netbozum
tr.link

Kendi Başınıza Kodlama Öğrenmenize Yardımcı Olan 10 İnternet Sitesi

Kendi başınıza kodlama öğrenme fikri sizi heyecanlandırmaya yetiyor ama hangi kaynaklardan ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, bu kez harika bir listeyle karşınızdayız! Programlama öğrenmek isteyen tüm meraklıların karşılaştığı en büyük sıkıntıların başında kullanılacakları kaynakları bulmak geliyor. 

Hangi kaynaklar kullanılacak, bu kaynaklar sizi ne kadar ileriye götürecek ve kaynağın bittiği yerden kendi başınıza nasıl devam edeceğiniz gibi soruları düşündükçe, bu sevdadan vazgeçer olduğunuzu biliyorum. Yine de eğitim alarak yapmanız gereken bir işi kendi başınıza başarmaya hevesliyseniz, programlama dillerini öğrenirken karşınıza çıkacak sorunları ortadan kaldırma konusunda da hevesli olmanız şart.

Baştan söyleyelim, listemizde yer alan kaynakların hiçbiri sizi Senior Developer’a dönüştürme konusunda yeterli olmayabilir ama programlamaya başlangıç yapmak isteyenler için bu kaynakların her biri altın niteliğinde olacaktır.

1- W3schools

Yaşanmış bir öyküden yola çıkayım. Henüz liseye yeni geçen kardeşimin, sadece bir haftada w3schools’u kullanarak HTML & CSS’i hatim ettiğini hatırlıyorum. Merak etmeyin lise çağındaki bir çocuğun İngilizcesi de sizden çok ileri olamaz. W3schools; HTML & CSS, JavaScript, SQL, PHP, ASP, Node.js gibi programlama dillerinin temelini öğrenme aşamasında en büyük yardımcılarınızdan biri olabilir. 

W3schools, tüm dersleri uygulamalı olarak veriyor ve işin temelini verip pratik yapma olayını size bırakıyor. W3schools ileri seviye bir eğitim vermiyor ama en azından web programlama dillerinin temeline inmek için başucu kaynağı olma işini başarıyor.

W3schools’a Gitmek için Tıklayın

Apple’ın Kurucu Ortağı Steve Wozniak, Yeni Projesiyle Programlama Öğretecek
İlginizi Çekebilir!

Apple’ın Kurucu Ortağı Steve Wozniak, Yeni Projesiyle Programlama Öğretecek

Apple markasının varoluş çizgisinde hep önemli bir yer tutan Steve Wozniak, yeni projesi Woz-U ile birlikte herkese programlama öğretmeyi hedefliyor. Geliştirdiği yeni eğitim portalı sayesinde Wozniak uygun fiyatlı eğitim paketleriyle ç...

2- Code.org

Code.org, küçük yaştaki öğrenciler başta olmak üzere herkesin programlamaya ilk adım atabileceği kaynaklara sahip basit bir eğitim sitesi. “Herkes öğrenebilir” sloganıyla yola çıkan Code.org, internet dünyasının tanıdığımız isimlerinin yaptığı bağışlar yardımıyla ayakta duruyor ve kar amacı gütmeden eğitim için çalışıyor. Google, Facebook, Amazon, Melissa Vakfı, Verizon, Bill Gates ve daha onlarca bağışçı Code.org ile geleceği yazan bireyler yetiştirmek istiyor.

code.org'a Gitmek için Tıklayın

3- Turkcell Geleceği Yazanlar

TURKCELL’in “Geleceği Yazanlar” adıyla oluşturduğu akademisi temel seviyede programlama eğitimi almak isteyenlerin en büyük yardımcılarından biri olmayı başarıyor. Turkcell’in bu eğitim akademisinde iOS ve Android programlamanın yanı sıra web programlama için de Türkçe dersler yer alıyor.

Dersler sona erdiğinde Geleceği Yazanlar akademisi size bir yeterlilik sınavı uyguluyor. Eğer sınavdan başarıyla geçerseniz, bir sonraki ders serisi için hazır olduğunuzu anlıyor ve aşamalı şekilde ilerleme kaydedebiliyorsunuz. Akademinin içerisinde bir de soru cevap bölümü var. Bu bölümü kullanarak takıldığınız yerleri veya merak ettiklerinizi alanının uzmanı geliştiricilere yöneltebiliyorsunuz. Bravo Turkcell güzel hizmet!

Turkcell’in Geleceği Yazanlar Akademisine Gitmek için Buraya Tıklayın

4- Açık Akademi

Microsoft hiç şüphesiz kodlama ve geliştirme alanında Türkiye kullanıcılarına en büyük yardımı yapmak isteyen şirketlerin başında geliyor. Microsoft’un temel - orta ve ileri seviye programlama için hazırlamış olduğu Açık Akademi eğitimleriyle, önce temel seviyede programlama eğitimi alabilir daha sonrasındaysa isteğinize göre web, masaüstü veya mobil uygulama geliştirme alanına yönelebilirsiniz

Tamamı ücretsiz olan Açık Akademi, çocukların 3 boyutlu görsel oyunlar hazırlamasına yardımcı olan Kodu programlama dilinin de eğitimini veriyor. Tüm eğitim bölümlerinin dışında sorularınızı uzmanlara yöneltebildiğiniz bir soru cevap bölümü de Açık Akademi’de sizleri bekliyor.

Açık Akademi’ye Buraya Tıklayarak Ulaşabilirsiniz

5- Code Combat

Code Combat, öğret ve uygulamasını bekle eğitim metodunun yerine daha alternatif bir metod olan öğret ve oynat eğitim metodunu kullanıyor. Farklı bir eğitim düzeni üzerine kurgulanan Code Combat’da kullanıcıların ilk seviyeden itibaren programlama dilini öğrenerek ve uygulayarak devam edebileceği kurgusal oyunlar yer alıyor. Yani deyim yerindeyse Code Combat size oynata oynata programlama dillerini öğretiyor.

Öğret ve bekle metodu ile kıyaslandığında daha başarılı olacağı düşünülen bu modeli kullanarak Code Combat; HTML & CSS, jQuery, Bootstrap, JavaScript ve Python dersleri veriyor. Eğer web geliştirme alanında bir kariyer planlıyorsanız temel eğitim düzeyinde Code Combat’ı kullanarak hem hızlı hem de eğlenceli bir eğitim sürecini tamamlayabilirsiniz. Unutmadan; Code Combat’ın Türkçe sürümü de mevcut.

Code Combat’a Gitmek için Tıklayın

6- Ruby

Bir programcının en iyi arkadaşı” sloganıyla yola çıkan Ruby, öğrenilmesi kolay olduğu gibi bir o kadar da hızlı programlama dillerinden biri. Ruby’yi öğrenmek için kullanabileceğiniz birçok kaynak mevcut ama Ruby’i kendi oluşturucularının topluluklarından öğrenmek istiyorsanız, bu internet sitesi size yardımcı olabilir. 

Ruby’yi kendi internet sitesi üzerinden hemen öğrenmeye başlayabilir ve 20 dakika sonra Ruby ile ilk kodlarınızı yazmaya başlayabilirsiniz. Daha önceden hazırladığımız Yeni Başlayanlar için Öğrenmesi En Kolay 5 Programlama Dili blog yazımızda da Ruby’nin ne kadar pratik olduğundan bahsetmiştik. 

Ruby’e Gitmek için Tıklayın

7- Khan Academy

Khan Academy bir programlama akademisi değil, bir eğitim akademisi. İçerisinde çocukların okul derslerinde başarılı olmalarını sağlayan eğitim üzerine temellendirilen dersler bulunuyor. Çorbada biraz da bizim tuzumuz olsun diye düşünülmüş olmalı ki, Khan Academy HTML & CSS başta olmak üzere ileri seviye derslerle kullanıcılara web programlama öğretmek istiyor.

Khan Academy’nin önce programlama temelleri konulu basit derslerini aradan çıkartarak konsepti kavrayabilir, sonrasında videolu olarak hazırlanan dersleri gözden geçirerek öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz. Diğer akademilerin aksine Khan Academy’nin bu alanda büyük bir iddiası yok. Türkçe ve ücretsiz olması nedeniyle bence Khan Academy listedeki yerini hak ediyor. 

Khan Academy’e Gitmek için Tıklayın

8- Codecademy

Codecademy, İngilizce olarak yayın yapan ve kullanıcılarına; Web’in temelleri, PHP, JavaScript, jQuery, Python, Ruby ve API’ler hakkında ücretsiz kurslar sağlayan bir kod akademisi. Codecademy de eğitimlerini öğret ve uygulat metodu üzerinden veriyor. Yani, Codecademy eğitimlerinden herhangi birini aldığınızda ekranda açılan bir konsol ve kod talimatlarıyla ellerinizi kirletmeniz ve öğrenirken öğrendiğiniz kodları kullanmanız isteniyor.

Yapılan çeşitli uygulamalar sayesinde Codecademy, yalnızca derslerinizi dinlemediğinden aynı zamanda derslerinizi kullanarak öğrendiğinizden de emin oluyor. Eğer ileri seviye hatalarınız varsa bu hatalarınız için sizi geç olmadan önce uyarıyor ve seçtiğiniz eğitim kurslarını en iyi şekilde bitirmenize yardımcı oluyor. 

Codecademy’e Gitmek için Tıklayın

9- Treehouse

Buraya kadar hep ücretsiz servisleri paylaştık ancak söz konusu eğitim olduğunda kaliteli eğitime ulaşmak için bazen pamuk elleri cebe götürmek gerekiyor. Treehouse, pamuk elinizi cebinize atmayı düşündüğünüzde değerlendirebileceğiniz ilk ve en kapsamlı eğitim platformlarından biri. 

Alanının uzmanı binlerce kişinin yer aldığı Treehouse’un eğitimleri sayesinde, web programlama ve mobil programlama gibi alanlarda eğitim alıp, uzmanlaşabilirsiniz. Aylık üyelik modeliyle çalışan Treehouse’u bir ay deneyip faydalı bulmanız halinde yıllık planda satın alarak büyük bir fiyat avantajı elde edebilirsiniz. Geliştiricilerin öncül önerilerinden biri olan Treehouse’un eğitim ve site dilinin İngilizce olduğunu da belirtelim.

Treehouse’a Gitmek için Tıklayın

10- Udacity

Tıpkı TreeHouse gibi ücretli eğitim modeli üzerinden servis sunan Udacity; VR uygulama gelişiminden, otonom araçlara kadar teknolojinin ve programlamanın binbir türüyle ilgili olarak eğitimler alabileceğiniz bir kod akademisi. Google ve daha birçok şirketin yakın merceğinde tuttuğu Udacity’nin biz Türk kullanıcılar için en büyük dezavantajı site dili ve eğitim dilinin İngilizce olması.

Eğer Udacity’nin eğitim kalitesine göz atmak isterseniz, Udacity’i herhangi bir kısıtlama olmadan ilk 1 hafta boyunca ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Daha sonraki süreçteyse Udacity’i kullanmaya devam etmek için ücretli üyelik planlarından herhangi birini satın almanız gerekiyor.

Udacity’e Gitmek için Tıklayın

Tüm bunların dışında da, başta WM Aracı forumları olmak üzere programlama öğrenmenize yardımcı olacak birçok kaynak olduğunu unutmayın :)

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al