Akustik gitar, çelik tellere ve güçlü ses yapısına sahip müzik aletidir. Çıkardığı ses, hem gitarın akustik yapısından hem de tellerinin kalitesinden kaynaklanır. Klasik gitara göre daha tatmin edici bir sesi vardır. Akustik gitar modelleri, klasik modellere kıyasla çok daha ekstra elektrik kaynağına ihtiyaç duymadan çok daha yüksek ses çıkarabilirler.
Sesi gür olduğu kadar telleri de sert olan akustik gitarı çalmaya başladığınızda parmaklarınızın zorlandığını fark edebilirsiniz. Bu en başta normaldir. Elleriniz çelik tellere alıştıktan sonra akorları çok daha iyi bir şekilde basmaya başlarsınız. Enstrümana alıştıkça çok daha güzel melodiler çalabilirsiniz.
Akustik Gitar Nedir?
Akustik gitar, klasik gitardan çok daha keskin tellere sahip, elektro modelleri de bulunan çalgıdır. Gitar akustik yapısından dolayı, daha güçlü sese sahiptir. Akort ve akor açısından klasik gitarla aralarında bir fark yoktur. Pop, blues, caz, rock gibi müzik türlerinde sıklıkla tercih edilir.
Gitar kalitesi, ses rengine ve çalarken verdiği zevke oranla ölçülür. Bunu anlayabilmek, enstrümanda uzmanlaşmanıza bağlı olarak değişir. İleri düzey tekniklere hâkim olmaya başladıkça daha iyi ses çıkaran bir gitar almayı düşünebilirsiniz. İlk gitar tercihinizi acemiliğinizi atmaya çalıştığınız fiyat performans ürünlerinden yana kullanabilirsiniz. Çalmaya alıştıkça ses kalitesi daha üst segment enstrümanlara geçmeye başlarsınız.
En İyi Bungalov Ev Dekorasyonları
İnsanın yaşam alanı olan evlerin bugün birbirinden farklı modellere büründüğünden söz etmek mümkündür. Günümüz şartları içerisinde betonun çok daha dışına çıkılmış şekilde pek çok ev tipleriyle beraber insanoğlu, topr...
Akustik Gitar Türleri ve Özellikleri
Akustik gitarlar, temelde klasik ve elektronik olmak üzere ikiye ayrılır. Buradaki klasik akustik gitar, normal klasik gitardan farkını tel özellikleriyle gösterir. Elektro akustik gitar ise bağlandığı amfi yardımıyla çok daha yüksek bir ses akustiği elde eder. Hem akustik hem de elektronik gitar sesinden hoşlanan kişiler, tercihini elektronik akustik gitardan yana yapabilirler.
Dışarıdan sadece akustik olarak ifade edilen bu gitar türünün birçok çeşidi bulunur. Bunlar: Jumbo, dreadnought, auditorium, concert, parlor, klasik akustik gitar ve seyahat akustik gitarı olmak üzere listelenir.
Jumbo akustik gitar, bu tür içinde en büyük ve en çok ses çıkaran enstrümandır. 1930’larda piyasa çıkmış 20.yüzyılın ortalarında ünlenmiştir. Üzerinde özel tasarlanmış köprüler, klavye kaplamaları, mesnetler yer alır. Yüksek ve düşük seviye çıkışlarıyla ideal bir gitar türüdür. Usta müzisyenlerin sahneleri için ekstra güçlendiriciye gerek kalmadan performans sergilemeye yardım eder. Küçük yaştaki müzisyenlerin Jumbo akustik gitara hakimiyeti zor olur, bu nedenle yetişkin ve usta gitar sanatçıları için uygundur.
Auditorium akustik gitar, gerek çıkardıkları ton gerek sağladıkları çok yönlülük nedeniyle günümüzde de en çok tercih edilen çalgı türleri arasındadır. Bu gitarlar 15” veya 16” genişliğe sahiptir. Daha dar bir bele sahip olduğu için genellikle oturur pozisyonda çalmayı kolaylaştırır. Tıngırdatma, yalpalama ve parmak stilleriyle çok iyi bir denge yaratmanıza yardım eder. Rock, blues, country, folk müzik türlerinde tercih edilir.
Dreadnought akustik gitar, heybetiyle ve çıkardığı sesle savaş gemileriyle özdeşleştirilmiştir. 1916’da piyasaya çıkmış olan bu model, günümüzde hala sıkça rastlanan akustik gitar türleri arasındadır. Gövde uzunluğu 20” , genişliği 16” , ölçek uzunluğu 25,4” şeklinde tasarlanır. Güçlü alt uç, hızlı orta kademe ve parlak tizlerle keyifli bir performans sergilemeye yardımcıdır. Rock, country ve bluegrass müzisyenlerinin tercih ettiği akustik gitar modelidir. Çıkardığı gür sesi sebebiyle güçlü bir alt uç isteyen kişilere uygundur. Çok heybetli, büyük ve ustalık düzeyinde parmak hâkimiyeti gerektirir. Çocuklar ve yeni başlayanlar için uygun bir model değildir.
Parlor akustik gitar, günümüzde çok yaygın kullanılan bir çalgı türü değildir. 1800’lerde piyasa çıkmış olup 1950’lerde popülerliğini yitirmiştir. Günümüzde yalnızca bu modele ilgi duyan kişiler tarafından çalınır. Diğer gitar türlerine göre küçük yapıya sahiptir. Tıngırdatma, parmak stili gibi farklı çalış tekniklerine elverişlidir. Küçük müzisyenler ve çocuklar tarafından çalınabilecek boyuta sahiptir. Bu akustik gitar türünde bas tonlar daha az duyulurken daha fazla orta aralık vurgusu vardır.
Concert akustik gitar, 13,5” düşük seyir genişliğine sahiptir. Daha az bas tepkisi daha çok tiz ses açısından orta menzile ve netliğe sahiptir.
Seyahat akustik gitarı, hafif, sıcaklığa ve neme dayanıklı yapısıyla ön plana çıkar. Diğer akustik türlere göre daha pahalıdır. Otobüs ve uçak yolculuklarında yanınıza kolaylıkla alabileceğiniz seyahat akustik gitarları, kıvrımlı projeksiyonlara sahiptir. Sesleri çok uzak mesafeye ulaşmaz. Bu gitarlar genellikle profesyonel sahneler için değil, hobi amaçlı tercih edebileceğiniz çalgılardan bir tanesidir.
Akustik Gitar Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Akustik gitar alırken dikkat etmeniz gerekenlerin başında size uygun modeli bulmak gelir. Kavrama, tutuş ve çalış pozisyonları için kendinize uygun boyutta gitar modelini bulmalısınız. Gitarın ses kalitesi, sap ayarı gibi özelliklere dikkat etmelisiniz. Almadan önce denerseniz hangi akustik gitarın size daha iyi hitap ettiğini öğrenebilirsiniz. Elektro akustik gitar alacaksanız gitarın manyetiklerine dikkat etmelisiniz. Ses kalitesini, deneyerek anlayabilirsiniz. Beğendiğiniz bir gitar modelini almadan önce yerinde deneyerek karar verdiğinizde sonraki süreçte o modele adapte olmanız daha kolay olur. Gitar alırken piyasadaki en iyi markalardan birini tercih ettiğinizden emin olmalısınız.
En İyi Akustik Gitar Markaları ve Modelleri
En iyi akustik gitar markaları arasında sektörün önce markaları Midex ve Maxword kalitesiyle ön plandadır. Bu iki markanın hem malzeme hem ses kalitesi açısından uzun yıllar dayanıklı akustik gitar modellerini tercih edebilirsiniz. Genellikle klasik gitar rengine sahip modeller daha revaçtadır. Siyah akustik gitar modelleri de son dönemin en çok tercih edilen seçenekleri arasındadır. Akustik gitar fiyatları, segmentlere göre farklılık gösterir. Profesyonel ve amatör sanatçılara yönelik farklı segmentlerde akustik gitar modellerini Yonka Müzik Market farkıyla satın alabilirsiniz.
Akustik Gitar Nasıl Çalınır?
Akustik gitar akorları, klasik gitar akorlarından farksızdır. İki gitar da görünüş olarak birbirleriyle aynıdır. Ses kalitesi, tonu, çalış teknikleri, gitar donanımları açısından farklılıklara sahiplerdir. Akustik gitar akorları da klasik gitarda olduğu gibi birkaç notanın bir araya gelmesiyle oluşur.
Akustik gitarda sap kısmında perdeler yer alır. Her perdenin denk geldiği belli nota ve akor aralıkları bulunur. İki, üç ve dört parmak kullanılarak basılan farklı akorlar her perde için farklı seslerin oluşmasını sağlar. Bareli ve baresiz akorlar, parmak teknikleri, tıngırdatma, yalpalama gibi çalış stilleriyle melodileri hareketlendirebilirsiniz. Klasik ritim seçeneklerini akustik gitarda da aynı şekilde yapabilirsiniz. Bunlar: 4/4'lük, 3/4’lük, 2/4’lük, 8/8’lik, 7/8’lik, 5/8’lik gibi farklı ritimlerden oluşur. Her bir ritimde vuruş şekilleri farklıdır.
İlk kez akustik gitar çalarken parmaklarınızı gitara doğru şekilde basmaya adapte olmalısınız. Çelik tellere basmaya adapte olduktan sonra akorları çok daha rahat çalabilir, ritimleri çok daha pratik şekilde atabilirsiniz. Başlangıç ya da ileri seviye akustik gitar modellerini alırken markasına ve güvenilirliğine dikkat etmelisiniz. Daha kaliteli ses çıkarmak, teknikleri doğru öğrenmek için yüz yüze ya da online akustik gitar kursu alabilirsiniz.