Kamu sektörüne ilişkin olarak detayları takip ediyorsanız veya kamu alanında bir kariyer planınız varsa tası tarağı toplayıp F klavyeye geçme çalışmalarınızı hızlandırabilirsiniz. 2013 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan Başbakanlık genelgesiyle kamu kurum ve kuruluşlarında F klavyenin kullanımının yaygın hale getirilmesi ön görülmüştü. Başlayan klavye göç hareketi için belirlenen son tarih ise 2017’nin sonunu gösteriyor.
4 yıl önce başlanan kamu sektöründe Q klavyeden F klavyeye geçiş döneminin bu yılın sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, F klavyeye geçişin önümüzdeki birkaç ay içinde kademeli olarak arttırılacağı ve yıl sonuna kadar F klavyeye dönüşümün tamamlanacağının öngörüldüğü bilgisini verdi. Kısacası 2017 yılının sonuna kadar kamu sektöründeki F klavye göç hareketinin tümüyle tamamlanmış olması bekleniyor.
Neden F Klavye Memleket Meselesi?
Devlet kurum ve kuruluşlarında F klavye kullanılmak istenmesinin bir çok nedeni var. Bilgisayar çağında yaşadığımız günlerde klavye üzerinde pratik olmak demek bilgisayarla yapılacak işlemlerinin hızının artması ve hizmet süresinin kısalması anlamına geliyor. Peki 10 parmak kullanabildiğimiz klavye Q klavyemiz dururken neden F klavyeye geçiş yapmamız memleket meselesi haline getiriliyor?
Popüler olarak bilinen yanlışın aksine QWERTY adını verdiğimiz klavye tüm dünyada falan kullanılmıyor. Yaygın olarak kullanılıyor olmasına karşın QWERTY klavye neredeyse tüm diller için yazmayı en güç hale getiren klavye tuş dağılımlarından biri. İlk defa daktilo sisteminde kullanılan Q klavyede sık kullanılan harfler birbirine yakın yerleştirildiğinde yazma hızı artıyor ve mekanizma yetişemediği için kağıt sıkışma sorunu yaşanıyordu. Bu nedenle QWERTY klavye ile sık kullanılan tuşları birbirinden en uzak noktalara yerleştirerek insanların yazma hızı düşürüldü ve mekanizmanın sorunsuz çalışması sağlandı.
Tüm bu hikayenin aksine F klavyede en rahat hareket ettirebileceğimiz parmaklarımızın altında dilimizde en çok kullanın harfler yer alıyor. Üstelik konumlandırma açısından Türkçe kelimeleri F klavyede yazmak için daha az hareket etmek zorunda kalıyorsunuz. Sonuç olarak F klavye hem hız hem konfor sunuyor.
Elbette yılların alışkanlığını bırakmak kolay olmuyor. Siz F klavyeye geçmeyi düşünüyor musunuz? Veya iki farklı klavye tipini kullanan arkadaşların yorumları ne yönde?