lostyazilim
tr.link

Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa Kimdir?

Çöl kaplanı Fahreddin Paşa yani Ömer Fahreddin Türkkan’ın adını özellikle Arabistan’da oynanacak Fenerbahçe - Galatasaray Süper Kupa finalinin Atatürk'ün pazarlık konusu olmasından sonra iptal olmasından dolayı oldukça sık duyduk. Peki Çöl kaplanı Fahreddin Paşa kim? Özellikle Araplar neden bu isimden korkuyorlar?

Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa'nın Hayatı

Fahreddin Paşa, 1868’de Bulgaristan’ın Rusçuk kentinde doğdu. 93 harbinden sonra ailesiyle beraber İstanbul’a yerleşti. 1888’de Harp Okulu’nu, 1891’de de Erkan-ı Harbiye’yi bitiren ve kurmay yüzbaşı olarak orduya katılan Fahreddin Paşa, Balkan Savaşı’nda Çatalca savunmasında gösterdiği üstün başarıdan sonra Osmanlı imparatorluğuna Edirne’yi geri kazandırdı. Birinci Dünya Savaşı başladığında miralay rütbesine getirilen Fahreddin Paşa, 25 Kasım 1914’te mirlivalığa terfi ettirildi.

Alanya'da Rüya Gibi Bir Balayı Tatili Planlayın
İlginizi Çekebilir!

Alanya'da Rüya Gibi Bir Balayı Tatili Planlayın

En mutlu anlarınızı yaşadığınız düğün sürecinin ardından doyasıya dinlenmek isteyebilirsiniz. Yoğun geçen günlerin yorgunluğunu, her detayı özenle planlanan bir balayı tatiliyle üzerinizden atmanız mümkün olur. Yeni evlenen ...

Çöl Kaplanı Lakabı Nasıl Verildi?

Birbirini takip eden onlarca başarılara imza atan Çöl kaplanı Fahreddin Paşa, 26 Ocak 1915’te 12. Kolordu’da görev alırken aynı zamanda 4. Ordu kumandan vekilliğine getirildi. O zamanlar birçok Ermeni ayaklanmalarını bastıran Paşa, Osmanlı İmparatorluğu’na ciddi başarılar kazandırdı. Tam o sırada ise İngilizlerle anlaşan Mekke Şerifi Hüseyin, Osmanlı İmparatorluğu’na isyan etti. Osmanlı tarafından Medine’ye gönderilen Paşa, buradaki isyanları 1 gece bastırmayı başardı. Fakat isyanlar devam etti. 50 bin kişilik araplardan oluşan isyan ordusu, Osmanlı topraklarına ciddi zararlar vermeye başlamıştı. Sadece 15 bin kişilik ordusu olan Fahreddin Paşa ise bu isyanları bastırmayı başardı ve isyan ordusunu dağıttı.

Bu başarının ardından 1916’da Hicaz Kuvve-i Sefariyyesi kumandanlığına atanan Fahreddin Paşa, elindeki 15 bin kişilik orduyla Medine’de ciddi bir savunma hattı oluşturdu. Medine dışında her yeri kaybedilse de Medine, Fahreddin Paşa ve ordusu tarafından tam 2 yıl 7 ay savunuldu. Paşa yaptığı dahice plan ile 2 bin kişilik bir ordu ile 30 adet kutsal emaneti trenle İstanbul’a göndermeyi başardı. Kalan 13 bin kişilik ordusu ve kısıtlı imkanlarla Medine’yi uzun süre savundu. Bu başarıdan sonra kendisine Çöl kaplanı lakabı verildi. Arap coğrafyasında ve İngilizlerde Çöl kaplanı Fahreddin Paşa olarak anılan Fahreddin Paşa, adını tarihe yazdırmayı başardı.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.75 / 5 (4 değerlendirme)

4 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al