wmaraci reklam

Bir UX Yöntemi Olarak Detaylı İçerikler

Evet, evet. UX (User Experience, Kullanıcı deneyimi) denildiğinde akla önce kodlama ve ardından da tasarım unsurları geliyor. İçerik çoğu zaman kimsenin aklına dahi gelmiyor ve gelse de öncelik kazanamıyor. Peki, bu ne kadar doğru?

Yazılımın kullanıcı memnuniyeti açısından kritik olduğu aşikâr, evet bunu söylemek hiç zor değil. Hatta bu yazılımı doğru tasarımsal unsurlarla desteklemeyeceksek UX odaklı kodlama yapmanın da bir anlamı kalmayacaktır. Dolayısıyla bu iki unsuru UX tartışırken olmazsa olmaz kabul etmemiz gerekiyor. Biz de bunu reddedecek değiliz tabii ki. Ancak gerçekten yönlendirici buton tasarımları oluşturmak ve uygun konumlandırmalarla responsive bir biçimde bunları siteye yerleştirmek kullanıcı memnuniyetinden konuşurken yeterli gelecek midir?

İçerik Sandığımızdan Çok Daha Kıymetli

Analytics ya da Metrica gibi analiz araçlarına girip UX açısından değerlendirme yapmak istediğimizde, bu konular hiç hâkim olmasak dahi gözümüz hemen çıkma oranı ve ortalama süre gibi kavramlara takılacaktır. Elbette siteyi açan bir kullanıcının çok kısa bir süre sonra siteden ayrılmasına neden olacak şeyler arasında site yavaşlığı, buton konumları, responsive eksikliği, hatalar gibi doğrudan UX bağlantılı konular yer alır. Ancak bunları aştıktan sonra kullanıcının sitede dakikalarca vakit geçirmesinin önünü açan şey logonun doğru konumlandırılması ya da menü tasarımının göze güzel görünmesi olmayacaktır.

Bugün her sıralamada en üstlerde yer alan haber sitelerinin üstün UX odaklı sitelerini ele alalım. İçerik açısından ne durumda olduklarını biliyoruz değil mi? Çoğu kullanıcı için ilk sıralarda haber siteleri varsa, alt sıralara bakmak gibi bir dinamizm ve kullanım alışkanlığının gelişmesi de işte tam olarak bu nedenlerle yaşandı. Yazılım olarak iyi durumda olmak, tasarımda analiz araçlarında yüksek avantajlar sağlanmasına yönelik geliştirmeler yapmak konuyu bir yere kadar sağlama alabiliyor.

Windows 95 Tarzında Tasarım Yaptıran Site: Make WordArt
İlginizi Çekebilir!

Windows 95 Tarzında Tasarım Yaptıran Site: Make WordArt

Eğer 90’larda bir bilgisayar kullanıcısı olduysanız, Microsoft Windows 95 ile birlikte tanıma fırsatı bulduğumuz WordArt programını hatırlamıyor olmanızın imkanı yok. Make WordArt ise şimdi bizleri tekrardan o nostalji dolu günler...

Peki, İçeriklerde UX Nasıl Sağlanır?

Aslında en önemli cevabı başlıkta belirttik. Detaylı içerikler oluşturmak gerekiyor. Hatta kendimizce bir hedef belirleyelim. Yazdığımız içeriklerde, içeriğimiz ilk üç ya da beş sırada çıkan sitelerin tamamından daha çok bilgi içeriyor olsun. Bunu bir standart haline getirdiğimizde UX için önümüzdeki sitelerden daha başarılı olacağız ve süreç içerisinde tamamını geride bırakabileceğiz. Peki, detay sadece uzun içerikler oluşturmak mıdır? Tabii ki de hayır.

Laf kalabalığı yapmadan, doğrudan bilgi vermek, hatta bu bilgiyi detaylandırarak konuyla alakalı işe yarayabilecek ve okurun merak edebileceği tüm detaylardan bahsetmek oldukça önemli. Ancak konu sadece metin oluşturmakla da bitmiyor. Konuyla ilgili bir videodan faydalanmak, görselleri yerleştirmek de lazım. Hatta infografiklerle konuyu en sade şekilde anlatarak her kullanıcıya hitap etmek de kritik diyebiliriz. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde okurlarımız sitelerimizde dakikalar boyu sıkılmadan kalabilecektir ve işte bu noktada tasarım ve yazılım açısından da onlara istediklerini verdiysek başarısız olma şansımızı bitirebilmişizdir.

Sizin içerikte kullanıcı deneyimini geliştirmek için uyguladığınız yöntemleriniz var mı? Haydi bunları yorumlarda bizimle paylaşın.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al