lostyazilim
tr.link

Mediawiki kullanımını bilen var mı?

18 Mesajlar 2.145 Okunma
acebozum
tr.link

Morfran Morfran Hi again. Kullanıcı
  • Üyelik 06.03.2012
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Tasarım, Yazılım
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad V** Ç**
  • Mesajlar 763
  • Beğeniler 106 / 172
  • Ticaret 16, (%100)

bilgive adlı üyeden alıntı

Düğüm oluştu hatasını, ya bir şablonu hatalı yerleştirmenizden ya da eksik şablon nedeniyle verir. Muhtemelen eksik şablondur.

Hocam yardımlarınız için teşekkürler.

En basite indirgeyerek çözdüm sanırım.

Doğru mudur bilmem ama şablon için şunu kullandım
{| style="width:25%; float:right;"
| | '''{{{başlık|}}}'''
|}

{{bilgi
| başlık =
}}

Yazı içeriği için de bunu

{{bilgi
| başlık=Başlık
}}

sorun vermedi ne kadar doğru bilmiyorum sadece bunu danışıp teşekkür edip uzaklaşayım. Zira sizi yordum.

wmaraci
reklam

sorueki sorueki WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 18.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 47 / E
  • Meslek Memur
  • Konum Mardin
  • Ad Soyad S** i**
  • Mesajlar 1977
  • Beğeniler 639 / 720
  • Ticaret 3, (%100)
Sonuç olarak bu şablon değil, tablo kullanımı oldu. Dilerseniz, özelden site adresini verir ve üye olduktan sonra bana hizmetli yetkisi verirseniz, yapabileceğimi düşünüyorum. Sonra kullanıcı adımı silebilirsiniz.

Durgun sular derin akar.

eppursimuove eppursimuove WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 26.04.2012
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Eskişehir
  • Ad Soyad B** Ü**
  • Mesajlar 166
  • Beğeniler 119 / 26
  • Ticaret 14, (%100)

Sihirli kelimeleri mi arıyorsunuz? Yoksa, içerik eklemek için wiki dil etiketlerini mi?

Sihirli kelimelere;

https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Magic_words/tr
ve
https://tr.wikipedia.org/wiki/Yard%C4%B1m:Sihirli_kelimeler
adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Wiki dili etiketlerine ise;

https://tr.wikipedia.org/wiki/Yard%C4%B1m:Sayfa_nas%C4%B1l_yaz%C4%B1l%C4%B1r_(bi%C3%A7em)

sayfasından veya

https://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Bi%C3%A7em_el_kitab%C4%B1

sayfasından başlayarak, okumaya devam edebilirsiniz.

Mediawiki'yi aktif olarak bir projemde kullanıyorum, çok memnunum. Mediawiki için Türkçe içerik bulmak çok güç, bilen birilerine ilk kez rastladım. Sihirli kelimeler nedir?

• Üyelik 18.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 47 / E
  • Meslek Memur
  • Konum Mardin
  • Ad Soyad S** i**
  • Mesajlar 1977
  • Beğeniler 639 / 720
  • Ticaret 3, (%100)

eppursimuove adlı üyeden alıntı

Mediawiki'yi aktif olarak bir projemde kullanıyorum, çok memnunum. Mediawiki için Türkçe içerik bulmak çok güç, bilen birilerine ilk kez rastladım. Sihirli kelimeler nedir?

Örneğin __NOTOC__, sayfadaki konu başlıkları bölümünün eklenmemesini sağlar. {{FULLPAGENAME}} veya yalnızca bağlantıda FULLPAGENAME, sayfa başlığı dahil olmak üzere alan adını yazar veya bağlantıda oluşturur. __TOC__ eklediğiniz yerde konu başlıkları gözükür. (Elbette bunu şablonlar ile de yapabilirsiniz. Örneğin, yine bu sihirli kelimeyi kullanarak TOC right veya TOC left gibi) vs, vs... İngilizce sayfaları okumanızı tavsiye ederim. Türkçe Vikipedi'deki bile maalesef uzun süredir çevrilecek. El atacaktım ama Vandalizm ile uğraşmaktan vakit kalmıyordu. Sonra beni küstürdüler. Sağ olsunlar.

Yanlış hatırlamıyorsam, sizinle özel mesajdan görüşmüştük. Şuradaki konunuz nedeniyle.
Morfran eppursimuove

kişi bu mesajı beğendi.

Durgun sular derin akar.
wmaraci
wmaraci

• Üyelik 26.04.2012
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Eskişehir
  • Ad Soyad B** Ü**
  • Mesajlar 166
  • Beğeniler 119 / 26
  • Ticaret 14, (%100)

Örneğin __NOTOC__, sayfadaki konu başlıkları bölümünün eklenmemesini sağlar. {{FULLPAGENAME}} veya yalnızca bağlantıda FULLPAGENAME, sayfa başlığı dahil olmak üzere alan adını yazar veya bağlantıda oluşturur. __TOC__ eklediğiniz yerde konu başlıkları gözükür. (Elbette bunu şablonlar ile de yapabilirsiniz. Örneğin, yine bu sihirli kelimeyi kullanarak TOC right veya TOC left gibi) vs, vs... İngilizce sayfaları okumanızı tavsiye ederim. Türkçe Vikipedi'deki bile maalesef uzun süredir çevrilecek. El atacaktım ama Vandalizm ile uğraşmaktan vakit kalmıyordu. Sonra beni küstürdüler. Sağ olsunlar.

Yanlış hatırlamıyorsam, sizinle özel mesajdan görüşmüştük. Şuradaki konunuz nedeniyle.

Bildirim gelmemiş, o yüzden mesajınızı çok sonradan göndüm. Mediawiki konusunda çok büyük kaynak sıkıntısı var. İngilizce kaynaklardan aşina olduğumuz şeyleri yapabiliyoruz. Ama mesela Vikipedi'de kullanılan editörü kurmak için sunucu yönetimi bilgisi gerekiyordu, o zamanlar bu konuya hiç aşina olmadığım için İngilizce kaynaktan da ne kadar araştırsam da bir sonuç alamamıştım.

• Üyelik 18.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 47 / E
  • Meslek Memur
  • Konum Mardin
  • Ad Soyad S** i**
  • Mesajlar 1977
  • Beğeniler 639 / 720
  • Ticaret 3, (%100)

Bildirim gelmemiş, o yüzden mesajınızı çok sonradan göndüm. Mediawiki konusunda çok büyük kaynak sıkıntısı var. İngilizce kaynaklardan aşina olduğumuz şeyleri yapabiliyoruz. Ama mesela Vikipedi'de kullanılan editörü kurmak için sunucu yönetimi bilgisi gerekiyordu, o zamanlar bu konuya hiç aşina olmadığım için İngilizce kaynaktan da ne kadar araştırsam da bir sonuç alamamıştım.

Bu konuyu yanlış biliyorsunuz. Arama sonucu bu bilgileri okuyacak olanları hatalı bilgilendirmemek adına doğruları yazayım. Kurulum esnasında hazır gelen hiçbir eklentiyi işaretleyerek aktif etmesek bile, MediaWiki sabit bir editör ile birlikte gelir. Kaldı ki, MediaWiki için aslında editöre gerek yoktur. Çünkü tamamen wiki dilini kullanabilirsiniz. Mediawiki yani Türkçe Vikipedi'de kullanılan bu script içerisindeki editör yalnızca wiki kısayollarını eklemeye yardımcı olmak için vardır.

Maalesef MediaWiki'nin bir yönetim paneli olmadığı sanılıyor. Fakat bu doğru değil. Buna diğer CMS'lerdeki gibi bir yönetim paneli diyemesek bile, MediaWiki'de kullanıcı gruplarına özel alanlar bulunmaktadır. sitenizin adına ekleyeceğiniz Özel:ÖzelSayfalar sayesinde, hem bunları görebilir hem de MediaWiki sayfalarının yönetimine yardımcı olacak araçlara bağlantılara erişebilirsiniz. Ayrıca MediaWiki'nin 2.000 civarında eklentisi bulunmaktadır. Bunlardan 1.000 - 1.500 kadarını MediaWiki ile kullanabilirsiniz. Bir 100 ya da 200 kadar eklenti ise sunucunuzun kontrolünün sizde olmasını gerektiren ve sunucunuza farklı scriptler kurarak çalıştırabileceğiniz eklentilerdir. Ayrıca bazı eklentiler MediaWiki üzerinde bulunmaz. CMS kullananlar MediaWiki kullanacak ise, diğer CMS'lerde kimseye gözükmeyen kontrol paneli yapısını kafalarından atmaları gerekir.

Editör meselesine gelecek olursa, zaten editör gerekmediğini söylemiştik ancak işleri kolaylaştırmak için hazır gelen bir editörü kurulumda veya daha sonradan localsetting.php dosyasına require_once ile dahil etmemiz gerekir. Bunu dahil ettikten sonra, MediaWiki scriptine kullanıcı girişi yaparak Tercihlerim bölümündeki Sayfa yazma alanı sekmenine giderek Gelişmiş değişiklik araç çubuğunu etkinleştir aktifleştirip, kaydettiğimizde daha görsel bir editör ile katkıda bulunmaya başlayabiliriz.

Ayrıca daha fazla editör seçeneği de MediaWiki'de bulunmaktadır. Bot çalıştırabileceğimiz, aklımıza gelen her projeye uygun bir scripttir MediaWiki. Türkçe dilinde yardım konularının az olmasında ise kendimizi suçlamalıyız. Başkalarını değil.

Ek olarak; Her ne kadar MediaWiki sayfalarındaki yardımları bir süre Türkçe'ye çevirsem de, daha kolay anlaşılması için web sitemde destek konularını yazacağım inşallah. Hazırlık yapıyorum.

Durgun sular derin akar.

• Üyelik 26.04.2012
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Eskişehir
  • Ad Soyad B** Ü**
  • Mesajlar 166
  • Beğeniler 119 / 26
  • Ticaret 14, (%100)

Bu konuyu yanlış biliyorsunuz. Arama sonucu bu bilgileri okuyacak olanları hatalı bilgilendirmemek adına doğruları yazayım. Kurulum esnasında hazır gelen hiçbir eklentiyi işaretleyerek aktif etmesek bile, MediaWiki sabit bir editör ile birlikte gelir. Kaldı ki, MediaWiki için aslında editöre gerek yoktur. Çünkü tamamen wiki dilini kullanabilirsiniz. Mediawiki yani Türkçe Vikipedi'de kullanılan bu script içerisindeki editör yalnızca wiki kısayollarını eklemeye yardımcı olmak için vardır.

Maalesef MediaWiki'nin bir yönetim paneli olmadığı sanılıyor. Fakat bu doğru değil. Buna diğer CMS'lerdeki gibi bir yönetim paneli diyemesek bile, MediaWiki'de kullanıcı gruplarına özel alanlar bulunmaktadır. sitenizin adına ekleyeceğiniz Özel:ÖzelSayfalar sayesinde, hem bunları görebilir hem de MediaWiki sayfalarının yönetimine yardımcı olacak araçlara bağlantılara erişebilirsiniz. Ayrıca MediaWiki'nin 2.000 civarında eklentisi bulunmaktadır. Bunlardan 1.000 - 1.500 kadarını MediaWiki ile kullanabilirsiniz. Bir 100 ya da 200 kadar eklenti ise sunucunuzun kontrolünün sizde olmasını gerektiren ve sunucunuza farklı scriptler kurarak çalıştırabileceğiniz eklentilerdir. Ayrıca bazı eklentiler MediaWiki üzerinde bulunmaz. CMS kullananlar MediaWiki kullanacak ise, diğer CMS'lerde kimseye gözükmeyen kontrol paneli yapısını kafalarından atmaları gerekir.

Editör meselesine gelecek olursa, zaten editör gerekmediğini söylemiştik ancak işleri kolaylaştırmak için hazır gelen bir editörü kurulumda veya daha sonradan localsetting.php dosyasına require_once ile dahil etmemiz gerekir. Bunu dahil ettikten sonra, MediaWiki scriptine kullanıcı girişi yaparak Tercihlerim bölümündeki Sayfa yazma alanı sekmenine giderek Gelişmiş değişiklik araç çubuğunu etkinleştir aktifleştirip, kaydettiğimizde daha görsel bir editör ile katkıda bulunmaya başlayabiliriz.

Ayrıca daha fazla editör seçeneği de MediaWiki'de bulunmaktadır. Bot çalıştırabileceğimiz, aklımıza gelen her projeye uygun bir scripttir MediaWiki. Türkçe dilinde yardım konularının az olmasında ise kendimizi suçlamalıyız. Başkalarını değil.

Ek olarak; Her ne kadar MediaWiki sayfalarındaki yardımları bir süre Türkçe'ye çevirsem de, daha kolay anlaşılması için web sitemde destek konularını yazacağım inşallah. Hazırlık yapıyorum.

Evet Mediawiki için birçok editör var ve dediğiniz gibi aslında editöre gerek yok da. Ancak ziyaretçilerin içeriğe katkı sağladığı bir viki mantığında düşünüldüğünde editöre elbette gerek var. Fantastik edebiyat konulu vikimde ziyaretçilerin vikiye katkıda bulunması için kılavuz yayınlamak durumunda kaldım. Bu durumda bile buna gerçekten ilgi duyan 2-3 kişi dışında vikiye katılım sağlanamıyor. (Vikipedi'de kullanılan editör sanırım Visual Editor. Parsoid gibi farklı gereksinimlere ihtiyaç duyuyor.)

Zaten Türkçe içerik konusunda başkalarını suçlarken elbette ki kendimi de suçlamış sayılıyorum, burada ben ya da başkaları diye ayrım yapmaya gerek görmüyorum.

Çok faydalı bir çalışma olur, iyi çalışmalar.

Morfran Morfran Hi again. Kullanıcı
  • Üyelik 06.03.2012
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Tasarım, Yazılım
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad V** Ç**
  • Mesajlar 763
  • Beğeniler 106 / 172
  • Ticaret 16, (%100)

Evet Mediawiki için birçok editör var ve dediğiniz gibi aslında editöre gerek yok da. Ancak ziyaretçilerin içeriğe katkı sağladığı bir viki mantığında düşünüldüğünde editöre elbette gerek var. Fantastik edebiyat konulu vikimde ziyaretçilerin vikiye katkıda bulunması için kılavuz yayınlamak durumunda kaldım. Bu durumda bile buna gerçekten ilgi duyan 2-3 kişi dışında vikiye katılım sağlanamıyor. (Vikipedi'de kullanılan editör sanırım Visual Editor. Parsoid gibi farklı gereksinimlere ihtiyaç duyuyor.)

Zaten Türkçe içerik konusunda başkalarını suçlarken elbette ki kendimi de suçlamış sayılıyorum, burada ben ya da başkaları diye ayrım yapmaya gerek görmüyorum.

Çok faydalı bir çalışma olur, iyi çalışmalar.

Şu kadar diyeyim, wiki olayına başladığımda bu konuyu açtım ve şuan da mediawikinin Türkçe'ye çevrilmesi yani (translatewiki.net) projesine yardımcı oluyorum. Aynı zamanda şuan da wikipedia'ya editör aracılığıyla bilgi girdiğimde doğru şablonları kullandığım sürece sırıtmayacağının farkındayım. (Ancak hala küçük düzeltmeler yapıyorum ki birden oldum dememek için.) Ayrıca kendi sitemi de bir noktaya getirmeye başlıyorum ufaktan.

Bu sürede sağolsun @bilgive bana çok yardımcı oldu. Bildiğim her şey onun sayesinde diyebilirim. Kısa zamanda çok yol katettim insanın içinde öğrenmek varsa gerisi pek önemli olmuyor.

Demek istediğim zor değil ancak herkesin yardımcı olması lazım sonuçta işin temelinde gönüllülük yatıyor ve nereden baksan yarısı cahil yarısı yolsuz memleketimde gönüllü içerik giren bir şeyleri "gönüllü" çeviren insan sayısı çok az.
eppursimuove sorueki

kişi bu mesajı beğendi.

Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al