden doktorum bile benimle birlikte elektronik sigara kullanmaktadır.
Patlama nedenleri;
Harici pilli elektronik sigara modlarında, kullanılması gereken başlıca piller vardır, bu da açık ara SONY üretimi VTC-5 ve VTC-6 modelleridir. Ülkemizde bu pillerin adet fiyatı 40-50 TL olduğu için insanlar almaya çekinmektedir çünkü bazı modlar 2 ve 3 pille çalıştığı için ekstradan masraf etmekten korkarak, tanesini 5-10 liraya bulduğu pilleri alıp, modun teknik olarak zamanla deforme olmasından dolayı cihaz patlamaktadır.
Mekanik mod olarak adlandırdığımız, akım kontrolü olmayan ve sadece ileri seviye elektronik sigara tiryakilerinin kullanması gereken cihazlar, acemilerin eline geçtiği için patlamaktadır. Neden? Mekanik modların üzerinde ki atomizerler genelde, RDA, RBA ve RTA dediğimiz, telini kendimizin sarıp, pamuklayarak yapabildiğimiz başlıklarda, sardığımız telin OHM bazında fazla gelmesi sebebiyle mekanik mod bu güce dayanamamakta ve patlamaktadır.
Bu gibi olaylar, ülkemizde ki elektronik sigara karşıtlarının ellerinde koz olarak bulunmaktadır. Elektronik sigaranın yaygın olduğu bir çok ülkede, doktorlar reçete olarak elektronik sigara tavsiyesinde bulunmaktadır. Bu bir gerçektir.
En son olarak BBC, elektronik sigara hakkında bir belgesel yapmıştır ve Dailymotion sitesinde Türkçe çeviri olarak izlemeniz mümkündür.
Bana gelince;
Elektronik sigara da 2. yılım ve tamamen hobi olarak uğraşıyorum. Kendi likitimi kendim yapıyorum, pamuk ve tellerimi kendim sarıyorum. En azından içerisinde ne olduğunu bildiğim bir üretim yaptığım için sağlığımı riske eden bütün faktörleri ortadan kaldırmış bulunmaktayım. Acemi, orta ve ileri seviye olmak üzere yaklaşık 20 adet mod ve 35 adet atomizer sahibiyim. Hep merakımdan aldığım ve sonrasında kullanmayı bırakamadığım cihazlarım mevcut. Dediğim gibi, sadece hobi amacı taşıyor artık bende. KESİNLİKLE satıcı değilim, sadece kullanıcıyım.
Aklınızda kalmaması adına son bir şey paylaşmak istiyorum. Elektronik sigaranın içerisine konulan likit, propilen glikol ve bitkisel gliserinden yapılmaktadır. Belli bir CAS numarası üzerinden üretildiği için, sağlığı tehlikeye sokan hiç bir faktörü yoktur. Araştırmanız adına bunu söylüyorum.
Eğer kulaktan dolma ve baştan savma bilgiler istemiyorsanız;
http://www.esigaram.us/
Forumuna kesinlikle kayıt olmalısınız.
Bu bağlamda, kafanıza takılan her soruyu bana yöneltebilirsiniz, elimden gelenin fazlası ile sizlere yardımcı olmaya ve doğru bilgileri aktarmaya gayret göstereceğim.