wmaraci reklam

2018 için En İyi 10 Masaüstü Linux İşletim Sistemi Dağıtımı

Linux işletim sistemi dağıtımları dünyası her yıl değişiyor. Her yıl özgür dünyanın bir kapısından yeni işletim sistemleri girerken, diğer kapıdan emektar dağıtımlar çıkıp gidiyor. Bazılarıysa yeri değişmeden hep en iyiler listesinde yer alıyor. Linux işletim sistemi dağıtımları, Webmaster’lar tarafından yoğun ilgiyle karşılanıyor. Bazen macera, bazen gelişim, bazen de sırf meraktan insanlar bir Linux işletim sistemi dağıtımına şans tanımak istiyor.

Sorun şu ki, hiç kimse nereden veya hangi dağıtımdan başlamak istediğini bilemiyor ya da karar veremiyor. Yine bir başka sorun; herkesin ne istediğini bilmiyor olmasına rağmen en iyi linux işletim sistemi dağıtımını arayıp bulamaması. Birçok kullanıcının ve ekibimizdeki arkadaşlarımızın da görüşlerini alarak “Linux’a nereden gireyim, nereden başlayayım, en iyisi hangisidir?” Gibi soru buhranında boğulan arkadaşlar için işte 2018’in en iyi Linux masaüstü işletim sistemi dağıtımları ve başlangıç kaynakları;

Linux İşletim Sistemi Dağıtımlarının Arasındaki Farklar Nedir?

Listemizde yer alan veya almayan ancak “Linux işletim sistemi dağıtımı” adı verilen sistemlerin tümü kendine has masaüstü ortamına sahiptir ve farklı görünürler. Ayrıca tüm Linux dağıtımları varsayılan olarak kurulduklarında farklı yazılımlarla kullanıcıya gelirler.

Bazen ise bir Linux dağıtımı tamamen eşsiz bir felsefeye hizmet etmek için geliştirilebilir. En popüler örneği Kali Linux. Kali Linux, güvenlik testleri gerçekleştiren Pentest uzmanları ve işi güvenli olan insanlar için geliştirilir. Bu sistem sıradan kullanıcıların kullanımına uygun dizayn edilmemiştir.

Özünde tüm dağıtımlar aynı Linux çekirdeğini (Linux Kernel) kullanırlar fakat bu değişiklikler onların farklı bir işletim sistemi olmasına neden olur.

Olaya bodoslama dalmadan önce göz atmak isteyebileceğiniz bazı kavramlar var. Bunlara kısaca göz atmak her şeyi tane tane anlamanız yardımcı olabilir;

Apple Swift Student Challenge Nedir? Nasıl Başvurulur?
İlginizi Çekebilir!

Apple Swift Student Challenge Nedir? Nasıl Başvurulur?

Apple Swift Student Challenge, teknoloji devi Apple tarafından her yıl düzenlenen ve Swift programlama dili ile uygulama ve oyun geliştiren yazılımcılar için yapılan bir tür etkinlik olarak geçiyor. Bu sene de gerçekleşecek etkinlik içi...

1- Elementary OS

Elementary OS’un namı deniz aşrı memleketlere kadar yayıldı. Neden mi? Çünkü hem basit hem de alet çok gösterişli. Ubuntu tabanının üzerine inşa edilen Elementary OS, tam yeni başlayanlar için geliştirilmiş bir dağıtım. Panthenon masaüstü ortamını kullanan Elementary OS, çok hafif bir dağıtım ve Mac’i andıran ancak kendine özgü eşsiz bir tasarıma sahip.

Ubuntu dağıtımlarında varsayılan olarak yüklü gelen yazılımları kullanan Elementary OS kendi projesine dahil ederek geliştirmeye başladığı şık ve sistem tasarımıyla örtüşen yazılımlara da sahip. Sol üst köşede arama menüsü ve ek seçenek menüsü yer alırken, başlat menüsü yerine ekranın alt bölümünde konumlanan bir Dock bulunuyor. Masaüstünün sadelik felsefesini benimseyen Elementary OS’in ilginç tarafı ise masaüstüne ikon koyamıyor olmanız. Sistem geliştiricileri bunu “Neden?” Sorusu yerine “Neden olmasın?” Sorusuyla bağdaştırıyor. Sever misiniz bilmem fakat masaüstü ikonlarım olmadan asla diyorsanız, okyanusa hiç çıkmadan diğer alternatiflere göre rotanızı belirlemenizi tavsiye edebilirim.

İlgili içerik: Elementary OS Nedir? Elementary OS ve Elementary OS Kurulumu

2- Ubuntu

Ubuntu, Linux dünyasında uzun yıllar boyunca ayakta kalmayı başarmış kullanıcı dostu dağıtımların kralıdır. Varsayılan Ubuntu sürümü Unity masaüstü ortamını kullanıyor. İlk başta yıllardır süregelen alışkanlığınızı bir kenara itip Unity’i kullanmaya başlamak affalamanıza neden oluyor. Alışmak sizi biraz zorluyor ancak fakat alıştıktan sonra Unity arayüzü vazgeçilmez olabiliyor. Ubuntu’unun işletim sistemi içindeki dahili arama sistemi ise son derece kararlı çalışıyor.

Ubuntu’yu yüklediğinizde, ofis ve gündelik ihtiyaçlar için kullanacağınız bir bilgisayarda yüklü olması gereken neredeyse her şeye sahip olmuş oluyorsunuz. Ücretsiz bir ofis yazılımı paketi olan LibreOffice, internet tarayıcısı olarak Firefox, mail istemcisi Thunderbird, Bittorent istemcisi Transmission hatta canınız sıkıldığında oynamanız için Sudoku ve satranç… Tamamen kullanmaya hazır olarak kutudan çıkan Ubuntu’nun Unity masaüstü size çekici gelmiyorsa Ubuntu’nun LXDE, Mate veya XFCE masaüstü ortamına sahip sürümlerine bir şans verebilirsiniz.

İlgili içerikler:

3- Linux Mint

Linux Mint; güçlü, kullanımı kolay, modern, şık ve hafif bir Linux işletim sistemi dağıtımıdır. Debian ve Ubuntu'ya dayalı topluluk temelli bir dağıtım olan Linux Mint, Cinnamon ve MATE masaüstü ortamlarına sahip olarak yayınlanıyor. Birçok Linux dağıtımının aksine Linux Mint, masaüstüne daha standart bir yaklaşım getiriyor fakat katmanları kavramak ve etkin biçimde kullanmak başlangıç aşamasında işinizi zorlaştırabilir.

Son yıllarda ciddi atılımlar gerçekleştiren Linux Mint’i yakında mobil cihazlarda görmeye başlayacağız. Ubuntu ve Elementary OS gibi Linux Mint’de hazır paket bir sistem. Sistemi kurduğunuz anda ihtiyaç duyabileceğiniz birçok yazılım varsayılan olarak yüklü geliyor. Linux Mint’in Cinnamon arayüzüne sahip olan sürümü Windows’un arayüzüne benzemesi nedeniyle yeni geçiş yapmak isteyen kullanıcılar açısından süreci daha sancısız hale getiriyor.

İlgili İçerik: Linux Mint Nedir? Linux Mint Kurulumu ve Linux Mint İndir

4- Ubuntu Studio

Ubuntu Studio, işi kreatif alanlarda olan ve Linux topraklarına adım atmayı düşünenler için tasarlanmış en harika ve (sanırım) tek işletim sistemi dağıtımı. Ubuntu Linux üzerine temellendirilen bu dağıtım multimedya içerik oluşturucuları için geliştirilmiş. Ses, grafik, video ve yayıncılık işinizin göbektaşıysa Ubuntu Studio dertlerinize derman olabilir. Ubuntu Studio varsayılan olarak XFCE masaüstü ortamıyla geliyor ve birçok kaliteli yazılım kutudan çıktığı gibi kullanıma hazır oluyor.

Ubuntu Studio’ya buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

5- Deepin

Deepin, (Linux Deepin ve Hiweed Linux isimleriyle de tanınıyor) Debian temelli bir başka kullanıcı dostu masaüstü Linux dağıtımı. Kullanımı kolay, güvenli ve kararlı bir işletim sistemi olan Deepin, masaüstü platformundaki başarsını dizüstü bilgisayarlar için de gösteriyor. Deepin kendine has DDE (Deepin Desktop Environment) masaüstü ortamını kullanıyor ve damaklarda Elementary OS’da olduğu gibi tarz sahibi bir işletim sistemi kullanıyor olmanın hissiyatını bırakıyor.

Tümüyle tarz sahibi işletim sistemi olan Deepin, kendi içinde DMusic, DPlayer ve DTalk gibi paylaşımlı uygulamalara sahip ve her ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz yazılım mağazasıyla birlikte geliyor.

Deepin’e buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

6- Debian

Debian, dünya çapında kullanılan en popüler Linux işletim sistemi dağıtımlarından biri. Ubuntu ve listemizdeki birçok işletim sisteminin de Debian temelli olduğunu unutmayın. Unix türevi bir işletim sistemi olan Debian, 30.000 ücretsiz pakete sahip ve sistem kurduğunuz anda bilgisayarınızda ihtiyaç duyabileceğiniz en güçlü yazılımlar yüklü olarak geliyor.

Debian’ın avantajı joker işletim sistemi olmayı başarması. Yeni başlayan bir kullanıcı Debian’ın nimetlerinden faydalanabileceği gibi profesyonel bir Linux kullanıcısı da Debian’ın gücünden verim alarak kişiselleştirebileceği bir Linux dağıtımına sahip olabilir.

İlgili İçerik: Debian Nedir? Debian Linux ve Debian Kurulumu

7- openSUSE

openSUSE, genellikle Linux’a yeni başlayanlar, yazılım ve web geliştiricileri, sistem yöneticileri tarafından tercih edilen açık kaynaklı ücretsiz bir Linux işletim sistemi dağıtımıdır. openSUSE başarılı kullanıcı dostu masaüstü ortamı sunarken zengin sunucu ortamı sunmaktan geri kalmıyor.

openSUSE’un şu an başlıca iki farklı dağıtımı var; openSUSE Leap ve openSUSE Tumbleweed. Leap sürümü, daha stabil ve bilgisayarını iş için kullanmak isteyenler için stabil bir deneyim sunuyor. Tumbleweed sürümü ise openSUSE’un son stabil sürümünü barındırıyor. Gündelik kullanım için her ikisi de uygun fakat genellikle kullanıcılar tercihlerini daha güncel yazılımları içermesi nedeniyle Tumbleweed’den yana kullanıyor.

İlgili İçerik: openSUSE Nedir? openSUSE Kurulumu Nasıl Yapılır?

8- CentOS

CentOS, meşhur Red Hat Enterprise Linux’un (RHEL) ücretsiz sürümüdür. Yeni başlayan birçok kullanıcıya uygun olabilecek CentOS aynı zamanda işletmeler ve çeşitli organizasyonlar tarafından yaygın şekilde işletim sistemi ihtiyacını ücretsiz olarak gidermek amacıyla kullanılıyor. CentOS’un yaygın şekilde sunucularda kullanılması da CentOS’u masaüstü ortamınız olarak kullanmayı hanenize +1 avantaj puanı olarak yazıyor.

CentOS sıkça sunucularda kullanılıyor ancak CentOS Linux bunun dışında bir masaüstü sistemi ve Workstation için kullanılabilir bir dağıtımdır. Sürekli güncel kalması 10 yıl boyunca güncellenme garantisinin olması, güvenlik yamalarının hızla geliştirilmesi, güçlü güvenlik duvarı gibi artılarını düşünürsek CentOS kullanmak isteyeceğiniz dağıtımlardan biri olabilir. Yine de CentOS ile Linux okyanusuna dalmadan önce, önceliğinizi listemizin zirvesindeki dağıtımlardan birine vermenizi önerebilirim.

İlgili İçerik: CentOS Nedir? CentOS Linux ve CentOS Kurulumu

9 - Tails

Tails yeni başlayanlar için uygun bir işletim sistemi değil ancak orta seviyede Linux bilgisi olan kullanıcılar için hala harika bir işletim sistemi dağıtımı. Debian tabanı üzerinde temellendirilen Tails, internet ortamında tümüyle anonim olmak ve gizlenme korkusundan kurtulmak isteyen kullanıcılar için geliştirilmiş.

Tails’in tüm olayı gizlilik. Kullanıcılarına şeffaf yaklaşan bu dağıtım, anonim olarak bile verilerinizin paylaşılması taraftarı değil. Eğer sizin için öncelik gizlilik ise ve gizli kapaklı işler yürütüyorsanız, belki Tails sizin dağıtımınız olabilir. Raporlara göre, Tails dağıtımı NSA’in gözde dağıtımlarından biri.

İlgili İçerik: Tails’e buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

10 - Arch Linux

Arch Linux, en harika işletim sistemi dağıtımlarından biri ancak yeni başlayanlar için Arch Linux’u kullanmak sıfır mühendislik bilgisiyle uçak tasarlamak kadar zorlayıcı olabilir. Arch Linux’un tüm stabil dağıtımları Rolling Release modelini kullanıyor ve yazılımların en güncel sürümünü vaat ediyor. Arch Linux’un kurulumu ve masaüstü ortamı kurulumu komut satırı üzerinden gerçekleştiriliyor.

Pacman isimli kendine has bir paket yöneticisi kullanan Arch Linux’u legolara benzetebilirsiniz. Kendi ihtiyacınız olan paketleri, tercih ettiğiniz masaüstü ortamını ve yazılımları seçerek adeta kendi dağıtımınızı oluşturuyorsunuz. Ne var ki bu sistemin altından kalkabilmek orta seviyenin üzerinde Linux sistem bilgisine sahip olmayı zorunlu kılıyor.

İlgili İçerik: Arch Linux Nedir? Arch Linux Kurulumu ve Arch Linux İndir

Tüm kısaltma çabalarıma rağmen liste beklediğimden daha uzun oldu. Umuyorum ki meraklı kullanıcıların kafalarında oluşan tüm sorulara yanıt vermeyi başarmışızdır. Bundan sonrası sizin elinizde

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al