wmaraci reklam

Yeni Başlayanlar için Öğrenmesi En Kolay 5 Programlama Dili

Yazılım dünyasına bir heves ilk adımını atan herkesin, ayağını kapıdan sürümesiyle birlikte aklına o malum soru geliyor “Hangi programalama dilini öğrenmeliyim?” Elbette bu tek cevaplanması gereken soru değil. Öğrenilecek programlama dilinin sadece kolay olması para etmiyor. Binbir hevesle üzerine eğilinecek olan dilin, geleceği olan ve mümkünse kısa vadede para kazandırmaya başlayan programlama dillerinden biri olması bekleniyor.

Wikipedia’ya göre bir programlama dilinin popülaritesini ölçmek sanıldığından daha kompleks bir iş. Popüler olanın elbet daha kolay olması beklenir. Yine de biz bu içeriği hazırlarken dünya çapında geliştiricilerin verdiği cevaplar ve yorumlardan yola çıkacağız. Popülariteyi de olabildiğince ön planda tutacağız ki, bu işe giren arkadaşlar ilerde satacak bir programlama dili öğrenebilmiş olsun. Şimdi o meşhur soruya farklı açılardan cevap verdiğimiz aşamaya geçebiliriz.

1- Python

Geliştiricilerin ve ilk defa programlama dili öğrenen kullanıcıların yorumlarına göre Python, el atılması en kolay ve işlevsel dillerinden biri. 80’li yıllarda geliştirilen Python, ücretsiz ve açık kaynaklı bir betik dili. Kullanılması ücretsiz ve ticari amaçlar için de ücretsiz olarak tercih edilebiliyor. Python kullanıcılara kısa sürede küçük fonksiyonları koca koca varyasyonlara dönüştürme şansı sunuyor.

Dinamik bir programlama dili ve nesne yönelimli olması da bu dilin diğer avantajı. Esnekliği ve kullanılabilirliğinden dolayı Python yüksek seviyeli bir programlama (betik) dili olarak tüm dünyada en çok tercih edilenlerinden. Öğrenmek için kolayca kaynak bulabileceğiniz Python’u, kendi resmi kaynakları üzerinden de öğrenmeye başlayabilirsiniz. Python bugün başta Google ve NASA olmak üzere birçok şirket ve kuruluş tarafından kullanılıyor.

Instagram ve Pinterest gibi sayısız popüler internet sitesine güç veren Django web uygulaması kütüphanesi de Python dilinde hazırlanmıştır. Yani, Python hiçte boş beleş bir dil değil ve gelecek vaat etmeye devam ediyor.

Valizleri Toplayın; KDE Projesiyle 1998'e Dönüyoruz
İlginizi Çekebilir!

Valizleri Toplayın; KDE Projesiyle 1998'e Dönüyoruz

1998 Dediğimde aklınıza ilk olarak ne geliyor? Beyaz ve gri ile boyanmış gibi duran işletim sistemleri, depolama için yetersiz alanlı HDD’ler, bir neslin efsanesi olan Floppy diskler ve CD-ROM ile CD yazmaya çalışan çocuklar. Evet, bunl...

 2- Ruby

Tıpkı Python gibi Ruby de yeni başlayanlar için önerilen popüler programlama dillerinden biri. Python kadar basit ve okunabilir bir programlama dili olan Ruby, web ve mobil uygulama geliştirme alanında kullanılan dinamik, nesne yönelimli programlama dillerinden. Ruby programlama diliyle hazırlanan Ruby on Rails; Twitter, Groupon ve GitHub gibi önemli internet sitelerinde kullanılıyor. Back-end geliştirme alanında da faydalanılabilen Ruby; Airbnb, Shopify, Bloomberg, Hulu ve Slideshare’a güç veriyor.

Ruby’nin mimarı olan Yukihiro Matsumoto, Ruby’i öğrenilmesi kolay bir programlama dili olması yönünde inşa etmiştir. Diğer programlama dillerinde olduğu gibi binlerce komutu ezberlemenize gerek yoktur ve pratiktir.

Ruby için internet üzerinde kolayca kaynak bulabileceğiniz gibi çok sayıda basılı yayına da kaynak olarak erişebilirsiniz. Resmi Ruby sitesi üzerinden çalışmalara başlasanız bile 20 dakikalık yardım sonrasında Ruby için ilk adımınızı atmaya hazır hale gelebilirsiniz. Baya pratik öyle değil mi?

3- JavaScript

JavaScript’i öğrenmeden önce JavaScript’i Java ile karıştırmamayı öğrenmeniz gerekiyor. JavaScript, istemci taraflı olarak çalışan ve front-end geliştirmelerde kullanılan bir betik dili. Java bir yazılım diliyken, JavaScript bir betik dili. JavaScript, internet dünyası için gelişmiş internet siteleri ve oyunlar tasarlama amacıyla kullanılıyor. Dinamik ve esnek bir betik dili olan JavaScript, nesne yönelimli olarak kullanılabiliyor ve C programlama dilinin söz dizgisini (syntax) kullanıyor.

JavaScript tüm platformlar ve internet tarayıcıları üzerinde ekstradan herhangi bir bileşen kurulumuna gerek kalmadan çalıştırılabiliyor. Eğer geliştirmek istediğiniz projelerin web alanında olacağını düşünüyorsanız, o halde öğrenmeniz gereken programlama dilleri açısından JavaScript listenin başına yazmanın tam zamanı. Oldukça popüler olduğu için JavaScript’i öğrenirken kaynak bulma açısından da minimum zorluk çekeceğinizi söylemek mümkün.

4- Java

Java, genel maksatlı programlama dili olarak tüm dünyada kullanılan en popüler ve yaygın dillerden biri. İlk defa 1995 yılında Java 1.0 sürümüyle yayınlanırken bu programlama dili “Write Once Run Anywhere / Bir kere yaz her yerde çalıştır” prensibi üzerine temellendirilmiştir. Sınıf tabanlı ve nesne yönelimli bir dil olan Java, çapraz uyumluluk için tasarlanmıştır. Bunun anlamı Java’yı, tüm platformlarda tüm işletim sistemlerinde ve tüm cihazlarda kullanabilirsiniz.

Java günümüzde sıklıkla Android uygulamalar, masaüstü uygulamaları ve video oyunları geliştirme alanında kullanılıyor. Bunların dışında sunucu taraflı olarak back-end alanında da Java’nın çeşitli kullanım alanları mevcut. Geliştiricilerin büyük çoğunluğu Python, Ruby ve JavaScript ile karşılaştırıldığında Java’nın öğrenilmesinin daha güç olduğunu doğruluyor. Yine de popülerlik ve fayda açısından Java’nın diğer dillerden birkaç tık ilerde olduğunu söyleyebiliriz.

Özellikle Android dünyasının arkasında Java’nın yer alıyor olması kaynak açısından Java’yı sınırsız hale getiriyor. Yerli ve yabancı birçok dilde Java’yı öğrenmek için kolayca kaynak bulabilirsiniz.

5- C/C++

C, masaüstü ve sistemler için yazılımlar geliştirmek amacıyla tercih edilen programlama dillerinden biri. Birçok programlama dilinin oluşmasında ilham kaynağı gösterilen C dili, başta C++ olmak üzere popüler programlama dillerini etkilemeyi başarmıştır. Eğer C’yi hakkını vererek öğrenirseniz, diğer popüler programlama dillerini kısa sürede cepte keklik sayabilirsiniz. C ve C++ dillerini öğrenmek geliştiricilerin ortak görüşlerine göre listemizdeki diğer popüler dilleri öğrenmekten daha zor.

Geliştiricilerin başlangıç dili olarak C veya C++ konusunda ısrar etmesinin nedeni ise; yeni başlayanları motive etme üzerine kurulu bir düzenin olması. Eğer C dilini hakkını vererek öğrenmeyi başarırsanız diğer dilleri kolayca öğrenebileceğinizi bilme düşüncesi nedense bir anda C’yi oldukça çekikici kılıyor.

C++ ise C tabanlı olarak çalışan ve nesne yönelimli olarak kullanılabilen bir başka programlama dili. Sistem yazılımları geliştirmek için C++ tüm dünyadan geliştiricilerin en popüler tercihi olarak kabul görüyor. Üstelik hala yaygın olarak oyun, oyun motorları, masaüstü yazılımları, mobil uygulamalar ve web uygulamaları geliştirmek için de kullanılıyor.

C++ güçlü bir dil olduğu kadar da hızlı. Adobe System, Amazon, PayPal, Chrome ve dahası C++’dan faydalanıyor. C ile karşılaştırdığımızda C++’ı kendi çabalarınızla öğrenmek ne yazık ki sandığınız kadar kolay olmayacaktır. Eğer C’yi düşünüyorsanız ilk adımınızı atmayı deneyebilirsiniz ama tercihinizi C++’dan tarafa yapacaksanız bu programlama dilinde emekle adımlarını atarken elinizden tutması için bir mentora ihtiyacınız olacaktır.

Bu yazıyla, deneyimli geliştiricilere de burada bir söz hakkı doğmuş oluyor. Siz başlangıç olarak hangi programlama dilini ve neden öneriyorsunuz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.33 / 5 (3 değerlendirme)

3 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al