Ansiklopedilerden dünyayı öğrenen nesilden, Wikipedia nesline gelişimiz hızlı ancak sancılı oldu. Bu süreç içerisinde sık sık bilgi kirliliğine de maruz kalındı. Ancak ansiklopedilerin tarafsız bir dil ile yazıldığını da kimse söyleyemez herhalde, değil mi?
Hal böyle olunca internet de yeni bir yöne evrildi, katılımcı web. Eskiden insanlar web sitelerini açar, oradan bilgiyi paylaşır ve etkileşime önem verilmezdi. Web 2.0 sonrası yorumlar, wordpress ve blogspot ile başlayan blog çılgınlığı herkesi bilgi havuzuna katılmaya itti.
İnteraktif bilgi paylaşımı nedir, neden önemlidir?
Bu tarz içerik üretiminde katılımcı bir havuz oluşturulur. Herkes doğrusuyla, yanlışıyla kendi düşüncesini açıkça dile getirir ve okurlara seçme şansı tanınır. Bunun yanında, örnek herhangi bir basit sorunuzu halk meclisinde konuşuyormuş gibi anonim bir şekilde sunabildiğinizi düşünün, farklı fikirleri almak güzel olmaz mıydı?
2000’li yılların başında bir itiraf sitesi milyonları kendine bağlamış, dev yatırımlar almış ve sonunda birkaç el değiştirip aramızdan tekrar gelmemek üzere ayrılmıştır. Oysa o günün şartlarında, web 2.0 mucizesinin bize kazandırdığı en önemli değer olarak görülen, geliştirmeye açık fikir neden başarısız olmuştu?
İtiraf düzeni hala Türkiye’de kitlelere hitap eder ancak bunu daha genelleyip soru cevap şeklinde bir kalıba oturtmak kuşkusuz daha büyük sorunları çözecektir. Bunların başında;
- İnsanlar 2019 yılında dahi arama motorunda herhangi bir sorununa cevap ararken arama motorunu insan gibi düşünüp soru soruyor. ( örnek : akü nasıl bağlanır ) oysa gayet tabi “ akü bağlama şekilleri “ diye yapılan bir arama benzer bir sonuç verecektir. Hal böyle olunca web site oluşturucular soruları cevaplandırarak gitmenin daha etkin bir yöntem olduğuna kanaat getirdiler.